Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plané neštovice postihují hlavně děti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2819x )

Plané neštovice je vysoce nakažlivé virové onemocnění typické pro dětský věk. Zatímco u malých dětí mívá choroba mírnější průběh, u dospělých může onemocnění způsobit řadu závažných komplikací. Hlavním příznakem onemocnění jsou svědivé vyrážky s puchýřky naplněnými tekutinou. Virus se šíří nejčastěji kapénkami z dýchacích cest nebo dotekem tekutiny z puchýřků.

shutterstock.com

Plané neštovice jsou primární infekcí způsobenou VZV virem, tj. virem Varicella zoster. Onemocnění vzniká při první nákaze tímto virem, který potom dále přežívá v těle a při jeho reaktivaci vzniká onemocnění zvané pásový opar. Mezi nejrizikovější skupiny obyvatelstva tedy patří především malí pacienti ve věku od 3 do 10 let, u nichž k rozvoji nemoci typicky dochází v zimních měsících a na začátku jara, výjimkou ale nejsou ani letní a podzimní případy onemocnění. Dítě se nejčastěji nakazí v kolektivu svých vrstevníků, tedy ve školce, škole nebo ve školní družině. 

Inkubační doba kolísá mezi 10–25 dny s průměrem 15 dnů. Virus se přenáší kapénkami z dýchacích cest nebo při přímém kontaktu s nemocným a charakteristickým projevem této infekce je vyrážka provázená horečkou. Dítě je infekční již 1 až 2 dny před výsevem vyrážky a dále až 3 dny po posledním výsevu vyrážky. Plané neštovicemají u jinak zdravých dětí většinou lehký průběh. Vzácně se mohou vyskytnout komplikace, jako např. bakteriální kožní infekce, zápal plic nebo encefalitida. V dospělosti však může být průběh závažnější a často se mohou objevit komplikace. Silně rizikové jsou neštovice pro nemocné s poruchou imunity a těhotné ženy, resp. jejich děti. Pokud se nastávající matky nakazí těsně před porodem nebo po něm, u miminka se může objevit novorozenecká varicella. Kromě toho by pak rodiče nikdy neměli podceňovat ani plané neštovice u kojence.

Průběh planých neštovic

1 až 2 dny před výsevem vyrážky se mohou u dítěte objevit příznaky, které připomínají běžnou respirační virózu, především zvýšená teplota, popř. horečka a bolest hlavy, v některých případech i rýma nebo kašel. Poté se na kůži, nejčastěji vlasech a na trupu, objeví růžovočervené skvrnky, ze kterých po 2 až 3 dnech vznikají puchýřky, naplněné nejprve čirou a později mléčně zbarvenou tekutinou. 4. až 5. den po výsevu začínají puchýřky zasychat a hojit se. Puchýřky se objevují ve vlnách, takže dítě má na těle současně vyrážky v různých fázích vývoje. Vyrážka se postupně šíří po celém těle. Počet vyrážek může dosahovat až několika stovek. Zvýšená teplota obvykle trvá po celou dobu výsevu vyrážky, ale postupně klesá. Vyrážka velmi silně svědí, ale je nutné zabránit dítěte ve škrábání, protože škrábáním může dojít k rozvoji bakteriální infekce kůže nebo ke vzniku jizviček. Velmi vhodné je ostříhat dítěti nehty.

Kdy kontaktovat lékaře

  • vždy, pokud se plané neštovice objeví u dítěte mladšího 6 měsíců,
  • pokud má dítě horečku vyšší než 39 °C,
  • pokud teplota neklesá ani po 3 – 4 dnech,
  • pokud je kůže kolem vyrážek zarudlá, horká nebo velmi citlivá - může být příznakem bakteriální infekce,
  • ihned, pokud dítě vykazuje známky postižení nervového systému, např. zvrací, je zmatené, nereaguje na podněty, ztrácí rovnováhu, je podrážděné nebo nezvykle spavé, má křeče apod.

Léčba neštovic

Vzhledem k tomu, že za rozvojem planých neštovic stojí virus, terapie antibiotiky je obvykle neúčinná. Používají se tedy pouze v případě, že se u pacienta objeví bakteriální superinfekce. U dětí s poruchami imunity nebo s ekzémem lékař předepisuje virostatika, např. aciclovir. Tato léčba musí být zahájena na začátku onemocnění. Důležitý je klidový režim a zmírňování průvodních jevů nemoci. 

Zmírnění příznaků neštovic

  • Vysušující sprej pomáhá hlavně v začátku onemocnění, a to na zklidnění a hojení mokvajících puchýřků.
  • Tělové mléko s tříslovinami má vynikající vysušující vlastnosti, čímž urychluje průběh hojení jednotlivých puchýřků. Hodí se užívat jej hlavně v začátku nemoci.
  • Pro úlevu od svědění můžeme podávat Fenistil kapky. V akutní fázi výsevu je možné zmírnit svědění potřením pupínků Fenistil gelem.
  • Na snížení teploty podáváme antipyretika. Vhodné léky je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.
  • Na chlazení a podporu hojení lze zvolit aloe vera gel a gel či pěnu s panthenolem. Velký výběr těchto produktů naleznete na Lékárna.cz.
  • Lze doporučit čistý masážní olej s několika kapkami tea tree olejíčku nebo levandule. Pomáhá hojit, mírně dezinfikuje a snižuje svědění.
  • Homeopatika vhodná k léčbě neštovic - Oscillococcinum podat co nejdříve od začátku příznaků 3x denně 1 dozu, Rhus toxicodendron 15CH 3x denně 5granulí, po zaschnutí puchýřků Antimonum crudum 9CH 3x denně do sloupnutí stroupků. 

Urychlení hojení

  • Během nemoci noste volné bavlněné oblečení - je prodyšné a nedráždí pokožku.
  • Místo koupele zvolte raději rychlou sprchu - pokožku pak usušte pouze přiložením ručníku, abyste nestrhli puchýřky.
  • Ve fázi strupů se hodí mazat jednotlivá ložiska zinkovou mastí nebo krémem na bázi dexpanthenolu.
  • Po odloupnutí strupů je vhodné mazat pokožku gely či mastmi, jež podporují hojení bez jizev.
  • V případě, že se po neštovicích přeci jen objeví nějaké jizvy, je vhodné je mazat speciálními přípravky. Na hojení jizev lze doporučit kvalitní měsíčkovou mast nebo jiné přípravky na jizvy, které zakoupíte na Lékárna.cz.

Jelikož jsou plané neštovice vysoce infekční, pacienti by měli raději zůstat doma a omezit veškeré kontakty s okolím. Nejdůležitější je vyhnout se jakýmkoliv setkáním s těhotnými ženami nebo s osobami, jejichž imunitní systém je oslabený (například vlivem chronického onemocnění). Izolaci je pak nutné dodržovat do chvíle, kdy pupínky zaschnou a objeví se tvrdá krusta.

Pokud se u vás nebo u vašeho dítěte objeví plané neštovice, měli byste informovat všechna příslušná zařízení, která nemocný člověk navštěvuje. Jedná se například o mateřskou školku, školu, družinu nebo zaměstnání. Zároveň platí, že by se pacient měl po dobu, kdy je infekční, vyhnout všem veřejným místům, kde by mohlo dojít k přenosu neštovic.

Jak zjistit, zda jste prodělali v dětství neštovice?

Je možné se pokusit získat tuto informaci od dětského lékaře nebo od rodičů, ale pokud chcete mít jistotu, zda jste toto onemocnění prodělali, požádejte o odběr krve na protilátky. Jedná se o klasický krevní odběr, kdy odebraný vzorek je následně odeslán do imunologické laboratoře, jež test provádí. Pokud je z nějakého důvodu indikován lékařem, je běžně hrazen z běžného pojištění. Pokud ne, pacient si vyšetření hradí sám, cena se u jednotlivých lékařů liší, pohybuje se v několika stovkách korun.

Toto vyšetření zjistí event. předchozí infekci a současnou imunitu vůči viru neštovic. Po prodělání akutní infekce vznikají v těle stálé protilátky, které brání organizmus před opětovným vznikem onemocnění. Pokud existují protilátky proti planým neštovicím není třeba se obávat kontaktu s nemocnou osobou. Velmi důležité je to zejména pro těhotné ženy, protože infekce v prvním trimestru těhotenství může poškodit vývoj plodu a v posledních fázích silně oslabit novorozence.

Plané neštovice v těhotenství

Pokud dojde k výskytu planých neštovic u těhotné ženy, znamená to pro plod velké riziko. Existuje vždy možnost, že dítě si ponese závažné deformace. Ve velmi vážných případech může dokonce dojít k potratu nebo narození mrtvého dítěte. Míra vlivu závisí do značné míry na době infekce. Zvláště citlivé jsou infekce mezi 8. a 20. týdnem těhotenství. Během této doby se vyvíjejí orgány plodu, co může způsobit vážné vrozené vady očí, srdce a mozku. V případě infekce mezi 13. a 20. týdnem těhotenství, se může jednat i o deformace končetin, nízkou porodní hmotnost, malý vzrůst, zjizvení pokožky nebo předčasné úmrtí.

I krátce po porodu představují plané neštovice nebezpečí a to zejména pro novorozence. Novorozené děťátko má ještě slabý imunitní systém a může se rychle infikovat chorobou, která může vést až k zánětu plic nebo onemocněním různých orgánů. V každém případě má být dítě, které zasáhnou plané neštovice okamžitě ošetřeno lékařem, aby se zabránilo možným poškozením a zhoršení stavu.

Nebezpečí nákazy planými neštovicemi v těhotenství je relativně nízké, protože většina matek překonala toto onemocnění v průběhu svého dětství, a je tak imunní. Přesto je důležité omezit styk těhotné ženy a infikovaných lidí, aby se minimalizovalo riziko poškození plodu.

Prevence neštovic - jedině očkování!

Vakcína proti planým neštovicím (Varilrix) nepatří mezi povinná očkování, rozhodnutí, zda potomka nechat naočkovat, nebo ne, je tedy čistě na vás. Lékaři to doporučují zejména u dětí, které trpí závažnějšími poruchami a nemocemi imunitního systému, případně pro starší děti, které dosud nemoc neprodělaly. Vakcína poskytuje téměř 90% ochranu proti jakékoli formě planých neštovic a téměř 100% ochranu proti komplikovaným a těžkým případům tohoto onemocnění. Očkovat lze děti od 10 měsíců věku, až do 12 let se očkuje v jedné dávce. Od 13 let je pak lepší očkovací vakcínu rozdělit na dvě dávky.

Vzhledem k rostoucí závažnosti tohoto infekčního onemocnění u dospělých osob, doporučuje se očkovat takové osoby, které mohou být varicele vystaveny, jako např. zdravotnický personál, učitelé, rodiče malých dětí apod. Očkování se doporučuje také osobám cestujícím do zahraničí, pokud jejich imunita není známá a předpokládá se pravděpodobný kontakt s infikovanými osobami. V posledních letech se ověřila protektivní účinnost této imunizace vůči vzniku herpes zoster, a proto se doporučuje očkovat osoby starší 55 let, u nichž je riziko vzniku pásového oparu nejvyšší.

V případě, že váháte s výběrem vhodného produktu, nebo se potřebujete poradit, neváhejte se obrátit na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu.

Zdroj: Lékárna.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce