Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Noční pomočování...

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4572x )

Enuréza je odborný název pro noční mimovolný únik moči u dětí starších 5 let. Není zpravidla spojená s žádnou psychologickou, psychiatrickou poruchou ani funkční nebo anatomickou poruchou močového systému. Přesto trápí mnoho dětí a jejich rodičů. Pro dítě bývá zdrojem pocitů méněcennosti a omezení mimoškolních aktivit. Vyhýbá se pobytům na horách, výletům, sportovním akcím. Řešit tento stav je proto nejvhodnější už před nástupem do školy, tj. mezi 5. a 6. rokem života dítěte.

shutterstock.com

Kdy je pomočování nemocí?

Noční pomočování je označováno podle nejnovějších odborných názorů za lékařskou diagnózu (enuresis nocturna), pokud přetrvává po 5. roce života a vyskytuje se minimálně jednou za měsíc.  Za ekvivalent nočního pomočení je považováno též pomočení při odpoledním spánku. V případě denních úniků moče je posunována věková hranice k 3. až 4. roku věku, při současném zhodnocení dalších klinických příznaků. Většinou (v 75 % případů) jde o vývojově podmíněnou poruchu, která vzniká pomalejším dozráváním mechanizmů regulujících tvorbu a vylučování moče.

Noční enuréza se vyskytuje u cca 10–15 % šestiletých dětí a 5–10 % desetiletých. Do dospělosti přetrvává noční pomočování asi u půl až jednoho procenta pacientů. Chlapci bývají postiženi 1,5 – 2x častěji než dívky.

Pravděpodobnost postižení potomka stoupá s četností výskytu symptomu v rodině. Bylo prokázáno, že nočním pomočováním je postiženo až 43 % dětí, u nichž jeden rodič trpěl enurézou a 77 % dětí, u nichž se v dětství pomočovali oba rodiče. Ačkoliv enurézou trpí i velmi inteligentní děti, vyskytuje se ve zvýšené míře u opožděných jedinců. Je velmi zajímavé, že pravděpodobnost výskytu enurézy zvyšuje i prostředí, ve kterém dítě vyrůstá.

Psychické důsledky nočního pomočování zasahují do celého vývoje osobnosti. Zejména neléčené děti se straní kolektivu nebo jsou vrstevníky odmítány. Britský psycholog Richard Butler uvádí, že u starších dětí je pomočování doprovázeno pocity viny, hanby a ztráty sebeúcty, bývají terčem posměchu. Tyto děti většinou nechtějí nebo neumí s někým o svém problému hovořit, straní se společnosti a pociťují rozpaky také před sourozenci. Jejich strach z případného odhalení zabraňuje jezdit s ostatními na delší výlety, spát u kamarádů…

Enurézu lze účinně a efektivně řešit

Rozhodně není na místě rozčilovat se, dítě za jeho“přestupek“ kárat nebo dokonce trestat. Tím se stav nejen neřeší, ale může se výrazně zhoršit.

Velmi důležitou roli sehrává spolupráce rodiny s praktickým lékařem dítěte. Enurézu je zapotřebí řešit už před nástupem do první třídy, v některých případech již po nástupu do mateřské školy. Včasný začátek léčby je velice důležitý, protože umožní předejít psychickým traumatům dříve, než začne mít dítě problémy v kolektivu. Dotaz na noční pomočování by měl být nedílnou součástí pětileté preventivní prohlídky. Největší překážkou úspěšné léčby nočního pomočování jsou předsudky a stud rodičů, kteří mají často zábrany o problémech svého dítěte hovořit i se svým dětským lékařem. Mnozí rodiče se domnívají, že určité problémy jsou příliš malicherné, aby se o nich zmínili. Jiní zase mají tendenci zamlčovat potíže intimního rázu. Tím však svému dítěti nepomohou, naopak mu mohou ublížit. Na místě je proto svěřit se praktickému lékaři dítěte a domluvit další postup.

Enurézu lze účinně a efektivně řešit. Léky se většinou podávají těsně před spaním ve formě tablet rozpustných pod jazykem. Může je předepsat dětský lékař, dětský nefrolog nebo dětský urolog. U dětí se sníženou funkční noční kapacitou měchýře se k nácviku probouzení používá signalizační zařízení, tzv. enuretický alarm upevněný do spodního prádla. Tato varianta léčby není tolik oblíbená, protože zvukový signál upozorňující na pomočení probudí celou rodinu včetně sousedů.

„Dítě by mělo ráno a v průběhu dopoledne pít o něco více než ostatní děti a od 17-18 hodin už by pít nemělo. Celkový příjem tekutin za 24 hodin by měl být stejný jako u ostatních dětí. Ideálním nápojem je voda, neslazené nápoje, ředěné ovocné šťávy. Rodiče chybují, když dávají dětem kofeinové (cola) nebo šumivé nápoje před spánkem, protože zvyšují produkci moče a dráždí močové cesty. Do jídelníčku enuretiků je vhodné zařadit dostatek ovoce, zeleniny, jogurtů s laktobacily, celozrnného pečiva. Předejde se tak zácpě, která se může spolupodílet na nočním pomočování,“ radí dětský urolog MUDr. Zdeněk Dítě.
„Pokud jde o správný režim močení, dítě by mělo chodit na toaletu pravidelně a včas, již při neurgentním nucení, nemělo by močení předržovat. Močit by mělo v klidu, beze spěchu a pečlivě domočovat,“dodává MUDr. Dítě.

Určité možnosti v léčbě nabízí i homeopatie

Nejčastěji doporučovanými homeopatickými léky jsou:

  • výborný lék akutních močových infekcí ale i nočního pomočování, je lék Equisetum 9 C. Při infekci má dítě neustále nucení na močení, ale po vymočení nenastává úleva. V případě nočního pomočování je lék předepisován, pokud dítě nemá žádné symptomy a nepomáhají běžná režimová opatření. Podáváme v dávce 5 granulí 2x denně. Lék je pouze na lékařský předpis.
  • dalším lékem na noční pomočování je lék Causticum 15 C. Lék je vhodný pro dítě, které se pomočuje v první části noci, je velmi soucitné, zodpovědné a často se zastává menších dětí či pečuje o sourozence. Lék podáváme v dávce 5 granulí večer před spaním.
  • pro dítě, které spí velmi tvrdě, a i když ho rodiče v noci probudí na čůrání, stejně u toho spí a ráno si nic nepamatuje je vhodné homeopatikum s názvem Kreosotum 9 C. Dítěti se často o močení zdá, právě ve chvíli, kdy močí. Lék je pouze na lékařský předpis, podáváme ho v dávce 5 granulí večer před spaním.
  • dalším lékem, který může ovlivnit noční pomočování, je lék Pulsatilla 15 C. Podáváme ji dětem velmi fixovaným na matku, které jsou nesmělé a citlivé, špatně zvládají odloučení. Lék podáváme večer před spaním v dávce 5 granulí.
  • lék Sepia 15 C se častěji používá při enurézy u dívek, které se pomočí už na začátku spánku. Děti rády tančí a sportují, ale jinak mají radši samotu. Podáváme rovněž večer před spaním 5 granulí.

Kromě výše uvedených léků má lékař homeopat u popsaných potíží na výběr ještě další léky, které mají specifické indikace a měl by je vybírat odborník.

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce