Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ostrava má jediný robotický ozařovač ve střední Evropě

( Redakce | přečteno: 35312x )

Nová naděj pro nemocné s rakovinou, to je CyberKnife - kybernetický nůž, který je od poloviny loňského roku v Ostravě. Unikátní ozařovací přístroj je jediný robotický ozařovač ve střední a východní Evropě, který výrazně rozšiřuje možnosti léčby a dává ostravským odborníkům možnost léčit i pacienty, kterým v minulosti nebylo možné pomoci.

shutterstock.com

Co je  CyberKnife

"Kybernetický nůž, který podstatně rozšíří léčebné možnosti našeho pracoviště, funguje podobně jako gama nůž. Nespecializuje se však jen na oblast mozku, ale léčí nádory i v jiných oblastech těla," konstatuje MUDr. David Feltl Ph.D., MBA přednosta Onkologické kliniky FNO. "CyberKnife ozařuje s deset- až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače, takže dokáže podpořit naše schopnosti a možnosti jak v oblasti neuroonkologie, tak i mimo oblast mozkové tkáně. CyberKnife je pomocí robotického ramene schopen vysílat svazek velmi tenkých paprsků z téměř každé pozice a ozařované místo i robotické rameno jsou nepřetržitě monitorovány a kontrolovány počítačem. Systém umí kontrolovat pozici nádoru během ozařování, takže reaguje na sebemenší pacientovy pohyby tak, aby nedošlo k poškození zdravé tkáně a záření bylo zacíleno pouze na nádor. Jeho sofistikovaný software sleduje pohyblivý cíl nádoru například v plících nebo játrech a dokáže směr ozařování tomuto pohybu přizpůsobit s přesností na 2 mm. To doposud nebylo možné, i u nehybných cílů jsme zatím pracovali s přesností na 3 mm," vysvětluje přednosta kliniky.

CyberKnife, naděje pro nemocné s rakovinou

Právě díky této extrémní přesnosti podstatně rozšíří možnosti v oblasti léčby malých nádorů v blízkosti životně důležitých struktur. "Jde například o karcinomy plic, prostaty, jater, slinivky, hlavy a krku, umožní ozařovat oblast mozku a míchy, metastáz i recidivujících nádorů. Limit je zhruba do 5 cm velikosti nádoru," říká MUDr. Feltl. "Kybernetický nůž je prostě obrovským přínosem pro pacienty z celé republiky i z okolních zemí, které podobný přístroj zatím nemají k dispozici. Pokud jde o komfort pacientů, léčba pomocí CyberKnife probíhá ambulantně. Na rozdíl od radioterapie, která probíhá ve frakcích a trvá 6 až 8 týdnů, CyberKnife umožňuje tzv. radiochirurgii, to znamená, že pracuje jednorázově nebo v několika málo aplikacích. Místo osmi a půl týdne bude pacient léčen 2-10 dnů se stejným výsledkem, nižší toxicitou a ve srovnání s léčbou cytostatickou nebo biologickou i levněji."

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poprvé na světě: robot na Homolce operoval tepny

Jako první na světě provedli lékaři Nemocnice Na Homolce složitou operaci výdutí břišní aorty a obou pánevních tepen pomocí chirurgického robota da Vinci. Pacientem byl šestasedmdesátiletý muž. "Šlo o zcela nový typ robotického chirurgického zákroku. Náročná operace trvala šest hodin," uvedl primář Oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce a operatér doc. MUDr. Petr Štádler, Ph.D.

Nový lék na cukrovku ze slin jedovatého ještěra

Novou nadějí pro léčbu diabetu 2. typu jsou léky, jejichž účinek je založen na efektu tzv. inkretinů, nově objeveného hormonálního systému. Tyto léky upravují odchylky v organismu pacienta s diabetem 2. typu tak, aby se přiblížil ke stavu před onemocněním.

Japonský přístroj odhalí skutečné stáří cév

Dvanáctiminutové vyšetření odhalí, že v padesáti můžete mít cévy osmdesátníka, a tím pádem Vám hrozí vyšší riziko srdečně-cévních nemocí. Pokud to budete vědět dřív, než vás potká infarkt nebo mrtvice, můžete včas zahájit léčbu a změnit životní styl.

Budoucnost chirurgie je v miniinvazivních přístupech a robotické chirurgii

Nová metoda miniinvazivního přístupu a robotické chirurgie umožňuje operacovat z jednoho malého řezu v pupku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce