Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Máslo - zdravé nebo nezdravé?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2443x )

Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek... Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Vsázely na ni už naše babičky... Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?

shutterstock.com

Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá...

Zdravé nebo nezdravé? 

Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu.
„Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

A jak je to s kaloriemi?

I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.

Pozor při smažení!

Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách... A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!

Stolní nebo čerstvé? Není máslo jako máslo...

Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu... Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat.

Jak se tedy vyznat v jejich označení?

Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitaminů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne. Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů. Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní). Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí.

Tipy na jednoduché vánoční cukroví pro mlsné jazýčky!

Pokud tohle cukroví dobře neukryjete, Vánoc se možná ani nedočká – protože bude do té doby snězené! Ale to nevadí, příprava je tak jednoduchá, že si rychle uděláte novou várku... Bez másla se každopádně neobejdete. Recepty pro vás připravili kulinářští specialisté z La Formaggeria Gran Moravia. Jejich další zajímavé tipy najdete na www.laformaggeria.com.

Lanýžové pralinky

Co budete potřebovat: 200 g másla, 140 g cukru, 500 g ricotty, 200 g bílé čokolády, 150 g strouhaného kokosu

Jak na to: Máslo a cukr vyšlehejte, přidejte ricottu, nasekanou čokoládu a asi hrst strouhaného kokosu. Vše promíchejte, až vznikne jednotná hmota. Nechte ji 2 hodiny v lednici odpočinout. Poté z těsta vytvořte kuličky a obalte je ve zbytku kokosu.

Ricotto-kokosové kuličky

Co budete potřebovat: 60 g másla, 100 g ricotty, 180 g mouky,  120 g cukru,  20 g mletého kokosu, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z jednoho citronu,  1 lžička kypřícího prášku, špetka soli, mléko a kokos na posypání

Jak na to: Zpracujte ricottu s cukrem. Smíchejte mouku se změklým máslem, přidejte ricottu smíchanou s cukrem, žloutek, citronovou kůru, kypřicí prášek, sůl a mletý kokos. Vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na hodinu odpočinout. Pomoučenýma rukama pak z těsta vytvářejte kuličky a vkládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky potřete mlékem a posypte mletým kokosem a dejte péci na 175 stupňů na 16-17 minut.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce