Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Otravy - příznaky a obecné zásady první pomoci

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 64462x )

Rozpoznání otravy může mít život zachraňující význam. Je důležité mít na paměti, že každý nejasný chorobný obraz a zvláště každá porucha vědomí (ospalost až bezvědomí) může být prvním příznakem otravy.

Úvodem malá statistika. Otravy jsou příčinou přijetí do nemocnice v 4 - 6% případů. V 70 - 80% se jedná o sebevražedný pokus v 15-20% se jedná o náhodné otravy a v 10% o otravy profesionální. V 80 - 90% případů se jedná o otravy léky (hlavně psychofarmaka a hypnotika). Časté jsou smíšené intoxikace (alkohol a léky). V posledních letech přibývá případů předávkování tzv. tvrdými drogami, které se mohou stát snadno příčinou úmrtí.

Příznaky otrav

Rozpoznání otravy může mít život zachraňující význam. Je důležité mít na paměti, že každý nejasný chorobný obraz a zvláště každá porucha vědomí (ospalost až bezvědomí) může být prvním příznakem otravy.

Poruchy činnosti centrálního nervového systému mohou být poruchy vědomí od ospalosti až do bezvědomí, nebo křeče a obrny. Z psychických poruch přichází v úvahu každá nevysvětlitelná změna nálady, agresivita, zuřivost, delirium, nadměrná euforie, zmatenost.

U závažnějších otrav mohou nastoupit později poruchy dechu a oběhu jako jsou změlčení a zpomalení dechu, nebo i povrchní zrychlený dech (obojí je závažnou skutečností), pokles krevního tlaku, který se projeví hůře hmatným až nehmatným pulsem a zmodráním. Tyto příznaky jsou velmi závažné a zachránce nesmí otálet s oživovacím i pokusy zvláště při nehmatném pulsu na velkých tepnách.

Mezi zažívací poruchy patří nevolnost, zvracení nebo průjem. Tyto příznaky mohou patřit mezi časné příznaky otrav zvláště při požití jedu (alimentární otravy).

Mezi další příznaky řadíme změny na kůži u kontaktních otrav (jedy se vstřebávají kůží - pesticidy). Z kožních příznaků můžeme pozorovat zarudnutí, tvorbu puchýřů až tvorbu kožních defektů. Kůže může nést stopy poleptání chemickými látkami.

Dalším častým příznakem zvláště u otrav léky jsou změny reakce nebo šíře zornic. Tyto příznaky by však měl hodnotit lékař.

Obecné zásady první pomoci

  • Přednostní význam má zajištění základních životních funkcí a průchodnosti dýchacích cest popsané v příslušném článku
  • Důležitým krokem je vyvedení nebo vynesení postiženého z nebezpečného prostředí. Tento krok by však neměl provést laik, ale odborně školený personál (hasiči nebo speciálně školený záchranný tým). Náhodný zachránce, který neví nic o povaze nebezpečného prostředí by mohl pouze rozšířit počty otrávených, zejména není-li zajištěn speciálními pomůckami (rukavice, ochranný oděv nebo dýchací maska)
  • Dekontaminace neboli přerušení styku postiženého s jedovatou látkou
  • Při inhalaci jedovatých plynů vynesení ze zamořeného prostředí
  • Při otravách, kde se vstřebává jed kůží - odstranění potřísněných částí oděvu a vydatné omytí kůže vodou.
  • Při požití jedu provokované zvracení (nepoužíváme při poruchách vědomí, při požití leptavých látek - kyseliny, louhy, při požití pěnivých látek - mycí prostředky a při požití organických rozpouštědel

Při těchto postupech by neměl zachránce zapomínat na vlastní ochranu. Gumové rukavice a resuscitační rouška by měly být ve vybavení každé autolékárničky.

  • Zajištění vzorku jedu je-li to možné -- zvláště není li známo složení. S nemocným k ošetření je nutno odeslat informace o názvu jedu - je-li znám, nebo originální obal od chemikálie či od požitého léku s informací o požitém množství. Při požití jedovatých rostlin nebo jejich částí je to část rostliny, která umožní její identifikaci (listy, květ, plody), nebo plodnice houby.
  • Okamžitý transport postiženého k lékaři nejlépe do nejbližší nemocnice

Velmi důležitou úlohu hraje profylaxe, neboli předcházení otravám. Z profylaktických opatření jsou nejdůležitější:

  • Uchovávat všechny produkty v jejich originálních baleních nebo nádobách a hlavně z dosahu dětí
  • Chemické látky uchovávat odděleně od potravin.
  • Léky uchovávat v originálních baleních se speciálními uzávěry proti otevření dětmi a z jejich dosahu
  • Uchovávat zvlášť kosmetiku, laky na vlasy a nehty a barvy na vlasy z dosahu dětí
  • Nepoužívat léky, které nejsou předepsány lékařem (např. od souseda farmakologa- amatéra)
  • Při používání látek hubících rostliny a hmyz používat ochranný oděv, brýle, event. Respirátor.
  • Pasti s jedy na hubení hlodavců používat na místech nepřístupných dětem
  • Naučit se znát rostliny a živočichy ve svém okolí a neustále poučovat děti o nebezpečí otravy rostlinami nebo houbami.

Je nutné mít na paměti, že dítě, které začne lézt a batolit se začíná být ohrožené otravou nejen v domácnosti, ale i na zahradě a v přírodě, pokud se ocitne bez dozoru.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce