Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba srdečních arytmií

( Renata Vyšínová | přečteno: 40642x )

Při léčbě srdečních arytmií velmi záleží na tom, jaký druh potíží máte. Nabízíme vám podrobnosti o tom, kdy se používá kardiostimulátor, kdy defbrilátor či katetrizační ablace a co jednotlivé metody "obnáší". Průvodcem těmito metodami nám byla vedoucí lékařka Antiarytmické jednotky Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Lucie Šedivá, PhD.

shutterstock.com

Léčba srdečních arytmií

Základním léčebným přístupem u bradykardií (pomalého rytmu) je implantace kardiostimulátoru. Kardiostimulátor je plochá krabička z ušlechtilých kovů o váze kolem 20 gramů, která ukrývá elektronické obvody, umožňující programování a schopné přizpůsobovat se proměnlivým potřebám srdce samotného i organismu jako celku, a také lithiové baterie, dodávající energii po dobu šesti až osmi let. Kardiostimulátor se pacientům implantuje (voperuje) pod kůži pod klíční kostí a elektrody, které přenášejí impulsy z přístroje k srdci, se odtud zavedou žilním řečištěm do nitra srdce, kde se uchytí.

Při léčbě život ohrožujících komorových tachykardií (zrychleného rytmu) je používán tzv. kardioverter - defibrilátor. Jde o přístroj podobný většímu kardiostimulátoru, který se implantuje podobným způsobem pod kůži v oblasti pod klíční kostí a napojí se na speciální elektrodu zavedenou do dutiny pravé komory. Přístroj trvale monitoruje elektrické signály ze srdce a v případě vzniku závažné arytmie zasáhne – arytmii přeruší buď rychlou salvou elektrických stimulů, nebo větším elektrickým šokem. Tak dokáže zachránit postiženému život.

Další možností léčby tachykardie je katetrizační ablace. Při tomto výkonu se řiditelným katetrem zmapuje místo vzniku arytmie a poté spálí pomocí radiofrekvenčního proudu. Jde buď o zničení ložiska, ze kterého se arytmie šíří, nebo narušení okruhu, po kterém arytmie krouží kolem dokola. Tímto způsobem je možno poruchy srdečního rytmu vyléčit ve vysokém procentu případů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Mickey

Posts like this bgrhietn up my day. Thanks for taking the time.

kpaaleb
1x

69gxHZ miwlrtzxwxpn

pocuojeeq
2x

iS67xi , [url=http://gcmeumqtamlb.com/]gcmeumqtamlb[/url], [link=http://kcljiohcexij.com/]kcljiohcexij[/link], http://hywoacdzodez.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce