Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porod: doba před porodem

( | přečteno: 112450x )

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: doba před porodem

A je to tady! Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko.

K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství. Tělo maminky prochází mnoha změnami. Organismus ženy se už týdny připravuje k porodu.

Asi 2 týdny před termínem porodu dochází k poklesu dělohy, což je spojeno se sestupem hlavičky do spodní části pánve a nakloněním dělohy dopředu. Může dojít k odtoku tzv. hlenové zátky z děložního hrdla, která bránila celou dobu těhotenství přístupu infekce k plodovým obalům do dělohy. Mohou se objevit, a často také bývají, krátké děložní stahy - bolesti, doprovázené ztuhnutím bříška - dělohy. Většinou rychle pominou a neruší maminku v běžné činnosti. Těmto stahům říkáme přípravné stahy, tzv. poslíčky. Nevedou ještě k porodu, ale připravují porodní cesty.

Kdy začíná porod?


Porod může začít z několika důvodů.

  1. Odtok plodové vody. Protržením plodových obalů - blan dojde k odtoku plodové vody. Většinou jí bývá takové množství, že budoucí maminka nepochybuje, že je to plodová voda. Někdy může voda jen prosakovat, takže si ji mohou maminy zaměnit s močí. Vždy je však třeba přijet do porodnice, aby se zjistilo, zda se jedná o plodovou vodu. Protržením vaku blan a odtokem plod. vody dochází k otevření porodních cest a možnému nebezpečí vstupu infekce k děťátku, a proto není vhodné vyčkávat příliš dlouho doma.
    Navíc by se mohlo stát, že by otevřenými blanami a pootevřeným děložním hrdlem propadla pupeční šňůra do pochvy a došlo by k ohrožení přísunu okysličené krve pupečníkem k dítěti. Není to situace, která by nastávala vždy, ale přihodit se může a je třeba s ní počítat a dělat vše pro to, abychom jí předešli. Proto bez ohledu na stahy přijde těhulka na porodní sál co možná nejdříve po odtoku plodové vody. Plodová voda bývá většinou bezbarvá - čirá. Může mít někdy i nazelenalou barvu, to je upozornění, že miminku už se v bříšku příliš nedaří a mělo by přijít co nejdříve na svět.
  2. Pravidelné děložní stahy (kontrakce) - bolesti. Nejdříve může maminka vnímat bolesti jako pobolívání v podbříšku (asi jako při bolestivých měsíčkách) nebo bolest v zádech v oblasti kříže. Bolest je doprovázena ztuhnutím dělohy - bříško je na pohmat tvrdé. Stahy jsou z počátku nepravidelné - interval se počítá od začátku jednoho stahu do začátku dalšího stahu. Takže mohou být stahy po 10 minutách, potom např. po 20 min atd. - interval není pravidelný. Většinou při těchto stazích maminka sice pociťuje již mírnou bolest, ale nijak ji neomezuje v normální činnosti. Stahy začnou zesilovat, interval mezi jednotlivými stahy se začne zkracovat. Jakmile jsou už stahy nějakou dobu pravidelné a stále zesilují, přijede maminka do porodnice.
    Všeobecně platí několik rad. S prvními stahy není vhodné ihned se jimi zabývat. Nesledujte s první bolestí hodinky! Snažte se je nejdřív ignorovat, dělejte vše co jste měly v plánu dělat - choďte, žehlete, čtěte, dívejte se na televizi, povídejte si… Jakmile stahy zesílí, dejte si teplou sprchu. Pokud stahy nepolevují, ale naopak zesilují a začínají být nepříjemnými, začněte sledovat interval mezi jednotlivými stahy. No a až budete mít pocit, že už vás stahy doma vůbec "nebaví" - což bude asi tehdy, když budou po 10 min. - přijeďte do porodnice.
    Samozřejmě je třeba brát ohled na vzdálenost, jakou máte do porodnice a čas, který vám zabere doprava, a přizpůsobit tomu příjezd do porodnice.
  3. Do porodnice je vhodné přijet i tehdy, když se nebudete cítit dobře a nebudete moct identifikovat svůj nepříjemný pocit, ale budete cítit, že něco s vámi není v pořádku. Vždycky se řiďte heslem: "je lépe přijet 3 krát zbytečně, než jednou pozdě".
  4. Důvodem k příjezdu do porodnice je také krvácení (červené - asi jako při měsíčkách). Znamenalo by to pravděpodobně předčasné odlučování placenty. Ale i to se naštěstí často nestává.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Olina

Hlavně nepodceňovat předporodní přípravu viz http://www.aniball.cz/nepodcenujte-tehotenske-predporodni-cviceni/ Může se to dost vymstít formou inkontinence, natrhnutím hráze atd

Inka1

Dobry den budu rodit po 5 ,ale mam pocit ze to bude asi driv sem v 31tt,mam bolesti pod briskem v krizi,tuhne mi bricho no proste hnus cele nocu prochodim usnu negde nad ranem ,

Jana

Zdravím, čeká mne porod císařským řezem a mám strach, jak moc mne to pak bude bolet... nevíte jestli bych to mohla vydržet bez prášků od bolesti?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce