Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bypass

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 99907x )

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

shutterstock.com

Co je to bypass?

Slovo by-pass (čti bajpás) v angličtině znamená objížďka či obchvat. V přeneseném významu se používá v medicíně k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách. Koronární tepny jsou často postiženy onemocněním cévní stěny, které se nazývá ateroskleróza. Při tomto onemocnění dochází v určitých místech tepny k tvorbě usazenin v cévní stěně a k následnému zužování průsvitu cévy. V důsledku toto procesu je omezen průtok krve do tkáně, kterou céva zásobuje - do srdečního svalu. Nedostatečný průtok krve srdečním svalem (viz ischemická choroba srdeční) se projeví bolestmi na prsou - angina pectoris, klesá výkonnost srdce a může dojít i ke vzniku infarktu myokardu. Aby bylo možno pacientovi ulevit od jeho obtíží, je nutné zlepšit přítok krve k srdečnímu svalu. V současnosti jsou dvě možnosti. Zúžené místo lze roztáhnout pomocí balónku (viz angioplastika), někdy to však není technicky možné. Pokud je zúžených míst více a jsou- li předpoklady k zdárnému výsledku operace, často se rozhodnou lékaři doporučit pacientovi provedení operace, při které jsou na srdeční tepny našity bypassy. Bypassy jsou šity tak, že tvoří spojku mezi aortou (hlavní tepny vystupující ze srdce) a koronární tepnou za místem postiženém zúžením. Takto je místo zúžení přemostěno a tok krve k srdečnímu svalu se obnoví.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Matoušková

Asi14 dnů mám bolestí = tlak na prsou, mírné zadýchávání, únava, léky bisoprolol termisartan, rosumovastatin. Léky beru 4 měsíce. Nemohli tento stav ovlivnit léky? Děkuji, D. Matoušková


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce