Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 9952x )

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

shutterstock.com

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali 37 studií, bylo zdůrazněno, že pasivní kouření vede až k 24% nárůstu vzniku rakoviny plic ve srovnání s prostředím bez vlivu kouření podle Dr. Copase z Univerzity Warwick v Coventry.

Bohužel analýza zahrnula studie, kde byl prokázán tento negativní vliv kouření na rakovinu plic. Studie, které tuto provázanost či riziko neprokázaly či které upozorňovali na nízké riziko vzniku rakoviny plic, nebyly autorům buď k dispozici či je nezahrnuli do analýz.

Jestliže předpokládáme, že pouze 60% studií zabývající se rizikem rakoviny plic způsobených pasivním kouřením bylo publikováno či zahrnuto do analýzy, pak musíme toto riziko vzniku rakoviny plic a pasivního kouření snížit o 24 -- 15% . A to je podstatné snížení rizika.

British Medical Journal 2000, 320: 417-418

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kyblos

To je hezké, že se o tom tolik ví, jak je to nebezpečné, či není. V každém případě onemocní ještě hodně moc lidí kvůli pasivnímu kouření, než naše bezmozková vláda odsouhlasí zákon, že se v hospodách a podobných místech kouřit v žádném případě nesmí ! Přestal jsem kouřit, ale přeci kvůli tomu se nepřestanu scházet se svými známými právě v hospodě. Člověk jde do zaměstnání, vrátí se domů a udělá různé povinosti a až večer má chvíli klidu, tak kde jinde se dá se svými známými setkat? No v čajovně apod. určitě ne, když tam netočí pívo a já jsem čech. Pívo si tedy dám rád ! Z toho vyplívá, že jsem sice dokázal přestat kouřit, ale kvůli bezmozkové vládě onemocním tak jako tak. Vládě prostě na lidech nezáleží. Pouze na nich a jejich peněženkách !


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce