Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co vás čeká při bronchoskopii

( Renata Vyšínová | přečteno: 69349x )

Bronchoskopie umožňuje pohled do dolních dýchacích cest. V případě malých dětí se často provádí po vdechnutí cizího předmětu.

shutterstock.com

Důvodem bronchoskopie bývá většinou dlouhotvrající kašel, dechové potíže, pocit "nedostatečnosti dechu", vykašlávání hlenu nebo krvácení z dáchacích cest. Lékař ji může doporučit i při nejasném rentgenovém nálezu na plicích. Podstoupíte ji při podezření na rakovinu plic nebo jinou nemoc plicní tkáně a plicní infekci. Pak jde o diagnostickou bronchoskopii.

Variantou bronchoskopie je léčebná, která následuje po vdechnutí cizího tělesa do průdušek - což je případ hlavně dětí, nebo odsátí hlenové zátky, která uzavírá průdušku.V této souvislosti je třeba upozornit na to, že právě cizí předměty mohou způsobit zánětlivou reakci v místě, kde se nacházejí - mohou být příčinou opakujících se jednostranných zápalů plic dětí.

Bronchoskopie by tedy měla odhalit příčinu potíží, které se nepodařilo odhalit rentgenem, funkčním nebo laboratorním vyšetřením plic. Díky použití endoskopu a optiky ukáže lékařům aktuální stav v požadovaném místě.

Jak bronchoskopie funguje

Přes dutinu ústní zavede lékař bronchoskop a pokračuje do hrtanu a dále přes hlasivky do průdušnice. Lékař si prohlíží průdušky za pomocí optiky a studeného světla. Během vyšetření má možnost odebrat vzorek tkáně pro histologické vyšetření, provést stěr pro bakteriologické vyšetření. Může vypláchnout a odsát hlen z průdušek. Bronchoskopie trvá zhruba čtvrt až půl hodiny, podle toho, co lékař všechno potřebuje udělat a zjistit.

Druchy bronchoskopů

V současné době se bronchoskopie provádí dvěma druhy endoskopických přístroju, tedy bronchoskopů. Je to flexibilní (ohebný) a rigidní (neohebný).

Rigidní bronchoskop je tenká, dutá, cca 40cm dlouhá kovová trubička, která je na konci opatřena optikou a studeným (nepálivým) zdrojem světla. Díky speciálním nástrojům, které lze k bronchoskopu připojit je možné provádět různé úkony. Tento typ bronchoskopu je možné použít například při odběrech většího množství vzorků tkáně (biopsii) nebo při odstraňování cizích těles z dýchacích cest. Používá se za celkové anestézie.

Častější je ale použití flexibilních bronchoskopů. Vyšetření je pak rychlejší a šetrnější pro pacienta. Flexibilní bronchoskopy mají průměr pouze 2–3 milimetry a lze je tedy použít i pro velmi malé děti. Uvnitř flexibilního bronchoskopu jsou uspořádána optická vlákna, která jsou ohebná a současně dobře vedou světlo. Uspořádání vláken zajišťuje, že se zobrazuje přesný a díky optickému zařízení zvětšený obraz vnitřku dýchacích cest. Flexibilní bronchoskop se používá k odsátí sekretů, krve, hnisu, odstranění cizích těles, aplikaci léků na požadovaná místa, a také k nalezení zdrojů krvácení. Výhodou je nižší riziko poranění dýchacích cest. Pacient je během vyšetření při vědomí, v případě potřeby dostane uklidňující léky.

Co vás čeká před vyšetřením

  • Lékař by vás měl seznámit s průběhem vyšetření, rozsahu a dalším postupu léčby. Předem si domluvíte způsob anestézie
  • V případě, že bude zapotřebí celková anestézie, musíte absolvovat předoperační vyšetření.
  • Při celkové anestézii musíte být nalačno, nesmíte pít ani kouřit - a to od půlnoci dne před výkonem.
  • Při lokálním znecitlivění nejezte, nepijte a nekuřte čtyři hodiny před vyšetřením. Pak dostanete léky pro tlumení kašle.
  • Pokud lékař nařídí bronchoskopii jako reakci na cizí těleso v dýchacích cestách, pak se většinou dělá nejdřív za šest hodin po posledním jídle - samozřejmě, pokud se pacient dusí, pak co nejdříve.

Co vás čeká při samotném vyšetření

  • Bronchoskopie se provádí na speciálním sálku nebo ambulanci, které jsou k tomuto účelu vhodně vybaveny.
  • Vyšetření se provádí v poloze vleže na zádech, méně často vsedě.
  • Po úvodním rozhovoru pacienta s lékařem dochází k provedení místního znecitlivění oblasti krku, hlasivek a nosního průchodu, případně je pacient uveden do celkové anestézie.
  • Pokud je to nutné, je pacientovi aplikováno sedativum (uklidňující lék).
  • Následuje opatrné zavádění zvoleného typu bronchoskopu nosem nebo ústy. Již při zavádění lékař hodnotí průsvit a pohyblivost dýchacích cest, charakter sliznice.
  • Po zavedení endoskopu na požadované místo lékař oblast opticky zhodnotí, odebere potřebné vzorky ze suspektních míst, provede dokumentaci, odstraní cizí tělesa či ošetří zdroje krvácení. Odběr tkání provádí za zrakové kontroly, případně pod rentgenem. Poté bronchoskop odstraní.

Komplikace

Vyšetření může být provázeno kašlem, ale i přítomností malého množství krve ve vykašlávaných hlenech několik hodin po vyšetření. Jiné komplikace jsou spíše vzácné.

Chování po výkonu, výsledek

  • Po vyšetření budete muset být na lůžku a po několik hodin je sledován jeho celkový zdravotní stav, především dýchání.
  • Neměli byste alespoň dvě hodiny nic jíst.
  • Někdy se také provádí kontrolní snímek hrudníku, především, pokud byl odebírán větší vzorek tkáně k dalšímu vyšetření.
  • Pokud je vše v pořádku pacient může být v odpoledních hodinách propuštěn domů, ale i tam je potřeba dodržovat klidový režim po celý zbytek dne.
  • Někdy může být hospitalizace prodloužena následnou léčbou dolních cest dýchacích podle nálezu při bronchoskopii, např. inhalacemi.
  • Předběžný výsledek bronchoskopie lékař sděluje ihned po výkonu, případně po probuzení z celkové narkózy. Vyšetření odebraných vzorků trvá asi týden.

Máte osobní zkušenost s bronchoskopíí? Napište nám ji do diskuse nebo  posílat na mail redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jana
8x

pokud se někdo chystáte na bronchoskopické vyšetření, pak raději nečtěte komentáře lidí, kteří toto vyšetření absolvovali. ušetříte se tak strachu z komplikací, které jsou po tomto vyšetření poměrně časté!

Lukáš
5x

Vůbec se ničeho nebojte. Jsou to nesmysli. Byl jsem na bronchoskopii v FN Motol. Taky jsem byl vyklepanej. Dva dny jsem kvuli tomu nespal a vysledek? Neni to vubec hrozny. Nejhorsi je umrtveni pusy sprejem. To se udela asi 4 x a pak mate takovy divny pocit. Nemuzete polikat, tskovy knedlik v krku. Doktor rekl at se sklidnim a normalne dycham nose a slo to uplne v poho. Pak me polozili na stul, dali EKG a kolicek na ucho kvuli zjisteni kysliku v krvi jo a pak jeste do nosu kyslik. Potom me pichli oblbovak a nechsli me asi 2 minuty lezet. Poto prisel doktor dal my do pusy takovy pladtovy kolik, ktery jsem zkousnul a slo se na vec. Vubec nic jsem necitil. Normslne jsem dychsl nosem a pohoda. Akorat jsem trochu asi dvakrat zakaslal. Vubec zadny pocit ze nemohu dychat nebo ze se topim. Jo a to mam zuzenou prudusnici jen na 7mm. Proto jsem byl na tom vysetreni. Tsk hlavne klid. Opravdu to nic neni. Ted doma akorat nesmim jeste 3 hodiny jist a pit. To je snad nejhorsi, kdyz uz jsem od rana na lacno :-)

Anna
2x

Já byla na vyšetření ve VŠEOBESNÉ FAKULTNÍ NEOCNICI V PRAZE, byla jsem pod celkovou anestezii, personál byl na výbornou, před podáním anestezie, mi bylo vše vysvětleno, co se bude dít i že po vyšetření mi budou dělat kontrolní RTG, jelikož mi odebírali vzorek z plic, po anestezii jsem ležela cca 2 hod pod kyslíkem, kde mne kontrolovali a když jsem se cítila, tak mi ještě řekli, co vše a kde našli. Jediné co mne trápí a to už jsem 5 dní po, veliký kašel a zhoršené dýchání, připadám si jako vždy když mám zánět průdušek. Jinak v Praze přístup ne 1s*.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce