Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nádory varlat

(Brno Masarykův onkologický ústav | přečteno: 168538x )

Varlata jsou mužské pohlavní orgány a dělí se na vnější, ke kterým patří penis a šourek (skrotum) a vnitřní, které tvoří varlata (testes), nadvarlata, chámovody, semenné váčky a předstojná žláza (prostata).

Jak se stanoví diagnóza nádoru varlete?

Nádorem postižené varle je zpravidla zvětšené a tuhé a bývá zjistitelné i pohmatem. Základním vyšetřením je ultrasonografické (ultrazvukové, UTZ) vyšetření varlete, které pomůže rozlišit nádor od nenádorových příčin zvětšení varlete a šourku jako je cysta, kýla, zánět, hydrokéla (zmnožení tekutiny v obalech varlete). Toto vyšetření je zcela nebolestivé.

Vznikne-li podezření na nádor varlete, je nutno operačně odstranit celé varle i s jeho obaly a celým semenným provazcem. Tato operace se nazývá radikální inguinální orchiektomie. Druhé, zdravé varle se neodstraňuje. Odstraněné varle je podrobeno histologickému vyšetření patologem, který určí tzv. histologický typ nádoru. Nejčastější typ je seminom (asi v 40-50 %), ostatní jsou neseminomy (teratom, embryonální karcinom, choriokarcinom, nádor ze žloutkového váčku, smíšené nádory). Toto rozdělení má zásadní vliv na volbu léčebného plánu.

Dále je nutné zjistit rozsah onemocnění, tedy je-li nádorem postiženo jen varle nebo jsou nádorem postiženy nitrobřišní či nitrohrudní uzliny případně orgány. K tomu slouží CT (počítačová tomografie) vyšetření břicha a pánve, RTG (rentgenové) či CT vyšetření plic, případně další vyšetření.

Ke standardnímu vyšetření patří i podrobné laboratorní vyšetření krve a stanovení tzv. nádorových markerů AFP (alfa fetoprotein) , hCG (lidský choriogonadotropin) či jiných. Tyto nádorové markery jsou citlivým ukazatelem aktivity nádorového onemocnění, proto jsou pravidelně sledovány během celé léčby pacienta i při sledování po ukončení léčby.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
anonym...
35x

Dobrý den....Zvětšilo se mi jedno varle , je asi 2x až 3x větší než normálně , udělalo se mi přes noc , myslím si že jsem si na něm jen nějak špatně ležel...Je to možné , že to vzniklo tím , nebo , že mám nějakou nemoc ???,

jméno a příjmení
18x

Dobrý den na varleti se mi udělal tuhý pupínek chci se zeptat jestli se jedná o nádor, děkuji..

Anonym
19x

Dobry den asi pred tydnem se mi vytvorila nejaka tvrda hrudka a nebo uzlik na semenne trubici a nebo jak se rika te trubici co je pripojena k varleti jakoby ze zadni spodni casti.Tahle hrudka je doprovazena obcasnyma bolestma v trisle,podbrisku a take ve varleti.Varle neni zvetseno.Chystam se pristi tyden k lekari ale hodne pracuji mozna ze mi odpovite drive.Jedna se o kylu a nebo o nador varlete.Dekuji za odpoved.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Zhoubné nádory prsu

Zhoubné nádory prsu figurují na čelném místě mezi nejčastějšími nádorovými onemocněními u žen. Ve velmi malé míře se však týkají i mužů...

Rakovina žaludku

Řada statistik ukazuje, že se výskyt rakoviny žaludku ve většině vyspělých států snižuje. Příčina není bohužel zcela známa.

Dotaz na nádor slinivky břišní

Moje maminka má nádor slinivky břišní. Lékaři ji odmítli operovat i ozařovat. Je možná homeopatické léčba? Standa

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce