Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Karcinom tlustého střeva

(doc. MUDr. Luboš Petruželka CSc. | přečteno: 41592x )

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

shutterstock.com

V průběhu svého vývoje se karcinomy nejprve šíří ve sliznici, později prorůstají střevní stěnou, v dalším vývoji buňky pronikají do lymfatických cest a vytvářejí druhotná ložiska (metastázy) v lymfatických uzlinách, naposledy pronikají do krevních cév a vytvářejí vzdálené metastázy. Druhotná ložiska jsou zakládána hlavně v játrech, méně často v plicích a jiných orgánech. Představují asi 10 % všech zhoubných nádorů a jejich incidence narůstá. Asi polovina z nich se vyskytuje v oblasti konečníku a esovité kličky, zbytek postihuje rovnoměrně další partie tlustého střeva.

Kdy mohu mít podezření, že se jedná o karcinom tlustého střeva?

V časných stádiích jsou příznaky tohoto onemocnění chudé, nespecifické. Mohou se projevit nadýmáním, únavou, nechutenstvím. Později se přidružuje zácpa nebo průjem, případně střídání obou, může se objevit krev a hlen ve stolici či změna barvy stolice. Pouze asi 10 % nemocných udává bolest. V konečné fázi může nádor vést ke střevní neprůchodnosti či perforaci (protržení) stěny střeva. Při prorůstání do močového měchýře se projevuje častým či bolestivým močením, případně příměsí krve v moči. Příměs krve ve stolici vyžaduje vždy vyšetření lékařem. Dlouhotrvající mikroskopické krvácení do střeva může způsobit úbytek červených krvinek (anemii) a být provázen slabostí. Vyšetření stolice na skryté (okultní) krvácení je možno použít při aktivním vyhledávání nemocných s touto chorobou. Jedná se o jednoduché vyšetření, při kterém je odebrán vzorek stolice a vyšetřen na přítomnost stopových množství krve.

Co je příčinou vzniku?

Nádory tlustého střeva v 10 % vznikají na podkladě nezhoubných výrůstků na sliznici -- polypů. Některé polypy jsou součástí geneticky podmíněných familiárních (vyskytujících se v rodině) onemocnění tlustého střeva. Polypy v rámci některých těchto nemocí se maligně zvrhávají ve 100 % a vyžadují velmi pečlivé sledování. Příčinou vzniku zhoubného nádoru je obvykle ztráta té části genetické informace buňky, která obstarává kontrolu dělení.

Větší část (90 %) zhoubných nádorů střeva vzniká bez souvislosti s nemocemi tohoto typu, sporadicky. Zde se zřejmě uplatňují hlavně faktory okolního prostředí, dietetické zvyklosti a vnitřní prostředí střeva. Role těchto vlivů při vzniku nádoru není doposud přesně určena. Vztah k některým stravovacím zvyklostem je však prokázán. Negativní vliv má především vysoký obsah tuku v potravě. S vysokým obsahem tuku v potravě souvisí i větší množství žluči s obsahem kyselin, jejichž kancerogenní působení bylo prokázáno. Vápník může tyto kyseliny neutralizovat a mít tak příznivý vliv. Při smažení a pečení masa vznikají kancerogenní látky charakteru polycyklických sloučenin, které se spoluúčastní při vzniku nádorů. Nedostatek vlákniny v potravě je rovněž spojován s vyšším výskytem zhoubných nádorů tlustého střeva. Z dalších nepříznivě působících faktorů je nutno upozornit na alkohol, zejména pivo, jehož každodenní konzumace je spojena s dvojnásobnou incidencí tohoto onemocnění. Ochranný vliv proti škodlivým produktům některých střevních mikroorganizmů mohou mít vitaminy a minerály, zejména vitamin C a E a selen. Rovněž vitamin A a D působí příznivě. Nižší výskyt nádorů tlustého střeva byl pozorován u osob užívajících určité protizánětlivé léky, např. acylpyrin.

Jaké jsou možnosti léčby?

Stejně jako u dalších zhoubných nádorů je naděje na vyléčení mnohem vyšší u onemocnění zachycených v časném stádiu, pokud neprorůstají hluboko do střevní stěny. S hloubkou prorůstání narůstá možnost vzniku vzdálených metastáz. Mezi léčebnými metodami jsou na prvním místě chirurgické výkony, spočívající v odstranění postižené části střeva s příslušnými lymfatickými uzlinami. V řadě případů je operace konečným řešením, nemoc nevyžaduje další léčení. Jindy je třeba tuto metodu doplnit podáváním cytostatik (látek zastavujících růst buněk) V rámci klinických studií se zkoumá použití monoklonálních protilátek (Panorex).

Jaká je možnost prevence?

Prevence nádorů tlustého střeva je jednak primární, jednak sekundární. Primární prevence spočívá v odstranění škodlivých vlivů, zejména se zaměřuje na stravovací zvyklosti a konzumaci nevhodných potravin. Doporučuje se strava bohatá na vitaminy a vlákninu -- zelenina, ovoce, omezit spotřebu masa, zejména grilovaného, pečeného a uzeného, a alkoholických nápojů. Sekundární prevence se soustředí na vyhledávání osob s vysokým rizikem vzniku tohoto onemocnění, jejich sledování a včasné odstraňování změn, které mohou ve zhoubný nádor vyústit (familiární polypóza)

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Nádory tlustého střeva

Zhoubný nádor vzniká rychlým nekontrolovaným množením abnormálních buněk. I ve střevě, stejně tak jako v jiných orgánech, se může jednat o zhoubný nebo nezhoubný nádor.

Kolonoskopie

Při kolonoskopii lékař prohlédne dolní část trávicí trubice, v případě potřeby bezbolestně odebere vzorky. Není to moc příjemné vyšetření, ale díky zklidňující injekci nebolí a pohled dovnitř podá neocenitelné svědectví.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce