Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

O mléčné zuby není nutné pečovat, protože stejně vypadnou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2584x )

Mezi lidmi panuje mýtus, že o první zuby není nutné se příliš starat, protože stejně vypadnou. To je obrovský omyl! Dočasné zuby plní důležité úkoly, jako ukusovat a žvýkat potravu nebo držet místo pro stálé zuby. Také hrají zásadní roli při vývoji řeči a mají významný podíl na vzhledu dítěte. Tudíž na nich naopak záleží!

shutterstock.com

Na mléčných zubech záleží!

První zuby se většině kojenců prořezávají mezi 4. a 7. měsícem věku, u některých dětí to ale může být dříve, u jiných zase později. Mléčný chrup tvoří 20 dočasných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce 1. roku věku mají děti obvykle prořezaných 8 zubů, do konce 2. roku 16 zubů a ve věku 2,5 roku by měly mít v ústech všech 20 zubů.

Pokud bude nějaký zub chybět a druhý se ještě nebude klubat, je možné, že se mezera vzniklá mezi zuby zúží, nový zub nebude mít dostatek prostoru pro správný růst, a naroste křivě, nesprávně. Dítě skončí zcela zbytečně v péči ortodontisty, který musí chrup upravit, aby se do úst vešly všechny stálé zuby. Při předčasné ztrátě dočasných zubů dochází obvykle k problémům s výslovností, které mohou přetrvávat a dítě bude potřebovat péči logopeda.

První návštěva zubaře

První návštěva zubní ordinace by měla proběhnout hned po prořezání prvního zoubku, tedy zhruba v šesti měsících věku. Dítě tak má možnost seznámit se s prostředím a navázat kontakt s lékařem v době, kdy se jedná pouze o preventivní prohlídku. Další prohlídka by měla proběhnout po prořezání prvních stoliček, tedy přibližně ve dvanácti až šestnácti měsících věku, a třetí pak po prořezání kompletního dočasného chrupu, tedy asi ve dvou až dvou a půl letech. Od té doby by dítě mělo absolvovat preventivní prohlídku každého půl roku, stejně jako dospělý člověk.

Čištění zubů je velmi důležité

Naučit dítě, aby si pravidelně a správným způsobem čistilo zuby, je velmi důležité. Navíc když si dítě nenavykne na péči o zuby v raném věku, těžko s tím bude začínat později. Malé dítě však není schopné vyčistit si zuby tak, aby byly opravdu čisté – což je přitom základ zdravých zubů. Malým dětem, minimálně do tří let věku, by zoubky měli čistit rodiče, později by svému potomkovi měli pomáhat, případně zuby dočišťovat.

Kazy na prvních zubech není třeba ošetřit

Pokud péče o mléčné zuby nebude dostatečná, je velké riziko, že na nich vznikne kaz, dokonce větší než na stálém chrupu. Sklovina mléčných zubů není tak odolná jako u stálých zubů, kaz na ní vznikne a bude se šířit snadněji než u dospělých. V případě, že tento problém nebudete řešit, kaz se může šířit i na další zuby a také prostupuje hlouběji do zubu, zubní dřeň může zasáhnout i během pouhých několika málo měsíců. Zásadní problém nastává i ve chvíli, kdy se infekce dostane do lůžka, kde už je připravený zub druhý – stálý. Je pak velmi pravděpodobné, že se ani nový zub nebude vyvíjet správně.

Úrazy mléčných zubů

Dětské úrazy zubů patří vedle kazových bolestí mezi nejčastější důvody k návštěvě ordinace stomatologa.

Jak postupovat

Nejprve zjistěte, co se dítěti stalo. Odlomila se část zubu, viklá se, zarazil se do dásně nebo došlo k jeho vyražení? Od typu úrazu se odvíjí další postup. Viklá-li se zub, spočívá první pomoc v rychlém vyhledání zubního lékaře. Během přepravy dítěte zamezte spolknutí či vdechnutí zubu. Obdobně je tomu při vražení zubu do dásně. Zde pomůže jedině včasný zásah stomatologa. 

Došlo-li ke zlomení zubu, ulomené kousky posbírejte a vložte do nádobky s mlékem, nebo je alespoň uchovejte ve vlhkém prostředí. Pak co nejrychleji s dítětem navštivte zubaře. Tady poté záleží na individuálním stavu a posouzení lékaře. Někdy je zbytečné zub opravovat, ale jsou i případy, kdy je oprava tím lepším řešením. Pokud to jen trochu půjde, stomatolog se vždy bude snažit zub zachránit. Jedním z hlavních důvodů je správný růst zubů stálých. 

Vypadne-li při nehodě mléčný zub, nevracejte jej do zubního lůžka. Nelze jej zachránit. Jestliže dítě krvácí, nechte jej skousnout sterilní tampon a vyhledejte s dítětem neprodleně zubního lékaře.

Mezi 5. a 6. rokem věku se začne dočasný chrup měnit na stálý. Mléčné zoubky postupně uvolní místo stálým zubům, které by měly v ideálním případě zůstat v ústech až do konce života. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce