Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nosit jedno či dvě sluchadla?

( | přečteno: 14315x )

Sluchové vady jsou většinou oboustranné a víceméně symetrické. Proto lze použít sluchadla na obě uši. Nošení dvou sluchadel má své výhody - je zachováno (alespoň do určité míry) směrové slyšení, neboli rozpoznání směru, odkud zvuk přichází.

Sluchové vady jsou většinou oboustranné a víceméně symetrické. Proto lze použít sluchadla na obě uši. Nošení dvou sluchadel má své výhody - je zachováno (alespoň do určité míry) směrové slyšení, neboli rozpoznání směru, odkud zvuk přichází. Některá povolání tuto schopnost přímo vyžadují. Především u lehčích vad pak nedochází k nepříjemnému pocitu výhradně jednostranného poslechu. V nepříznivém poslechovém prostředí, kdy je přítomen hluk, se zlepšuje rozumění řeči právě díky zachování směrového slyšení orientovaného na mluvící osobu.

Nevýhoda je dvojí manipulace se sluchadly (např. při nutnosti náhlého zesílení či zeslabení hlasitosti) a větší finanční zátěž pro uživatele (příspěvek ze zdravotního pojištění na druhé sluchadlo se neposkytuje). Většina dospělých nedoslýchavých proto nosí pouze jedno sluchadlo. Vhodný postup je vyzkoušet efekt nejprve jednoho sluchadla, při dobrém efektu a trvalém nošení se pak vyplatí zakoupit si i sluchadlo druhé - komfort poslechu se bezesporu zlepší.

Péče o sluchadlo
Sluchadlo je velmi jemné a citlivé zařízení, a proto je třeba s ním zacházet opatrně. Není vodotěsné, proto pozor na déšť, na sprchování, koupání. Sluchadlo a zejména ušní vložku je třeba udržovat v čistém stavu - sluchadlo čištěním nasucho, vložku je možno od sluchadla odpojit, omýt v mýdlové vodě a vysušit. K dispozici jsou speciální roztoky, které ušní vložku nejen vyčistí, ale i dezinfikují. Dostupné jsou rovněž speciální sáčky s odvlhčovacím přípravkem, který sluchadlo vysuší, což je vhodné u silněji se potících uživatelů, sportovců atd. Čím pečlivěji se budete o své sluchadlo starat, tím déle a bez poruch vám bude sloužit. Dodržujte návod přiložený ke sluchadlu a dbejte pokynů a instruktáže při výdeji sluchadla. Nejsou výjimkou lidé, kteří užívají jedno sluchadlo 15 i více let.

Dítě a sluchadlo
Problematika sluchových vad u dětí je velice složitá a překračuje rámec této stránky. Přesto považujeme za vhodné alespoň stručně a informativně přiblížit nejdůležitější momenty pro úspěšný průběh korigování nedoslýchavosti u dětí a jeho nezbytné součásti.

Mluvíme-li o nedoslýchavosti u dítěte, předpokládáme, že se sluchadly bude moci zcela nebo alespoň částečně sluch využít k rozumění řeči. Slovem "částečně" chceme naznačit, že nedokonalé rozumění na základě sluchu může být doplněno schopností odezírat, a tím pádem komunikovat mluvenou řečí. To ovšem předpokládá, že řeč bude už u dítěte vybudována, přičemž nezáleží tolik na její vnější stránce, tedy výslovnosti, jako na slovní zásobě, kterou dítě má, a jak jí při komunikaci dokáže využít.

Rozvoj řeči u nedoslýchavého dítěte je úzce spojen s obdobím, kdy došlo ke vzniku sluchové vady. Pokud to bylo před ukončením časného vývoje řeči, tedy zhruba před 4.-5. rokem věku dítěte, slovní zásoba není buď vůbec rozvinuta, nebo jen částečně, a není dobře fixována v paměti dítěte. Zde je edukace sluchu a řeči (jak se odborně postup rehabilitace nedoslýchavých dětí označuje) mnohem složitější a zdlouhavější než v případě zhoršení sluchu ve věku pozdějším. V každém případě je nezbytné zajištění odborné péče ihned při podezření na výskyt sluchové vady. Dítě by měl vyšetřit odborný lékař-foniatr a rozhodnout, zda je nutné přidělení sluchadel. Včasná diagnostika sluchové vady je nesmírně důležitá pro další rozvoj dítěte. Dětem vždy přináleží sluchadla na obě uši (pro správný rozvoj řeči je to nezbytné) a zdravotní pojišťovny na to svým finančním příspěvkem pamatují.

Edukace sluchu a řeči se provádí pod odborným vedením zkušeného logopeda a trvá většinou řadu let. Pravidelné kontroly u foniatra jsou samozřejmostí. Pro děti se sluchovými vadami lze rovněž zajistit docházku do speciálních mateřských škol, a je-li to nezbytné, pak i do speciální školy základní. O tom, zda sluchově postižené dítě je možné zařadit (integrovat) do běžné základní školy, je vhodné se poradit s ošetřujícím lékařem - foniatrem, logopedem nebo eventuálně dětským psychologem znalým problematiky sluchových vad. Na pomoc nedoslýchavým dětem a jejich rodičům jsou zřízena tzv. sluchová centra, většinou při speciálních školách, která mají k dispozici svého lékaře, logopeda i psychologa. Pro úspěšnou edukaci řeči a sluchu je nezbytná spolupráce rodičů při rehabilitaci, která je časově velmi náročná. S dítětem je nutné denně procvičovat úlohy zadané logopedem, jinak nemá rehabilitace naději na úspěch. Známe nedoslýchavé pacienty, kteří při dobře vedené edukaci sluchu a řeči dokázali vystudovat vysokou školu, přestože jejich sluchová vada byla velmi těžká.

Odezírání
Odezírání je vlastně zrakové "čtení" slov z postavení úst mluvící osoby. Odezíráním si pomáhají - aniž to tuší - v podstatě i normálně slyšící lidé. Vždyť při vzájemném rozhovoru jsme zvyklí dívat se na obličej a ústa mluvící osoby. Proto se nestyďte pozorně sledovat ústa mluvícího, a pokud něco přeslechnete, ihned požádejte o zopakování slova nebo věty. Dělají to i normálně slyšící lidé.
Odezírání je prakticky jedinou možností komunikace pro neslyšící, pokud se chtějí domluvit "orálně" - tedy řečí. Znaková řeč je pro ně jednodušší, ale tu ovládá kromě komunity neslyšících jen velmi málo lidí, a v praktickém životě je proto těžko použitelná.

Miroslav Hroboň,Ivan Jedlička, Jaroslav Hořejší
převzato z knihy Trápí nás nedoslýchavost
vydané v nakladatelství Makropulos

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vera

S art 3D špatná sluchadla

Vera

Sm art 3D vyhodila jsem 22 tisíc kč


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Typy sluchových vad a jejich příčiny

Víme už, že ke zhoršení nebo ztrátě sluchu může vést celá řada poruch postihujících zevní, střední i vnitřní ucho, nebo i sluchový nerv.

Známky zhoršování sluchu aneb Jak mne slyšíte?

Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli? Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli...

Způsoby vyšetřování sluchu a diagnostika jeho poruch

Cílem vyšetření sluchu je zjistit, zda je sluch v mezích normy, nebo zda je přítomna sluchová porucha. Pokud je porucha (nedoslýchavost) zjištěna, je třeba dále ověřit, ve které části sluchového ústrojí je lokalizována a jak je významná. Proto se pochopitelně začíná jednoduššími a snadno proveditelnými vyšetřeními...

Jak časté jsou poruchy sluchu

Sedíš si na uších?" zlobila se moje babička, když jí děda místo splnění jejího příkazu kontroval otázkou: "Cože? Cos říkala?"...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce