Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lesní plody jsou pochoutka i přínos pro lidské zdraví

( Redakce | přečteno: 6226x )

Jahody, borůvky, ostružiny, maliny a houby nasbírané v lese jsou nejen pochoutka, ale přinášejí tělu také mnoho vitamínů a dalších látek potřebných pro zdraví. Kilogram jahod má více vitamínu C než stejné množství pomerančů.

Lidové léčitelství užívá lesní plody k potlačení řady neduhů. Právě lesními plody lze v létě vhodně zajistit potřebný příjem vitamínů a minerálních látek, který hraje při zdravé výživě velice důležitou roli. Lesní jahody se pro vysoký obsah vitamínu C doporučují při srdečních nemocech, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Léčí žlučníkové, jaterní a krevní choroby a dnu.
  • Jahody obsahují rovněž vitamíny B a E. Odvar nebo kaše z jahod se užívá k ošetření pleti, na hemoroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány.
  • Borůvky jsou vydatným zdrojem antioxidantů, které ničí volné radikály v těle, jež souvisejí s onemocněním rakovinou. Obsahují třísloviny a hodně železa a manganu. Mají protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, omlazují a snižují hladinu cukru v krvi. Doporučují se při průjmech, ledvinových kamenech, žaludečních vředech a revmatismu. Výluh z plodů a listů se dává jako obklad při hemoroidech a kožních onemocněních a ke kloktání při angíně.
  • Brusinky ničí bakterie a mají protizánětlivé účinky, snižují horečku a mírní kašel. Maliny obsahují vitamíny A,B,C a E, cukry, minerály a silice. Jsou vhodné při cukrovce, špatném trávení a revmatismu. Uvolňují křeče při chorobách žlučníku. Snižují horečku, pomáhají při průjmu. Užívají se na hemoroidy, akné, kožní vyrážky, astma. Doporučují se při kornatění tepen.
  • Ostružiny jsou zdrojem vitamínu B, C a minerálních látek. Ničí bakterie, pomáhají při průjmu i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Podporují krvetvorbu. Jako obklad se osvědčily při onemocněních kůže. Houby jsou oblíbené pro osobitou vůni a chuť, kuchařky dokáží s jejich pomocí vykouzlit iluzi masa v pokrmu. Obsahují provitamín A, skupinu vitamínů B, protikřivičný vitamín D, který není obsažen v žádné jiné rostlině.
  • V houbách jsou důležité rovněž látky jako draslík, vápník, hořčík či železo.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce