Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Očkováním proti pneumokokovým nákazám

( Redakce | přečteno: 15180x )

shutterstock.com

Ministerstvo zdravotnictví a odborné lékařské společnosti pravidelně aktualizují relativně širokou skupinu tzv. rizikových zdravotních indikací. Pokud děti ohrožují tato rizika, jsou ze zákona povinovány podstoupit bezplatné očkování proti některým nebezpečným infekcím, vůči kterým se zatím plošně neočkuje, například proti pneumokokovým nákazám. Pokud si myslíte, že by váš potomek mohl do takové skupiny patřit, informujte se u jeho praktického lékaře a s očkováním rozhodně neváhejte.

Nemoci, proti kterým lze očkovat

Každoročně je zveřejňován přesný seznam nemocí, proti kterým se u nás ze zákona povinně očkuje. V tzv. očkovacím kalendáři (Očkovací kalendář) zjistíte, v jakém věku a proti čemu budou vaše děti povinně očkovány. Existují ale také vakcíny, které z různých důvodů zatím nejsou součástí běžného, celoplošného systému očkování, přestože jsou účinné proti nebezpečným infekcím. Jednou z nich je sedmivalentní vakcína proti pneumokokovým nákazám, která chrání proti většině nebezpečných onemocnění, jež tyto bakterie způsobují. Platí to nejen pro nejzávažnější zápaly mozkových blan a těžké záněty plic, díky tomuto očkování se snižuje i riziko velmi častých zánětů středního ucha. Zákonnou povinnost být bezplatně očkovány touto vakcínou mají všechny děti s tzv. rizikovými zdravotními indikacemi. Možná vás překvapí, že do této skupiny byly nově zařazeny i děti s porodní hmotností pod 1 500 gramů.

Kdo má být bezplatně očkován?

Lékaři popisují některé zdravotní indikace, které zvyšují rizika pro dětské pacienty. Různá, někdy i banální onemocnění u nich mohou probíhat hůř, děti mohou být častěji nemocné a zdravotní systémy na jejich péči vynaloží velké finanční prostředky. Do skupiny s tzv. rizikovou zdravotní indikací (viz níže) patří například děti po transplantacích, děti s chronickým plicním onemocněním, dále ty s narušenou imunitou nebo s chorobami sleziny. Její významnou část tvoří také děti po opakovaných zánětech středního ucha a po zápalu mozkových blan. "Tyto děti si jednoduše zaslouží zvýšenou péči. V rámci prevence mají nárok být zdarma očkovány proti pneumokokové infekci. Ve znění vyhlášky číslo 65/2009 byla jako jediná zavedena do systému povinného očkování dětí s rizikovými zdravotními indikacemi vakcinace sedmivalentní pneumokokovou vakcínou. Březnovou aktualizací této vyhlášky na ni mají nárok i děti, které při porodu vážily méně než 1,5 kilogramu,"upozorňuje předseda České pediatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČPS ČLS JEP), prof. MUDr. Jan Janda, CSc.

Proč pneumokok

Pneumokoková onemocnění jsou mimořádně záludná. V poslední době jejich výskyt v naší populaci významně stoupá. Na otázku proč tomu tak je, zatím nemáme jasnou odpověď. Jedna z teorií říká, že zvýšený výskyt pneumokokových nákaz může souviset se zavedením celoplošné vakcinace proti invazivním hemofilům před několika lety: "Je možné, že pozici hemofilů, u kterých si mimochodem výsledky povinného očkování nemůžeme vynachválit, obsadily pneumokoky. Například u dětí mladších dvou let se ve Španělsku a Německu vyskytují invazivní pneumokokové infekce v rozmezí 14-90 případů na 100 000 za rok. Hlavní problémy těchto nákaz vidím ve dvou rovinách. Jednak stojí za většinou komplikovaných zánětů středního ucha (otitid) u dětí a vzhledem k jejich četnosti je třeba na léčbu vynaložit značné finanční prostředky. Děti samozřejmě nejsou v naprosté většině případů otitidou způsobenou pneumokoky ohroženy na životě, mohou ale infekci přenést na seniory v rodinách. Zánět plic naopak v tomto věkovém období představuje závažnou komplikaci, včetně možnosti úmrtí."

Profesor Janda dále uvádí, že na jednotkách intenzivní péče se v poslední době ve zvýšené míře objevují pacienti s pneumokokovými záněty plic komplikovanými pohrudničním výpotkem (tekutinou vytvořenou při zánětu): "Výpotek musí být odstraněn hrudní drenáží a někdy se i přesto vytvoří na povrchu plíce jakýsi šedavý blanitý "obal" - pak vzniká riziko, že "obal" bude bránit normálnímu růstu plíce a musí být chirurgicky odstraněn. Taková léčba je drahá, má nejistý výsledek a ještě ke všemu ohrožuje dětské pacienty tím, že se může takto chronicky postižená plíce nedostatečně vyvinout." Další velkou hrozbou jsou zápaly mozkových blan (meningitidy). V zemích, kde se očkuje proti hemofilům, jsou dnes pneumokoky vůbec nejčastější příčinou této život ohrožující choroby. Bohužel platí, že i při široké dostupnosti antibiotik mají dnes pneumokokové meningitidy až 20% úmrtnost a přeživší mají až ve 25 % trvalé následky.

Informujte se u dětských lékařů

Co z toho tedy plyne? Pokud spadá vaše dítě do skupiny tzv. rizikových zdravotních indikací nebo mělo nízkou porodní váhu, neváhejte a informujte se u vašich dětských praktických lékařů o možnosti bezplatného očkování proti nebezpečným pneumokokovým infekcím, určitě se vám to vyplatí. Zajímavé je, že v Poslanecké sněmovně byl nedávno předložen návrh zákona o zavedení celoplošného bezplatného očkování proti pneumokokům pro všechny děti, tak, jak je tomu v řadě vyspělých evropských zemí. O návrhu by měli poslanci hlasovat na podzim.

Děti s rizikovou zdravotní indikací

  • Primární poruchy imunity: narušení tvorby imunoglobulínů, T-lymfocytů, fagocytózy a komplementu.
  • Závažné sekundární (druhotné, provázející jiné onemocnění) poruchy imunitního systému, především při hematoonkologických (nádorová onemocnění krve) a onkologických onemocnění po chemoterapii, transplantaci orgánů, při infekci HIV.
  • Absence sleziny nebo její nedostatečná funkce (asplenie funkční i anatomické) u dětí před dovršením druhého roku věku.
  • Transplantace kmenových hemopoetických (krvetvorných) buněk.
  • Chronická plicní onemocnění, především vrozené vady a poruchy respiračního traktu, poruchy vývoje plic (bronchopulmonální dysplazie).
  • Recidivující záněty středního ucha (otitidy).
  • Pacienti s nitroušními (kochleárními) implantáty a únikem mozkomíšního moku (likvoreou).
  • Pacienti po prodělaných bakteriálních hnisavých zánětech mozkových blan (meningitidách) a celkových závažných infekcích (septikémiích).
  • Děti s porodní hmotností nižší než 1500 gramů.
Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
CraigVera27

Some time before, I really needed to buy a building for my firm but I didn't have enough money and couldn't buy something. Thank God my mate suggested to get the loan at trustworthy bank. Thence, I acted so and was happy with my secured loan.

Rosario28Natasha

I opine that to receive the loans from banks you must have a great motivation. Nevertheless, once I've received a student loan, just because I wanted to buy a house.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce