Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Přejídání jako droga

( | přečteno: 20374x )

Pokud se jídlo stává prostředkem k řešení stresů, ani "úžasné diety" vám nepomohou zhubnout.

shutterstock.com

Dlouho se předpokládalo, že za nadváhu odpovídají přirození činitelé, jako jsou například hormonální či genetické předpoklady, anebo neukázněnost lidí, kteří nedokáží rozumně omezit svůj energetický příjem.Současné poznatky však ukazují, že skutečnost není tak jednoduchá. Za faldy kolem pasu může stát i narušená psychika. Při vzniku obezity hrají duševní pochody velmi důležitou roli.

V některých případech se stav naší duše podílí na vzniku nadváhy jen málo. Je to třeba u obezity podmíněné genetickými předpoklady nebo vzniklé z důvodu náhlé snížené pohyblivosti např. po úrazu. V jiných případech však psychika hraje prim. A to zvláště tehdy, když se jídlo stává zástupným prostředkem k řešení stresů či emočně vyhrocených situací. Lidé, kteří těžko zvládají své jídelní návyky, mívají častěji i problémy v mezilidských vztazích. Neumějí vyjednávat s ostatními, jsou netrpěliví, podráždění a každý neúspěch srazí jejich sebevědomí. Část z nich potom řeší své potíže právě jídlem. Psychosomatika toto chování zdůvodňuje tak, že jídlo představuje pro takové osoby přímou náhražku pozornosti a lásky.

U obezity často dochází k záměně přirozeného hladu, který lze utišit jídlem, a pocitového hladu, který jídlem plně uspokojit nelze. K tomu může docházet například při nedostatku při pocitu vnitřní prázdnoty, samoty či nudy. To je také přirozeným vysvětlením, proč čerstvě zamilovaná kamarádka vypadá tak úžasně. V její mysli se odehrává něco úplně jiného, co souvisí s novým vztahem, a cítí mnohem menší potřebu jíst. A pokud druhá přítelkyně právě řeší svůj rozchod, je dost možné, že pocit prázdnoty a opuštěnosti nahrazuje právě vyššími dávkami jídla a i její vzhled tomu odpovídá.

Za normálních okolností by člověka záchvatovité přejídání mělo postupem času opustit. Pokud ale problémy mají kořeny třeba až v dětství, pak vyléčit jídelní neukázněnost bude trvat déle. Své předky při nejlepší vůli vyměnit nemůžeme, ale lze psychoterapií zapracovat na likvidaci napáchaných škod.

Lidé, kteří bojují s psychicky podmíněnou obezitou, se v některých ohledech podobají lidem závislým na drogách. Takovýto člověk snižuje jídlem vnitřní napětí a nachází v něm úlevu, zklidnění a zdroj energie. Pokud jste si totiž jednou vyzkoušeli, že nepříjemné myšlenky a stavy mizí s konzumací jídla, pak použijete toto řešení pravděpodobně při každé další nepříjemné myšlence. Začarovaný kruh se tak uzavírá a po nějakém čase zjistíte, že jste pohlceni světem jídla a přibývajících kilogramů. Všechny předsevzetí, sliby a "úžasné diety" selhávají, protože problém se nachází hluboko uvnitř a hladovění či "fitko" ho nevyřeší. Pokud chcete svoji váhu opravdu dlouhodobě snížit, musíte od základů překopat svůj vztah k jídlu. V tom může pomoci jedině zkušený odborník.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie, mentální bulimie

Poruchami příjmu potravy (mentální anorexií a především mentální bulimií) trpí v České republice každá dvacátá dospívající dívka a mladá žena.

Řešení tloušťky projímadlem

Mám problém asi jako každá holka v mých letech.Nejsem spokojená se svou postavou.Měřím 170cm a vážím 58kg.Chtěla bych zhubnout alespoň na 55kg.Během 2 týdnů jsem schodila 5kg a dneska jsem se zase pořádně najedla.Mám z toho pořádnou depku.Když někdy strčím do pusy to,čeho potom lituju,vypiju přes dvacet kapek gutalaxu.Zkoušela jsem i zvracet,ale na to nemám nervy a jednou na to skoro přišelbrácha.Z toho jsem se ale už dostala.Účinější je pro mě to projímadlo.Na druhou stranu si zase nechci ubližovat.Ze všech stran slyším,že jsem kost a kůže,ale to já opravdu nejsem.Oni mě vidí jen v oblečení,kde zatahuju břicho,ale jinak...škoda mluvit.Ráda cvičm,tak si vždy před spaním dám kolem 200 lehů sedů,ale je to na nic.Hraju volejbal,běhám,mám docela náročnou brigádu,kde ani na jídlo není čas a jsem tam 9 hodin denně.Ale ani tohle moc nezabírá.Chtěla bych to nějak vyřešit.Já bych vydržela moc nejíst a starat se o sebe sama,podle sebe.Ale to zase máma hlídá.Dnes je mi strašně:jak od žaludku,tak psychicky.Hned zítra se seberu a odjedu do nejbližší lékárny pro projímadlo.Chtěla jsem jen poprosit o nějaké informace o projímadlech.Když je beru často a ve velkém množství.Jednou jsem si ho dala asi 3x za sebou každý den po 20kapkách.Mences jsem kvůli tom dostala o 10 dní později.Jak mě to může poznamenat v budoucnosti?A ještě bych chtěla informace o anorexii.Kamarádi mě podezřívají,že jí mám.Ale nevěřím tomu.Kdybych chtěla,dostanu se z toho.Díky předem za informace.Elda

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Už jste si možná sami všimli, že mluvíme-li o lidech, trpících poruchami příjmu potravy, často hovoříme v ženském rodě. Je to proto, že těmito poruchami většinou trpí dívky a ženy. Uvádí se, že na 10 nemocných dívek nebo žen připadá jeden muž...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce