Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pleny

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 13444x )

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma ,,Látková nebo papírová ?" .

Podařilo se mi vypátrat, že ortopedům je úplně jedno, z jakého materiálu plenka je. Hlavně, aby bylo zachováno široké balení, to znamená, že nožky mají být co nejvíce od sebe. Toho lze dosáhnout několika metodami. Buď větším počtem látkových plen, papírovou plenou správné velikosti nebo kombinací obojího, to pro klid svědomí. Co to znamená, papírová plenka správné velikosti? Měla by být o něco větší, než je velikost dítěte. Tedy dítě pětikilové balíme do plen velikosti midi (4-9kg), i když by se ještě vešlo do plenek velikosti mini (3-6kg). Vrozené vady kyčelních kloubů jsou geneticky podmíněné. To znamená, že se dítě s určitou dispozicí již narodí . Jsou-li kyčle v pořádku, jejich zdravý vývoj neovlivní počet ani typ plen, které maminka používá. Naštěstí je dítě pravidelně kontrolováno ortopedem pomocí ultrazvuku, a to hned třikrát - ještě v porodnici, v 6-ti týdnech a ve třech měsících. Pokud má lékař podezření na nějakou vadu, sám mamince doporučí řešení.

Druhou lékařskou odborností, která má co mluvit do plenkové otázky jsou pediatři. Ti vesměs papírové pleny doporučují, a to hlavně pro jejich schopnost udržet zadeček v suchu a zabránit tak opruzeninám. Aby to skutečně fungovalo, je třeba dodržovat určité zásady. Raději sáhnout po plence dražší, která je opravdu kvalitní, než po plenách levnějších, které mohou zadeček dráždit a jejich povrch suchý dlouho nevydrží.Častěji v nich dochází k zapaření pokožky a jejich systém zapínání většinou nevydrží opakované použití. I kvalitní papírové plenky se během dne musí měnit. Po stolici vždy, jinak minimálně pětkrát za den. Příklad maminky, která přišla reklamovat značkové pleny s tím, že suchý zip na pleně nedrží, aby se zjistilo, že její dítě má jednu plenu na 24 hodin, není hodný následování. Kůži zvláště citlivou ošetřujeme dětskými hygienickými ubrousky a na nejchoulostivějších místech mastí proti opruzeninám. Pokud se maminka rozhodne pro používání plen látkových, má dnes k dispozici dětské separační plenky. Jsou vyrobeny z hebkého a kvalitního materiálu, proto dítěti vůbec nevadí. Vkládají se mezi látkovou plenu a zadeček a plenu tak částečně chrání před znečištěním stolicí.V dnešní éře automatických praček není jejich používání takovou úsporou práce, jako při ručním praní.

Hodně se mluví o tom, že papírové pleny nenutí dítě používat nočník, protože pobyt v nich je pro dítě celkem příjemný. U nás se na používání nočníku odjakživa klade velký důraz . Ovládnutí této dovednosti vede často k soutěži mezi maminkami . Čtyřleté dítě s plenkou? Ostuda! Myslím, že až se bude v zemích EU hodnotit věk dětí, které jsou schopny používat nočník, zvítězí česká batolata. Ne že bychom měli jako národ nějaké zvláštní dispozice.U nás rozhoduje především peněženka a proto se ekonom domácnosti bude snažit nahradit plenky nočníkem co možná nejdříve.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Dagmar

Syn nosil pleny do cca 2,5 roku, pak zmizely definitivně. Nevím, jestli je to brzy, nebo pozdě. Nicméně, kdybych ho nenechala se pokakávat do kalhot, tak by mu papírové plínky stačily tak do maturity. Je k zamyšlení pozorovat 5-ti letého angličánka, který diskutuje s rodiči o tom, co je pro něj vhodné k jídlu a k hraní a při tom má naděláno v kalhotách. Zdravíčko a mějte se.

Michala

Co je teda lepší?

Pavla

Michalo, zkus se podívat na článek, kde je to podrobně rozpitváno. Jeden jsem našla na http://www.slonecek.cz/page/Srovnani-jednorazovy/11. Ale je toho víc, dost se to opakuje,


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce