Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Po ukončení kojení dbejte na mléko a prebiotika

( Redakce | přečteno: 13470x )

Ukončení kojení je okamžikem zlomu ve výživě dítěte: na imunitu dítěte jsou kladeny stále vyšší nároky, ale rodiče od tohoto okamžiku mylně podceňují mléčnou složku.

shutterstock.com

„Kojení jako výhradní zdroj výživy je nenahraditelný do 4.–6. měsíce věku dítěte, potom přestává v dostatečné míře krýt nároky rostoucího organizmu a na řadu musí přijít i jiné zdroje,“ říká uvádí prof. RNDr. Jan Krejsek z Univerzity Karlovy v Praze. Kojení se proto doplňuje příkrmy a přidávají se i další tekutiny. V momentě, kdy kojení už není možné nebo se jej maminka rozhodne ukončit, je potřeba přemýšlet také o vhodném zdroji mléčné složky v jídelníčku dítěte, která by rozhodně měla zůstat jeho nedílnou součástí. Protože běžné kravské mléko není z důvodu absence prebiotik, nízkého obsahu vitamínů a naopak přebytku bílkovin pro batole vhodné, je z hlediska imunity žádoucí krýt tuto potřebu pomocí batolecího mléka, ideálně takového, které obsahuje kromě optimálního poměru potřebných živin i prebiotickou směs scGOS/lcFOS a omega3 LCP mastné kyseliny. Přestože pozitivní účinek těchto složek na imunitní systém je prokázaný, rodiče informace mnohdy nemají a   svému dítěti tak tento velmi snadný zdroj látek důležitých pro dobrý rozvoj imunitního systému nedopřávají.

Pestrou stravu jako záruku přísunu vitaminů a minerálních látek, kterou považuje za nejdůležitější 29 % maminek, odborníci jednoznačně považují za dobrou volbu. Přestože nové potraviny dítě nepřijímá vždy s nadšením, z hlediska vyváženosti a pestrosti stravy je velmi důležité vytrvat a i odmítané potraviny znovu a znovu nabízet, avšak bez nepříjemného nucení. „Odmítání nových chutí je u dětí zcela běžné a není třeba tomu přikládat velký význam. Naopak je třeba to respektovat, dítě do konzumace neznámých potravin nenutit, ale nenásilnou formou mu je s určitým odstupem opakovaně nabízet. Ideální také je, když rodiče danou potravinu s chutí v přítomnosti dítěte sami konzumují“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Průzkum zároveň ukázal, že rodiče v oblasti doporučení vhodné stravy a zdravého vývoje dítěte nejvíce důvěřují pediatrovi, až daleko za nimi jsou zdroje jako příbuzní, kamarádky či internetové diskuse.

Přečtěte si také

Vše o kojení najdete v rubrice Kojení.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět prsu u kojící matky

Chtěla bych se zeptat, jak se léčí zánět prsu kojící matky mimo antibiotik?? Jaká receptura např. i našich babiček může pomoci?? Mnohokráte děkuji za odpověď.

Kojení

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit...

Problémy při kojení

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík...

Vitaminy v těhotenství a v období kojení

Vitamíny a minerály jsou nezbytnou součástí potravy. Správné složení jídelníčku je jejich nejpřirozenějším zdrojem. Ale ne vždy se vám podaří zajistit tělu dostatečný přísun syrového ovoce a zeleniny, tepelná úprava vede...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce