Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lymeská borelióza

(Doc. MUDr. Daniela Janovská CSc. | přečteno: 49662x )

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění vyvolané spirochétou Borrelia burgdorferi, které se přenáší převážně klíštětem obecným. Onemocnění bylo původně rozpoznáno v městečku Old Lyme ve státě Connecticut (USA), kde byl zaznamenán neobvykle vysoký výskyt onemocnění kloubů u dětí.

shutterstock.com

Jak se onemocnění přenáší?

Borelie cirkulují mezi divoce žijícími zvířaty (hlodavci, lesní zvěř) a ptáky (bažanti, kosi) v určité geografické oblasti a přenáší je především klíšťata obecná.

Klíště obecné prochází při svém životním cyklu třemi vývojovými stadii: larva, nymfa a dospělec. Každé stadium saje krev na odlišném spektru hostitelů. Larvy a nymfy preferují malé hlodavce a ptáky, dospělci pak sají na větších savcích, včetně domácích zvířat. Všechna vývojová stadia klíšťat se stávají infekčními po požití borelií v průběhu sání krve na infikovaných savcích nebo ptácích. Během přeměny klíštěte přechází infekce postupně z jednoho stadia na druhé.

U infikovaného, nenasátého klíštěte jsou borelie usídleny v jeho střevní stěně. Během sání se množí, pronikají skrze střevní stěnu a hemolymfou se roznášejí ke všem orgánům klíštěte, včetně slinných žláz. Slinami pak mohou být borelie přeneseny na hostitele. Přenesení infekce je pravděpodobně možné i vyvrhnutím střevního obsahu do místa přisátí, nebo zanesením trusu klíšťat do rány, zejména při nešetrném a nevhodném odstraňování klíšťat. Čím déle klíště nebo jeho vývojové stadium saje krev, tím je větší možnost přenosu borelií.

Infikovaná mohou být všechna vývojová stadia klíšťat (larvy, nymfy i dospělá klíšťata). Všechna sají krev na člověku, a mohou tudíž infekci přenést. Kromě člověka mohou být postiženi psi, koně a dobytek, u nichž vyvolává borelie podobné symptomy jako u člověka.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prevence a léčba lymeské boreliózy

Velmi důležitá je včasná diagnóza, protože léčba antibiotiky v prvém stadiu bývá velmi účinná a může zabránit rozvoji pozdní formy onemocnění. O nasazení antibiotik rozhoduje lékař a je třeba respektovat jeho pokyny, zejména co se týče délky podávání antibiotik. Léčbu předčasně neukončovat, i když příznaky, např. zarudnutí kůže, vymizí.

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Lymeská borelióza

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění vyvolané spirochétou Borrelia burgdorferi, které se přenáší převážně klíštětem obecným. Onemocnění bylo původně rozpoznáno v městečku Old Lyme ve státě Connecticut (USA), kde byl zaznamenán neobvykle vysoký výskyt onemocnění kloubů u dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce