Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Pomůže genová terapie diabetikům 1. typu?

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 8593x )

Ještě před sto lety byl diabetes 1. typu smrtelným onemocněním. Diabetici prvního typu mají zničené buňky slinivky břišní, které tvoří inzulín - životně důležitý hormon řídící metabolismus glukózy. V nepřítomnosti inzulínu stoupá postupně hladina glukózy v krvi, což vede ke smrti nemocného.

Léčbu diabetiků 1. typu umožnilo až zahájení průmyslové výroby inzulínu ve dvacátých letech právě skončeného století. Inzulín se tehdy vyráběl ze zvířecích slinivek a díky tomu obsahoval značné množství příměsí, které byly příčinou častých alergických reakcí. Podobným způsobem se inzulín vyrábí ještě dnes, ale díky dokonalejším technologiím obsahuje jen minimum příměsí, a alergické reakce jsou proto vzácné.

Od osmdesátých let se používá také tzv. rekombinantní humánní inzulín: gen pro lidský inzulín se vnese do jádra bakterií nebo kvasinek, a ty ho pak "vyrábějí" podobně jako vlastní bílkoviny.

I přesto je léčba diabetu 1. typu stále problematická. Inzulín je možné podávat jen injekčně, a diabetici si ho musejí píchat několikrát denně. To je pro ně samozřejmě velmi nepohodlné a obtěžující. Některé farmaceutické firmy se proto snaží vyvinout nové formy inzulínu - např. ve formě spreje do nosu.

Novou metodou, která zasahuje do mnoha oblastí medicíny, a která by mohla pomoci i diabetikům 1. typu, je genová terapie. Při ní se gen pro inzulín vnáší do jader některých lidských buněk. Tyto buňky pak produkují inzulín přímo v lidském organismu. Pro vnesení genu do jádra se nejčastěji využívá některých druhů virů.

Své zkušenosti s genovou terapií diabetu 1. typu popsala v listopadovém čísle časopisu Nature skupina japonských vědců. Pokusným myším nejprve pomocí chemické látky zničili buňky tvořící inzulín. U těchto myší rychle stoupala hladina glukózy v krvi a myši poměrně brzy umíraly (podobně jako diabetici 1. typu před sto lety). Jestliže však do buněk těchto myší vnesli gen pro inzulín, hladina glukózy klesla na normální hodnoty a myši se rychle zotavily.

O čtrnáct dní později publikovala v neméně renomovaném časopise Science podobné výsledky skupina vědců z Kanady. Zdálo by se tedy, že nic nebrání zahájení genové terapie diabetu 1. typu u lidí. Předtím však bude nutné velmi důkladně otestovat bezpečnost nové metody. Před zavedením do běžné praxe bude také nezbytné porovnat účinnost nové metody s běžným podáváním inzulínu. Na genovou terapii diabetu 1. typu si proto ještě minimálně několik let počkáme.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce