Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vaginální mykózy: Nemoc z plavek, džínů a silonek

( Renata Vyšínová | přečteno: 36879x )

Zahoďte tanga a kupte si o číslo větší džíny. Právě těsné oblečení je jedním ze spouštěčů vaginální mykózy. Příčinu onemocnění ale hledejte hlavně v oslabení imunity, které dovolí přemnožení kvasinek.

shutterstock.com

To, že máte vaginální mykózu, jistě nepřehlédnete. Hlavním příznakem je svědění nebo pálení v pochvě a zevním genitálu, potvrzuje ji i bílý hrudkovitý výtok. Pokud se objeví, zřejmě se jí jen tak nezbavíte, ale dobrou zprávou je, že se proti ní dá zasáhnout antimykotickými krémy, polykacími tabletami nebo přípravky, které se zavádí do pochvy. Špatnou zase to, že se velmi rády vrací, a pak už je léčba dlouhodobá a složitější.

Mykóza postihuje i muže – mohou se nakazit pohlavním stykem od vás, ale také přinést ji a přenést na vás. Pokud se u nich objeví příznaky, tedy také svědění a pálení genitálu, pak jim můžete nabídnout stejný krém, jaký jste si pořídila na své problémy. Muži však často žádné příznaky nepociťují, i když jsou infikováni, proto je budete muset k léčbě přesvědčit, jinak se ocitnete v bludném kruhu.

Příznaky onemocnění:

  • svědění
  • bílý tvarohovitý výtok
  • bolest při močení
  • bolest při pohlavním styku

Existuje prevence?

Jistě existuje – nepobývejte dlouho ve vodě (ani v bazénu, ale ani ve vaně), obecně platí, že je lépe se vyhýbat jak přírodním vodám, tak i chlorované vodě, nenechávejte si na sobě mokré plavky a po koupeli se dokonale osušte.

Na intimní hygienu si pořiďte přípravek, který nepodráždí pokožku – a používejte ho pravidelně. Bohužel se musíte po dobu onemocnění zříci i svých oblíbených teplých koupelí s velmi aromatickou pěnou do koupele. Naopak lékaři doporučují zvýšenou hygienu před pohlavním stykem a po něm. Mimochodem – pokud trpíte mykózou, pak by měl při sexu partner používat kondom – nejen kvůli přenosu, ale i proto, že ejakulát snižuje kyselost prostředí v pochvě – tedy může podpořit rozvoj kvasinkové infekce.

Ze šatníku by měly zmizet všechny kalhoty z umělých materiálů, těsné džíny a ze šuplíku se spodním prádlem zase tanga.

Mykózu ale musíte přestat i "živit", znamená to snížit příjem cukrů a bílé mouky. Odepřít byste si měly i svou oblíbenou cigaretu. Tato opatření jsou však pouze doplňková.

Zcela jistě se vyplatí posilovat imunitu celého těla – ta nedovolí přemnožení kvasinek. Pokud se totiž projeví potížemi v genitáliích, již jsou v celém těle a je potřeba proti nim postupovat komplexně, nejen místně.

Problémy ale mohou nastat i po léčení antibiotiky, chemoterapii nebo v případě hormonální nerovnováhy (tedy mnohdy i po hormonální léčbě, nebo například před menstruací). Mykóza trápí diabetičky, ale může být i důsledkem dlouhodobého stresu. Zkrátka vždy jde o stav, kdy dojde k narušení mikrobiální rovnováhy v pochvě, při které se pomnoží kvasinky.

Jaká je možnost léčby?

Vaginální mykózu můžete zvládnout díky antimykotikům, která jsou na lékařský předpis, ale i volně prodejná. Může jít o již zmíněné masti, krémy, tablety nebo čípky. Jejich účinek bývá naštěstí velmi rychlý, takže se vám uleví skoro okamžitě.

V případě opakované mykózy už by měl o vašich problémech vědět lékař a poradit s léčbou. Může předepsat polykací tablety i pro partnera.

Při návratu onemocnění už by mělo být samozřejmostí užívání takových podpůrných přípravků, které posilují střevní flóru, zvyšují celkovou odolnost organismu.

Máte zkušenost s léčbou vaginální mykózy? Svá doporučení těm, kteří možná právě teď řeší nepříjemné starosti, můžete sdělit v diskusi nebo e-mailem!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
zina

Mykozy jsou silena vec. Taky s nimi bojuju od nepameti, zkusila jsem vsechno a porad se to vracelo, ted jsem narazila na pripravek, co obsahuje vytazek z grepovych jader, jmenuje se to Grep-Out, zda se ze mi to celkem zabralo, zkuste se poptat (cena kolem 160 kc, coz jde).

Dagmar

Mě asi po 2 letech trápení a zkoušení snad všeho, co na trhu je až po diety, pomohly zelené potraviny. Celkově organizmus vyčistí a ozdraví. Vyřešila jsem si tak další potíže. Je to skvělý pocit, definitivně se zbavit mykozy. Sama jsem zdravotník a zelené doporučuji i svým pacientům. Pokud byste chtěli poradit, jak užívat a kde sehnat kvalitní výrobky, klidně mi napiště na [email protected], ráda pomůžu.

Markéta
5x

Chtěla jsem se zbavit mykóz a zkusila jsem to nejdříve různými přípravky na předpis i volně prodejnými - tablety, čípky, krémy, výplachy... Chvíli byl vždy klid a pak opět trápení, prakticky permanentní. Momentálně zkouším hrubou sílu - vaginální výplachy každý den obyčejnou sprchou + následná aplikace gelu s tea tree olejem. Výplach provádím sprchovou hadicí přímo uvnitř vagíny. K dezinfekci není potřeba drahý Femigel, stejně poslouží lubrikační gel s tea tree (Ty a já, 100ml za asi 100 Kč). Je třeba dostat gel co nejhlouběji a v dostatečném množství. Nevím, jestli tento recept po nějaké době zcela zlikviduje mykózu, nicméně mi tento postup zaručuje zmizení výtoku a dalších projevů mykózy. Zkusila jsem 1 den vynechat a další den ráno byl opět patrný výtok. Pokud by mi ale měl tento postup zajistit klid od projevů mykóz, zařadím výplach do běžné ranní hygieny už asi napořád.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Plísňová onemocnění nehtů, kůže, sliznic a vlasů

Mykózy jsou nakažlivé (infekční) nemoci, přenosné na různé hostitele. Začínají průnikem podhoubí (mycelia) do rohovinové vrstvy různých tkání.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce