Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Japonský přístroj odhalí skutečné stáří cév

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 15039x )

Dvanáctiminutové vyšetření odhalí, že v padesáti můžete mít cévy osmdesátníka, a tím pádem Vám hrozí vyšší riziko srdečně-cévních nemocí. Pokud to budete vědět dřív, než vás potká infarkt nebo mrtvice, můžete včas zahájit léčbu a změnit životní styl.

shutterstock.com

Unikátní novinku pro včasnou diagnostiku srdečně-cévních onemocnění představuje metoda stanovení tzv. indexu CAVI (Cardio-Ankle Vaskular Index). Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) má k dispozici dva japonské přístroje, které tento index měří a umí tak odhalit stupeň aterosklerotických změn v lidských cévách. Vyšetření trvá zhruba dvanáct minut, je neinvazivní a bezbolestné. „Index CAVI odráží poddajnost (elasticitu) tepenné stěny ve směru srdce – kotníky a je nezávislý na krevním tlaku. Ztráta elastických vlastností aorty se obecně považuje za počáteční signál vzniku aterosklerotického postižení,“ říká přednosta Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc.

Slovníček z kardiologie - pro všechny, kdo se chtějí vyznat v pojmech týkajících se oběhové soustavy a jejích nemocí.

Měření CAVI probíhá ve fakultní nemocnici v rámci screeningu aterosklerózy u české populace. Stanovení indexu u jednoho pacienta, který užívá léky např. na snížení cholesterolu, s časovým odstupem je velmi užitečným nástrojem pro posuzování účinnosti léčby z dlouhodobého hlediska. „Výsledky jsou také důležitým motivačním faktorem, který vede u pacientů k včasnému zahájení léčby a ke korekci jejich mnohdy nesprávného životního stylu“, doplňuje prof. MUDr. Petr Brhel, přednosta Kliniky pracovního lékařství FNUSA.

Screening je součástí rozsáhlého mezinárodního projektu spolupráce s Institute of Development, Aging and Cancer, Tohoku University of Sendai v Japonsku. Cílem projektu je rozšíření metody v mezinárodním měřítku (země EU, USA, Rusko, Čína) a vytvoření mezinárodních standardů pro CAVI a odhad cévního věku.

Přesné výsledky stavu stáří cév u české populace zatím nejsou k dispozici, protože hodnocení stále probíhá. Prof. Dobšák uvádí některé předběžné výsledky, ze kterých však rozhodně nejde dělat definitivní závěry: "Ve srovnání s ruskou populací jsme na tom docela dobře, zato naši muži v rozmezí 50-60 let mají tepny v průměru o 10 let starší než stejně staří Japonci. S přibývajícím věkem se rozdíly dále zvyšují. Nejvyšší riziko mají čeští muži od 65-70 let výše - prům. index CAVI je u nich přes 10, což znamená rozvinutou aterosklerózu."

V současné době již ve svatoanenské nemocnici absolvovalo testování více než 3000 českých pacientů. Objednání je možné kdykoliv a vyšetření stojí 500 Kč. O vyšetření touto metodou je velký zájem, a to nejen Brna a okolí, ale i z ostatních částí České republiky. Na vyšetření je možné se objednat na Klinice tělovýchovného lékařství a rehabilitace (FNUSA, Pekařská 53, Brno) na telefonu 543 182 991-2, či na Klinice pracovního lékařství (FNUSA, Výstavní 17, Brno) na telefonu 543 182 892.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Příčinou aterosklerózy je ukládání cholesterolu do stěn cév, které se pak stávají nepoddajnými a zúženými. To způsobuje, že se nedostatečně prokrvuje orgán, ke kterému céva směřuje. Následkem aterosklerózy může být řada závažných život ohrožujících stavů, jako je např. srdeční infarkt, nebo mozková příhoda.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce