Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Je možné, že nemohu otěhotnět, protože mám často kvasinkové infekce v pochvě?

(MUDr. Lukáš Horčička | přečteno: 51163x )

Tato otázka několikrát zazněla v mailech a diskusích k projektu "Početí online!". Přinášíme poměrně optimistickou odpověď, ale... ...jednoduché odpovědi často mívají svá "ale".

shutterstock.com

Odpověď na úvodní otázku je jednoduchá – přímá souvislost mezi častými kvasinkovými infekcemi a nemožností otěhotnět neexistuje! Alespoň, pokud hovoříme o banálních mikrobiálních infekcích zevních rodidel a pochvy.
Můžeme se však pokusit hledat souvislosti nepřímé, ovlivňující pohlavní chování páru.

Jak mohou akutní potíže při poševních mykózách nepřímo způsobit problémy s otěhotněním?


1)    První problém je, řekněme, hygienicko-epidemiologický. Pokud má pacientka akutní potíže v oblasti rodidel, pohlavní styk je bolestivý, mnohdy nemožný. Je-li tomu tak v období ovulace, dá se předpokládat, že pravděpodobnost početí je nepřímo snížena již pouhou zábranou pohlavního styku. Také místní aplikace léků na rodidla ve formě mastí či čípků do pochvy vede spíše k nepříjemným pocitům pacientky a jistě trvá delší dobu, než se situace opět znormalizuje. Je rozumné se v době léčby vyhnout pohlavnímu styku, poškozená sliznice potřebuje klid k hojení.


2)    Dalším, v oblasti poševních kvasinkových infekcí, velmi důležitým faktorem je faktor mikrobiální. Množení kvasinek a jejich přilnutí ke sliznici je podporováno pohlavními hormony estrogeny. Hladina estrogenů během menstruačního cyklu kolísá a je tedy zřejmé, že akutnost potíží bude toto kolísání kopírovat. Z hlediska snahy o početí je nepříznivým faktem, že hladina estrogenů je vysoká kolem ovulace a v období před menstruací.


3)    Třetím faktorem je samotný fakt, že pokud se pár snaží o těhotenství, ve většině případů zvýší i svoji sexuální aktivitu, což vede rozvoji tzv. mikrotraumat, drobných poškození sliznice, napomáhajících usazení se kvasinek. Pacientka se tak může dostat do bludného kruhu – úporná snaha o těhotenství, častý styk a opakování infekcí, které je nutno léčit a přitom nesouložit…


4)    Uvažuje se i o vztahu opakovaných kvasinkových infekcí k některým sexuálním technikám, zejména kombinaci vaginálního styku s análním. Některými autory je však tato souvislost zpochybňována.

Jak vystoupit ze začarovaného kruhu kvasinkových infekcí a doporučení nesouložit, když chci otěhotnět?


Neexistuje jednoduchý a jednoznačný návod k léčbě opakovaných kvasinkových zánětů.  Na prvním místě je trpělivost!


Pokud jde o akutní ataku onemocnění kvasinkovou infekcí, je léčba velmi jednoduchá. Používáme běžně dostupné prostředky, nejčastěji v místní formě v podobě čípků či mastí. Důležitou podmínkou úspěšnosti je dodržení délky doporučené léčby. Není vhodné ustat s léčbou po skončení akutních potíží. Partnera, pokud nemá potíže, neléčíme. Není to nutné – přenosnost onemocnění je v současné době zpochybněna.


Komplikovanější situace nastává v případě opakování infekcí, zejména, je-li tomu často. Předně je nutné vždy prokázat, že se jedná o opakované kvasinkové onemocnění. Nesmíme se opírat jen o podobnost příznaků – výtok, svědění… Ale saháme i po složitějších mikroskopických vyšetřeních. Pokud však kvasinky prokážeme jako původce opakovaných potíží, je nutná dlouhodobá systematická léčba spočívající v podávání perorálních antimykotik. Určitě je na místě i úprava některých životních návyků - např. stylu oblékání – těsných kalhot, punčocháčů atp., o kterých víme, že mohou opakování mykotických infekcí podporovat. Výživová doporučení, jako např. omezení cukrů ve stravě, vynechání plísňových sýrů mají pramalou roli ve vývoji a opakování kvasinkových infekcí.




Ovulační test LH MAX věnovala společnost Pears Health Cyber, výhradní distributor těhotenských a ovulačních testů Seratec®.
Stanovte si své PLODNÉ DNY!
Co je v projektu
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Klarka
4x

nooo,myslim,ze neco na tom bude!

janka
1x

Na bolesti, záněty a po operacích je skvělý curenzym. Enzymy z rostlin. Na kvasinkové záněty také. Cenově je přijatelný.

Petra
2x

Dobrý den, Není mi úplně jasné,co zahrnují 3cykly IVF hrazené pojišťovnou.Jsou to "pouze" tři pokusy vrácení oplodněných vajíček ženě do dělohy?Nebo je hrazena 3krát stimulace vaječníků a tím pádem i odběrem oocytů?Děkuji za odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1311. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Plísňová onemocnění nehtů, kůže, sliznic a vlasů

Mykózy jsou nakažlivé (infekční) nemoci, přenosné na různé hostitele. Začínají průnikem podhoubí (mycelia) do rohovinové vrstvy různých tkání.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Gynekologické potíže mohou způsobit i mokré plavky

Horší hygiena při cestování ale také mokré plavky – to jsou časté důvody, proč ženy v létě trpí gynekologický i potížemi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce