Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Plíce ohrožuje znečištěné ovzduší i užívání tabáku

(20. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 489x )

Většina území České republiky je ale více či méně znečištěná, což má negativní dopad na dýchací ústrojí. Celoročně splňuje normy pro čistý vzduch pouze Šumava a okrajové hornaté části několika menších krajů. Plíce podle lékařů ohrožuje i kouření a užívání nikotinových výrobků, jako jsou elektronické cigarety nebo zahřívaný tabák. Pneumologové na to upozorňují v rámci Dne pro zdravé plíce.

shutterstock.com

Pneumologové usilují o zpřísnění norem zdravého ovzduší

„Škodlivé okolní prostředí, a zejména přítomnost malého polétavého prachu ve vdechovaném vzduchu má negativní vliv nejen na plíce, ale také na mozek a srdce,“ řekl vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vladimír Koblížek.
Podle něj doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) od roku 2021, aby průměrná roční koncentrace drobného polétavého prachu nepřesáhla pět mikrogramů na metr krychlový a aby čtyřiadvacetihodinový průměr nepřesáhl 15 mikrogramů na metr krychlový.
„Zjištění, která máme, ukazují, že většina evropské populace žije v místě, kde jim ten vzduch více či méně škodí,“ řekl Koblížek. Podle lékaře je prokázané, že lidem, kteří žijí ve špatném ovzduší, se může rozvinout například chronická obstrukční plicní choroba, roste i riziko rakoviny prsu nebo předčasného porodu. Pro zdraví lidí je podle Koblížka důležité nejen to, co lidé pijí a jedí ale i to, co dýchají.

Neexistuje takzvané zdravé kouření

Černého Petra si navíc dobrovolně vytahují ti, kdo ještě kouří nebo užívají jiné nikotinové výrobky, jako třeba elektronické cigarety, zahřívaný tabák, nebo sáčky.
 „U jednoho z pěti kuřáků se postupem času vyvine CHOPN, kouření z více než 70 % způsobuje rakovinu plic. Kuřáci často přecházejí na náhrady klasických cigaret s představou, že jsou šetrnější, ale opak je pravdou. Hladina nikotinu není v těchto produktech nijak regulována, a lidé tak do sebe dostávají vysoké koncentrace jedu,“ vysvětluje prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., předsedkyně ČPFS.
 „Nikotinové výrobky nové generace se těší velké popularitě především u mladé generace a my se pak setkáváme se zkolabovanými dětmi, které se nikotinem předávkovaly. Roste nám tady generace závislých, a to na droze, která je českou společností, na rozdíl například od heroinu, tolerována. Škodlivostí si však nikotin s tvrdými drogami nijak nezadá.“ Předsedkyně plicních lékařů upozorňuje, že líbivé obaly a příchutě společně s takřka nulovou restrikcí ze strany státu, šíření nikotinových náhražek mezi veřejností jenom podporují.
 „Lidé si dávají elektronické cigarety jako dárky k Vánocům, z inhalace náhražek tabáku se stává norma. Sice do sebe nedostávají spaliny jako u klasických cigaret, ale inhalují nikotin ve velkých dávkách, nemluvě o dalších toxických příměsích, jejichž dopad na zdraví teprve zkoumáme. Už nyní existuje skupina nemocí způsobených inhalací toxické látky – nikotinu,“ dodává prof. Koziar Vašáková. Z Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v ČR z roku 2022 vyplývá, že popularita zahřívaného tabáku roste, především u mladších.

Prevence pro plíce

Přibližně tři čtvrtiny těch, co přijdou do ordinace plicní lékařky MUDr. Ivany Čierné Peterové, kouří.
 „Asi 10 % příchozích užívá nikotinové náhražky,“ říká prim. Čierná Peterová, předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů. Kromě léčby plicních nemocí se ona, stejně jako ostatní pneumologové, věnuje prevenci.
„Pacienty vzděláváme o dopadech kouření či inhalace tabákových výrobků. Nabízíme jim očkování, a to především proti chřipce, covidu-19 a pneumokokovým infekcím. Doporučujeme také očkování proti RS virům. Pacienti s poškozenými plícemi totiž patří mezi ohrožené skupiny a nemoc by pro ně mohla být v řadě případů fatální,“
 vysvětluje pneumoložka. Plicní lékaři spolu s praktiky také vytipovávají jedince, jichž by se mohl týkat program časného záchytu rakoviny plic. Tedy ty, kteří kouřili nebo kouří buď po dobu 20 let 20 cigaret denně, nebo 10 let kolem 40 cigaret za den a je jim 55 až 74 let.
 „Kromě toho, že zachytáváme rakovinu plic včas, objevujeme řadu jiných plicních nemocí, včetně CHOPN, která karcinomu plic často předchází,“ dodává MUDr. Čierná Peterová.

Rozhodli jste se přestat kouřit?

První dny odvykání jsou kritické. Zvládnout abstinenční příznaky a překonat neodolatelnou touhu po cigaretě vám pomohou takzvané nikotinové náhrady:

  • Nikotinové náplasti jsou jednoduchým řešením, jak doplnit chybějící nikotin a omezit touhu zapálit si cigaretu. Stačí si jednou denně tuto náplast nalepit na pokožku a ona se postará o kontrolovaný přísun nikotinu a snížení chuti zapálit si až po dobu 16 hodin. Náplast je navíc navržena tak, aby byla co nejméně viditelná. Je vyráběna ve třech koncentracích a tedy vhodná pro všechny typy kuřáků.
  • Nikotinové žvýkačky jsou vhodné pro okamžité a kontrolované dodání nikotinu do těla. Jedná se o účinné řešení abstinenčních příznaků, kdy se nikotin do těla vstřebává ústní sliznicí. I žvýkačky mohou mít různou koncentraci nikotinu a jsou dostupné v několika příchutích.
  • Orální spreje představují příjemnou a zároveň efektivní náhradu nikotinu z cigaret. Jedna dávka potlačí touhu na cigaretu již po 1 minutě. Dávkovač je snadno přenosný a pohodlně vejde do kapsy či do kabelky. I orální spreje jsou vyráběny v různých příchutích.
  • Lisované pastilky jsou diskrétním a účinným způsobem odvykání. Využívají technologie dvojí vrstvy. Při rozpouštění pastilka uvolňuje terapeutický nikotin, který pomůže zmírnit abstinenční příznaky a touhu po cigaretě. Ledově mátová chuť se navíc uvolňuje pozvolna a poskytuje dlouhotrvající příjemnou chuť v ústech.
  • Pokud nechcete používat náhrady s obsahem nikotinu, můžete zvolit lék Defumoxan. Snižuje chuť na nikotin a jeho potřebu v organismu a tím zmírňuje abstinenční příznaky odvykání. Léčba obvykle trvá 25 dní. 

Den pro zdravé plíce

Pneumologové se snaží držet plicní nemoci pod kontrolou i prostřednictvím řady osvětových akcí.
„Snažíme se dostat k lidem co nejblíže, mnohdy se totiž bojí k lékaři zajít, přestože kašlou, jsou dušní a unavení. Pořádáme například vzdělávací akci Den pro zdravé plíce, letos 24. listopadu od 9 do 13.30 hodin v přednáškovém sále Lékařského domu v Praze. Příchozí, kteří užívají inhalátor, si mohou u přítomných lékařů nechat zkontrolovat, zda přístroj užívají správně,“ připomíná doc. MUDr. Norbert Pauk, Ph.D., člen výboru Českého občanského spolku proti plicním nemocem, jenž akce organizuje. Akci bude možné sledovat také online. Účast je bezplatná, přihlášení bude možné v den konání akce na místě nebo on-line prostřednictvím webové stránky www.copn.cz.

Při této příležitosti si také zájemci mohou nechat zkontrolovat stav svých plic s pomocí spirometrického měření. Pro toto vyšetření je možné využít tato stanoviště:

  • 22. 11. OC Praha Letňany, 12.00 – 18.00 hod.
  • 23. 11. Fakultní nemocnice Olomouc (Klinika plicních nemocí a TBC, budova H2, 3. patro, spirometrická laboratoř), 8.00 – 14.00 hod.
  • 23. 11. Fakultní nemocnice Brno (Klinika nemocí plicních a TBC, pavilon E), 10.00 – 14.00 hod.

Stanoviště ve fakultních nemocnicích můžete využít bez objednání a bez ohledu na spádovost.

Využijte možnosti nechat si bezplatně zkontrolovat plicní funkce!

Pokud potřebujete poradit s výběrem kompresních punčoch, nebo máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Plicní embolie

Bušení srdce a náhlá dušnost, někdy i bolest provázející dýchání. Tak se může projevit plicní embolie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce