Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Močový měchýř může být hyperaktivní

( Markéta Grosmanová | přečteno: 35603x )

Velká část nemocných netuší, že potíže s močením může způsobovat hyperaktivní močový měchýř.

Velká část nemocných vůbec netuší, že jejich potíže s močením může způsobovat hyperaktivní močovým měchýřem. Jde o novou diagnózou lidí, kteří mají nutkavou potřebu močit i ve chvíli, kdy jejich močový měchýř ještě zdaleka není plný. Příčinou potíží je nesprávná funkce svaloviny močového měchýře.

Hyperaktivní močový měchýř

Syndrom hyperaktivního močového měchýře se kromě neodkladného nutkání na močení projevuje také potřebou vyšší frekvence – nejméně osmkrát denně. Nemocní velmi často musí kvůli návštěvě toalety vstávat v noci. Stává se také, že na ni nestačí dojít. To znamená, že mají takzvanou urgentní inkontinenci. To je stav, kdy postižený sice ví, že se blíží problém, ale chvíle od uvědomění se do chvíle, kdy dojde k úniku moči, je tak krátká, že na toaletu nestihne dojít.

Kromě urgentní inkontinence existuje ještě inkontinence stresová, kdy k úniku moči dochází při zvýšení břišního tlaku, například když nemocný zakašle, zasměje se, zvedne těžký předmět nebo udělá nějaký prudší pohyb například při sportu. Nemoc postihuje častěji ženy. Ale i muži mají slabé místo. Je jím prostata. Zhruba čtvrtina mužů starších 40 let má potíže s jejím zbytněním (neboli zvětšením). Potíže s močením se objevují velmi nenápadně a postupně, takže si muž zvykne. Nejčastěji jde o obtížný start močení - nemocný musí čekat, než začne močit, mívá bolesti. Následkem toho se často špatně vyprázdní, takže musí velmi brzo znovu na toaletu. Někdy může dojít i k nekontrolovanému úniku moči. Potíže lze řešit buď chirurgicky nebo léky.

Vzhledem k tomu, že projevy jsou podobné, je obtížné choroby od sebe odlišit. Syndrom hyperaktivního měchýře lze léčit léky, změnou životního stylu a v nejkomplikovanějších případech i chirurgicky. Nejnovější léky zabraňují stahům svaloviny močového měchýře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Martin Brázda
5x

Dobrý den. Moje přítelkyně nejspíš trpí HMM. Je jí 20. Říká, že to má už dlouho, snad i od dětství. Není na tom sice tak, že by musela několikrát za noc, ale někdy jde i dvakrát za noc. I tak je to velmi rušivé, až obtěžující. Kdykoliv někam jedeme, jako první hledá záchody. Nepije nijak moc, přesto chodí přibližně každou půl hodinu, výjimečně i vícekrát. Jak sama říká, někdy musí jít, ale nakonec jen "cvrkne". Kazí nám to i sex. Pořád slyším: "Počkej, ted ne, musím na záchod." a nebo musí v průběhu. Když to přeženu, tak polovina vět, co od ni slyším je "Chce se mi čůrat.". Více než rok ji říkám, že to není normální, ale kašle na to. Až včera jsem se dočetl o HMM. Rád bych aby si zašla na vyšetření. Ale nechtěl bych, aby to dopadlo tak, že ji pošle "doktor" domů s tím, že o nic nejde. Chápu, přeci neumírá, ale problém to je. Kam ji poslat, aby to vzali vážně a opravdu ji chtěli pomoct?? Děkuji vám

Kočina
1x

Doporučuji na močový měchýř Vitapixlu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce