Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Letošní chřipka nabývá na síle jen pomalu

( Redakce | přečteno: 11911x )

Zatímco kvůli výskytu viru ptačí chřipky v těsné blízkosti českých hranic stoupají obavy z případné pandemie.

Zatímco kvůli výskytu viru ptačí chřipky v těsné blízkosti českých hranic stoupají obavy z případné pandemie, byť to podle lékařů není namístě, zapomíná se poněkud na běžnou sezónní chřipku. Ta o sobě letos zatím nedává moc vědět, ale je možné, že se ještě projeví v plné síle. „Chřipková epidemie právě přichází,“ potvrdila Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku. virus chřipy, Letošní chřipka nabývá na síle jen pomaluLetošní chřipková epidemie podle ní může trvat klidně celý březen, ale bude nejspíše trochu atypická: způsobuje ji totiž chřipkový virus typu B namísto častějších chřipkových virů typu A, které mají na svědomí většinu sezónních epidemií. Dobrá zpráva pro ty, kdo se nechali proti chřipce očkovat – ve vakcíně jsou protilátky i proti typu B, kteří už v Evropě vyvolal epidemii v Norsku, Velké Británii a v okolí Paříže a také v Holandsku, kde kromě něj řádí i virus typu A.

Podle Havlíčkové už hygienici zaznamenali výskyt zmíněného viru běžné chřipky v Praze, v Blansku i na Sokolovsku a je pravděpodobné, že nemocných bude přibývat. Zatím se však nedá mluvit o epidemii, protože počet nemocných nikde nepřekročil hranici 2000 na 100 tisíc obyvatel. „Ale virus chřipky B se nešíří tak prudce, takže epidemie bude pravděpodobně daleko více roztažená v čase,“ vysvětlila lékařka. Jinými slovy, zatímco epidemie vyvolaná virem typu A nastupuje prudce a náhle onemocní mnoho procent, výjimečně i několik desítek procent lidí, při epidemii vyvolané virem typu B může nakonec onemocnět stejný počet lidí, ale v mnohem delším časovém úseku, takže epidemie neprobíhá nápadným a ochromujícím způsobem.

Typické příznaky chřipky? Náhlý a hodně prudký nástup, kdy se člověku během několika málo hodin udělá hodně zle – pro chřipku je příznačná silná bolest hlavy, kloubů a svalů, horečka střídaná se zimnicí, případně suchý kašel a u dětí se často objevují i zažívací potíže. Naproti tomu při běžném nachlazení, způsobené rovněž viry, ale jinými, které mnoho lidí mylně označuje rovněž za chřipku, se příznaky objevují hodně pozvolna, klidně i několik dní, kdy se člověk „necítí ve své kůži“, na druhou stranu málokdy jsou tak výrazné jako u pravé chřipky, která člověku většinou neumožní, aby ji přecházel. Mimochodem, rýma je typická pro nachlazení, nikoli pro chřipku. Může se k ní však přidat jako komplikace bakteriální rýma, obvykle však až po několika dnech.

Chřipka sice pro většinu lidí nepředstavuje závažné riziko, neplatí to však o lidech zdravotně oslabených, protože ty může tahle nemoc i zabít. Na chřipku a její komplikace, jako je například zápal plic, zemře ročně v Česku jeden až dva tisíce lidí. Pro srovnání, obávaná ptačí chřipka zatím zabila na celém světě devadesát lidí.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce