Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bakterie tuberkulózy se umějí přizpůsobit a odolávat lékům

( Eva Vlastníková | přečteno: 9546x )

Tuberkulóza, infekční onemocnění nejen plic, ale i uzlin, kloubů a kostí, pohlavních orgánů a dalších částí těla, je celosvětovým problémem. Mnohokrát toto onemocnění zobrazili tvůrci dobových filmů. Tehdy šlo většinou o konečnou diagnózu. Medicína 21. století lék na tuberkulózu sice zná, přesto na ni umírají miliony lidí ročně. Bakterie se stávají rezistentními a zabíjejí dál.

shutterstock.com

Každý třetí člověk na světě je infikovaný tuberkulózou. V České republice je výskyt této nemoci nízký, ale s přibývající migrací zdravotníci registrují stále nové případy. Jak vypadá aktuální situace v ČR, objasňuje MUDr. Magdalena Popelková, primářka plicního oddělení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. „V roce 2010 bylo zaznamenáno 680 případů nově zjištěné aktivní tuberkulózy u dospělých. Epidemiologicky závažných bylo 204, tedy téměř třetina. Nejvíce jich je tradičně hlášeno z Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje.“

Tuberkulóza je zpočátku nenápadná

Typické příznaky rozvinuté nemoci jako kašel a pohublost, se i přes pokroky v medicíně a diagnostice občas objevují. „To tehdy, pokud pacient kašel, hubnutí a pocení přehlíží a nejde k lékaři. Často to bývají narkomani, bezdomovci nebo cizinci. Nicméně v dnešní době se setkáváme i se zcela nenápadnými klinickými příznaky a také s TBC v pro nás nezvyklých lokalizacích, konkrétně varlat, měkkých tkání hrudníku nebo pobřišnice,“ uvádí MUDr. Magdalena Popelková případy ze své praxe.

Přesné testy ukážou směr léčby

Základem diagnostiky tuberkulózy zůstává rentgenový snímek hrudníku, tuberkulínová zkouška a především bakteriologické vyšetření sputa nebo jiného podezřelého biologického materiálu, tedy moči, hnisu nebo mozkomíšního moku na Kochův bacil objevený v roce 1882.

Potvrzení přítomnosti mycobacterie, její identifikace a testování na citlivost vůči lékům proti TBC je pak základem úspěchu léčby. „V posledních několika letech se totiž i do České republiky rozšiřují případy rezistentních forem TBC. Jsou to takové druhy, které nereagují na základní antituberkulotika. Z novějších diagnostických metod můžeme využít metody molekulární nebo histologické vyšetření,“ vysvětluje primářka.  

Ke zdraví vede dlouhá cesta

Léčba pacienta s tuberkulózou je dlouhodobá. Jak vysvětlila MUDr. Magdalena Popelková, první fáze trvá dva měsíce a pacient musí být hospitalizovaný. Druhá ambulantní fáze léčby pak může trvat čtyři měsíce až dva roky.

Protože léky na TBC mají vedlejší účinky, musí být na začátku léčby nemocný pod stálým dohledem lékařů. „Co se týká nových léků, tak se prozatím zásadní převrat v léčbě TBC očekávat nedá, i když se stále hledají nové účinnější léky nebo léky, které mají minimum nežádoucích účinků.“

Rozvojový svět zatím bojuje marně

V České republice byl dlouhodobě stav onemocnění tuberkulózou velmi nízký, proto také odborníci zrušili povinné očkování proti této nemoci. Jinak je tomu ale v rozvojovém světě.

 „V těchto zemích je velký problém s dosažitelností základní lékařské péče, natož rozšíření preventivních programů. Velmi často zde bývá koincidence výskytu TBC a HIV najednou, což představuje ještě větší problém v léčebných možnostech. A samo sebou v nákladech na léčbu. Velmi alarmující je výskyt totálně rezistencích forem TBC v Indii, Afghánistánu a některých dalších zemích Asie, ojediněle i v Evropě. Takovéto případy jsou velmi závažné a účinná léčba zatím neexistuje. Pro tyto závažné formy TBC byla zřízena Jednotka pro léčbu multirezistentní TBC v Praze při plicní klinice v Thomayerově nemocnici,“ dodává MUDr. Magdalena Popelková.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poprvé na světě: robot na Homolce operoval tepny

Jako první na světě provedli lékaři Nemocnice Na Homolce složitou operaci výdutí břišní aorty a obou pánevních tepen pomocí chirurgického robota da Vinci. Pacientem byl šestasedmdesátiletý muž. "Šlo o zcela nový typ robotického chirurgického zákroku. Náročná operace trvala šest hodin," uvedl primář Oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce a operatér doc. MUDr. Petr Štádler, Ph.D.

Unikátní rekonstrukce ušního boltce

Pro třináctiletého chlapce musela být tato operace splněným snem. Narodil se totiž s postižením - místo pravého ucha měl jen kousek kůže. Zázrak, ve který možná ani nedoufal, měl podobu týmu operatérů pod vedením prof. Veselého z Kliniky plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Japonský přístroj odhalí skutečné stáří cév

Dvanáctiminutové vyšetření odhalí, že v padesáti můžete mít cévy osmdesátníka, a tím pádem Vám hrozí vyšší riziko srdečně-cévních nemocí. Pokud to budete vědět dřív, než vás potká infarkt nebo mrtvice, můžete včas zahájit léčbu a změnit životní styl.

Budoucnost chirurgie je v miniinvazivních přístupech a robotické chirurgii

Nová metoda miniinvazivního přístupu a robotické chirurgie umožňuje operacovat z jednoho malého řezu v pupku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce