Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Slovníček z kardiologie

( Renata Vyšínová | přečteno: 15627x )

Co to znamená, pokud někdo trpí arytmií nebo ischemickou chorobou srdeční? Vysvětlení těchto i dalších pojmů, které souvisí se srdcem, najdete ve slovníčku, který sestavila MUDr. Simona Michálková z Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

shutterstock.com

Slovníček nejčastějších pojmů z kardiologie

Arytmie

Poruchy srdečního rytmu. Bradykardie (bradyarytmie) je rytmus výrazně zpomalený, tachykardie (tachyarytmie) naopak příliš rychlý. Podrobnosti o tom, proč vzniká a jak ji poznáte, se dočtete zde. Moderní metody léčby aritmií vám představímev tomto článku.

Fibrilace

Pojem fibrilace charakterizuje tzv. míhání čili stav úplné ztráty koordinace srdečních pohybů. V případě fibrilace síní se přestanou stahovat síně, při fibrilaci komor se srdce mění v chvějící se chomáč svalových vláken, neschopných oběhově účinného přečerpávání krve.

Jde o nejzávažnější srdeční arytmii u člověka. Místo pravidelné aktivace svaloviny komor elektrickými impulzy, která vede k účinnému čerpání krve, dojde náhle k rychlému a chaotickému šíření elektrických vzruchů. Srdeční komory se přestanou pravidelně stahovat a pouze se chvějí - fibrilují. Srdce přestane čerpat krev a důsledkem je rychlá ztráta vědomí, nehmatný pulz a následná zástava dýchání. Hovoříme o oběhové zástavě. Pokud není zahájena co nejrychleji resuscitace, během 5-10 minut odumřou mozkové buňky. Jak správně resuscitovat, se dočtete v tomto článku.

Ischemická choroba srdeční

Ischemická choroba srdeční představuje nedostatečné prokrvení části srdečního svalu v důsledku poškození věnčitých tepen, které srdeční sval vyživují. Nejčastější příčinou je ateroskleróza, tedy onemocnění zužující cévy ukládáním tuků do jejich stěny. Důsledkem je pak nedostatečné prokrvení srdečního svalu – ischemie myokardu. Více podrobností o této chorobě si můžete přečíst zde.

Kardiomyopatie

Onemocnění srdeční svaloviny (myokardu), které je způsobeno jejím poškozením infekcemi, toxickými látkami, alkoholem nebo některými celkovými chorobami.

Náhlá srdeční smrt

Z klinického hlediska se obvykle za náhlou smrt považuje úmrtí z přirozených příčin, které se vyskytne do jedné hodiny od vzniku příznaků. Je-li nemocný nalezen mrtev, smrt se považuje za náhlou, pokud byl v průběhu předcházejících 24 hodin živ a bez potíží. Nejčastější příčinou náhlé srdeční smrti je ischemická choroba srdeční, která ji způsobuje až v 80 procentech. Prý postihuje ženy méně, než muže, ale je zase velkým rizikem například v těhotenství. Jak se tedy léčí ženy s nemocným srdcem a jestli mohou mít děti, to se najdete v tomto článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce