Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

( aktualizováno 5. května 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18667x )

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

shutterstock.com

Příčinou oparu je virus Herpes simplex, konkrétně HSV 1, který se objevuje především na ústech. Jakmile se virus dostane do těla, zůstává aktivní po celý život a vyčkává na vhodný spouštěcí mechanismus. Mezi vnitřní faktory těchto mechanismů patří horečka, nemoc, menstruace, únava, žaludeční nebo trávicí potíže, ale také jakékoliv onemocnění zrychlující látkovou výměnu (např. cukrovka, zvýšená činnost štítné žlázy). Propuknutí oparu ovlivňují také vnější faktory, mezi které se řadí emocionální stres, vysušené rty, promrznutí, alergické reakce či zubní ošetření.

Inkubační doba oparu je cca 2 až 6 dní. Začínající opar na rtech rozpoznáte nepříjemným pocitem svědění či pálení v postiženém místě. Po něm se většinou již druhý den objeví puchýřky, které mohou pálit a bolet. Za několik dní zduřelý puchýřek praskne a udělá se strup. Opar na rtech se drží většinou 7 až 10 dní.

V tomto okamžiku je velmi důležité zahájit vhodnou léčbu a předejít přenosu oparu na jiné části těla či na jinou osobu. Vir herpes simplex (HSV-1) je totiž velice nakažlivý. Stačí, abyste s osobou, která má opar, sdíleli věci, jako je například sklenička, zubní kartáček nebo ručník. Přenos viru může nastat také tělesným kontaktem.

Příznaky oparu

Hlavními příznaky oparu jsou:

  • Svědění
  • Pálení
  • Zarudnutí a otok na rtu
  • Citlivé puchýřky

Ať už vám je opar na rtu nepříjemný jakkoliv, nikdy na něj nesahejte, nemačkejte jej ani se ho nepokoušejte propíchnout jehlou. Koledujete si tím o zpestření v podobě druhotné bakteriální infekce. 

Léčba oparu

S léčbou neotálejte, začněte s ní nejlépe ještě před vznikem puchýřku, tedy ve fázi nepříjemného svědění. Pokud na opary trpíte často, jistě tuto fázi snadno rozpoznáte. Pokud ho odhalíte ještě v této fázi a začnete ho ošetřovat volně prodejnými léky, máte velkou šanci uspět a opar zahnat. Ve chvíli, kdy už se vytvoří puchýřky, není léčba už tak účinná – i když ošetřovat opar můžete i tak, i když "jen" urychlíte průběh. 

Internetová Lékárna.cz nabízí tyto produkty.

Standardně se léčí zevnímí léky- antivirotiky např. Herpesin nebo Zovirax mast- nasadit hned při prvních příznacích a aplikovat 5x/den. K tomu lze přidat též několikrát za den aplikaci mastí s bylinnými či jinými přírodními složkami. U těžkých případů se podávají antivirotika i celkově, tj. Zovirax či Herpesin tbl. 5x1 tbl (200 mg)/den. Tam, kde jsou recidivy velmi časté, se lze pokusit o tzv. profylaktickou léčbu, kdy se výše uvedené tablety podávají v dávce 2x400 mg po několik měsíců, čímž se obvykle sníži aktivita viru a opary se buď neobjevují vůbec anebo podstaně méně často. Na imunologii se někdy podávají imunomodulační léky k posílení imunity (transfer faktor, isoprinosin aj.). Velmi dobré efekty mívají terapeutické lasery, ale je nutné přijít na několik ozařování do center, která je mají.

Vyzkoušejte diskrétní náplast na opary – velmi tenká, neviditelná náplast, která podporuje léčbu oparu, lze použít i na herpes v těhotenství, avšak po předchozí konzultaci s lékařem. Náplast brání přenosu viru a druhotnému infikování postiženého místa. A u oparů předchází i vzniku strupů nebo jejich bolestivému praskání, případně olupování.

Populární mezi přírodními prostředky se stala tyčinka s konopným olejem, který zasaženou pokožku zvláčňuje a má také mírně antivirové účinky. A hodně populární je i Tea tree olej, jenž má rovněž antivirové a antibakteriální účinky. Nejlepšího efektu většinou dosáhnete, když ho na postižené místo začnete nanášet hned, jak se objeví nepříjemné svědění. Opar je pak často minimální a brzy mizí.

Na prasklé opary pak může velice dobře zafungovat Hemagel, který brzdí zánětlivé procesy v ráně, protože tlumí činnost volných radikálů. Postižené místo se díky tomu hojí rychleji i s menším počtem komplikací.

Pakliže se opar nezhojí maximálně do 12 dnů, určitě je vhodné navštívit lékaře.

Pár tipů jak podpořit léčbu:

K úlevě a podpoře rychlejšího hojení oparu se zaměřte na posílení imunity. Zařaďte do svého jídelníčku dostatek vitamínu C, karotenoidů, omega 3 mastných kyselin. Vhodné jsou i doplňky stravy s lysinem, zinkem a vitaminem E. Pro urychlení hojení doporučujeme vitamíny skupiny B - např. v pivovarských kvasnicích.

Naopak se vyhněte prozánětlivých látkám, které imunitu snižují, jako je např. cukr, alkohol, konzervovaná jídla. Stejně tak se nedoporučuje konzumovat kyselé potraviny, jako jsou rajčata, pomeranče, citrusy a ocet, které mohou dráždit místo postižené oparem a tím i podporovat jeho rozšíření do okolí. Na místě je lehká nedráždivá strava.

Dbejte na hygienu – cokoli nanášíte na opar, nanášejte jinak než prstem. Ženy by neměly používat rtěnku nebo lesk, protože i na nich může virus zůstat a způsobit druhotnou nákazu.

Kdy k lékaři

Běžná samoléčba oparu pomocí volně prodejných léčiv by neměla trvat déle než 10 dní. Pokud se symptomy po pěti dnech zhorší nebo nezlepší nebo léčba přesahuje 10 dní, měli byste se obrátit na lékaře. Lékaře bychom měli vyhledat, když se do oparu dostane bakteriální infekce, objeví se zánět, otok, zvýšená teplotaV některých případech, zejména u rizikových pacientů, může mít primární infekce virem Herpes Labialis nebo reaktivace onemocnění závažné následky.

Nejlépe je zajít k praktickému lékaři, který posoudí nález a buď sám zaléčí či při komplikovaném průběhu odešle ke specialistovi. Chubu však neuděláte ani návštěvou kožního lékaře. Pokud se opary vrací či jsou veliké, je vhodné imunologické vyšetření.

Prevence oparu

Nejlepší prevencí proti oparu je u zdravého člověka rozumná životospráva, dostatek spánku, odpočinku, dobrá fyzická kondice a otužování. Lidé se sníženou imunitou by měli hledat řešení s imunologem.

Zvláštní pozornost věnujte svému jídelníčku v případě, že se s opary potýkáte častěji. Na vině může být i zvýšený příjem potravin s obsahem argininu, který je spojován právě s vyšším výskytem oparů. Zdroji argininu v potravě jsou především: očechy, čokoláda, pšenice, ječmen, oves, kukuřice a růžičková kapusta. Vyhnout bychom se měli i doplňkům stravy s obsahem L-argininu, které jsou používány ke zvyšování svalové hmoty a podpory plodnosti a erekce u mužů.

Podpořte svůj imunitní systém přísunem vitamínů, hlavně B 12.

Protože je sluníčko častým spouštěčem vzniku oparu, používejte na rty speciální ochranný krém s vysokým UV faktorem.

Pravidelně měňte kartáček na zuby, protože na něm se může držet virus a může vás druhotně nakazit.

Babské rady proti oparům

Tymiánové ledové kostky

Pro úlevu při oparu můžete také vyzkoušet babské rady. Ty například doporučují sáhnout po kostce ledu, která zmenší otok a uleví od bolesti. Přidat můžete tymián - 5 minut jej vařte a nechte stát 15 minut. Odvar sceďte, nalijte do tvořítka na led a zmrazte. Jestliže vás opary trápí často, připravte si tymiánové kostky do zásoby a sáhněte po nich již při prvních náznacích. Kostičku ledu si na rtu podržte, dokud se nerozpustí.

Lékořice

Rady našich babiček doporučují vyzkoušet také lékořici. Její kořeny se využívají v lidovém léčitelství i v medicíně. Obsahuje kyselinu glycyrhizinovou, která zabíjí virové buňky způsobující opar. Sehnat můžete i lékořicový prášek, ze kterého si smícháním s lékařskou vazelínou vyrobíte mastičku na opary. Odborníci ji však neporučují užívat dlouhodobě.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Echinacea virostatikum Indiánů

Máte často angínu? Vyřadí vás banální chřipka z normálního života? A co nachlazení?

Trpíte na opary?

Opary patří mezi nejčastější kožní nemoci vyvolané viry. Jsou známy již od dob řecké civilizace a jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Napadají kůži a nervovou tkáň. Ve Spojených státech amerických je infikováno kolem 80 miliónů lidí...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce