Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mohu být neplodná kvůli chlamydiím?

(MUDr. Lukáš Horčička | přečteno: 24596x )

Až čtyři pětiny nakažených žen vůbec nepoznají, že by mohly být nositelkami chlamydiové infekce. Ta však může v případě opakovaných zánětů vést ke snížení plodnosti u žen i u mužů nebo zvýšit riziko potratu u těhotných žen.

shutterstock.com
Nepříjemná na infekci chlamydií Chlamydia trachomatis je zejména skutečnost, že naprostá většina onemocnění u žen probíhá bez výraznějších příznaků. Uvádí se, že ve zhruba čtyřech pětinách případů žena vůbec nepozná, že by mohla být nositelkou nějaké infekce. Typickým scénářem je situace, kdy žena zjistí, že nemůže mít děti, aniž by vůbec tušila, že by za tím mohla stát nákaza chlamydií.

Příznaky chlamydiové infekce. Čemu mám věnovat pozornost?


Samotný výtok z pochvy není jednoznačným patologickým příznakem infekce, a tak doporučuji sledovat ještě přidružené příznaky onemocnění, kterými mohou být:
•    pálení v močové trubici
•    pálení v pochvě
•    častější močení
•    bolestivý pohlavní styk
•    bolesti pánve
•    silnější menstruace než obvykle
•    krvácení mimo období menstruace

Jak se diagnostikuje chlamydiová infekce?


Diagnostika onemocnění je složitá, zahrnuje posouzení klinických projevů, gynekologické vyšetření, včetně vyšetření děložního čípku, a laboratorní vyšetření sekretu z děložního hrdla, moči, eventuálně i krevního séra.

Jak se vyléčím?  


V lehčích případech, u kterých nedojde k výraznějším komplikacím, může léčba probíhat ambulantně za pomoci antibiotik a chemoterapeutik. Léky se mohou aplikovat v podobě jednorázové dávky, častěji se ale užívají po dobu dvou až třech týdnů. Samozřejmě v případech, kdy se chlamydie vrací, může léčba trvat mnohem déle. Během léčby a přinejmenším ještě týden po jejím skončení se nedoporučuje pohlavní styk. Vždy je třeba mít na paměti, že jde o sexuálně přenosné onemocnění, a proto léčíme všechny sexuální partnery.

Stejně tak není zanedbatelná ani skutečnost, že léčba chlamydií je velice nákladná.

Nemůžu tedy mít děti, protože jsem prodělala chlamydiovou infekci?


Mohlo by tomu tak být v případě opakovaných hlubokých pánevních zánětů. Protilátky proti chlamydiím nacházíme u žen s poruchou průchodnosti vejcovodů, se srůsty v břišní dutině, ale i u mužů po prodělaném zánětu nadvarlete nebo močové trubice. U všech těchto případů nalézáme sníženou plodnost.

Lze tedy říci, že infekce může způsobit závažné škody: ať už jde o zmíněnou možnost neplodnosti, ale také zvyšuje riziko potratu, které hrozí již těhotným ženám.

Slovo závěrem 


Chlamydiová infekce u žen je diagnostický i léčebný oříšek. Vzhledem k obtížné a nespolehlivé diagnostice a dlouhodobé  léčbě i sexuální přenosnosti  je nutné chlamydiovou infekci cíleně vyhledávat pouze v rizikových skupinách žen, zejména u žen promiskuitních nebo u žen, které mají potíže s otěhotněním.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce