Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevence hemoroidů - nečtěte si na toaletě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 973x )

Hemeroidy jsou typickým civilizačním onemocněním. A jako u všech nemocí spojených se životním stylem, i v tomto případě nemocným často chybí pestrá strava a zejména pohyb.

Dobrá rada
shutterstock.com

Ne nadarmo se rok 2020 přezdívá rokem domácím. Vlivem aktuální situace jsou lidé mnohem více doma. V pracovní čas i v ten soukromý. Sportovní aktivity se odsouvají na vedlejší kolej, čas u Netflixu sílí a odpočinek se řadí mezi nejčastější aktivity nadcházející sezony také kvůli klesajícím teplotám venku. Tento sedavý režim je ale cestou, jak ztratit svou fyzickou sílu nebo přirozeně přibrat nějaké to kilo navíc, ale hlavně vede k mnohem závažnějším potížím – například ke vzniku hemoroidálního onemocnění.

 „Onemocnění hemoroidů trápí lidstvo od nepaměti. Hemoroidy jsou neoddělitelnou součástí konečníku, v těsné blízkosti análního otvoru. Podílejí se na dokonalém utěsnění konečníku a doplňují funkci svalů, které jej uzavírají. Oslabením vaziva hladké svaloviny a stěny cév dochází k zvětšování hemoroidálních polštářů, k jejich postupnému výhřezu z análního otvoru a rozvoji hemoroidálního onemocnění,“ upřesňuje docentka klinické psychologie Laura Janáčková. Onemocnění je provázené bolestí, svěděním, anebo krvácením z cév ve sliznici.

Vnitřní x vnější hemoroidy

Hemoroidy se rozlišují podle místa svého výskytu, a to na vnitřní a vnější.

Vnější hemoroidy - vyskytují se v okolí řitního otvoru a málokdy dochází k jejich dalšímu rozšíření. Možnosti jejich léčby jsou širší než u hemoroidů vnitřních – jedná se například o různé masti, sedavé koupele apod.

Vnitřní hemoroidy - vznikají uvnitř konečníku a ve svých počátečních fázích nebývají bolestivé, jejich vyhřeznutí však často způsobuje velice bolestivé komplikace.

Hlavní příznaky onemocnění

Toto nepříjemné onemocnění se nejčastěji projevuje následujícími příznaky:

  • Krvácení při vyprazdňování,
  • svědění konečníku,
  • hroznovité útvary kolem konečníku,
  • bolestivost při stolici.

Pokud trpíte některou z těchto obtíží, neváhejte se obrátit na lékaře. Problémy doprovázené s tímto onemocněním mohou totiž indikovat mnohem závažnější chorobu, například zhoubný nádor tlustého střeva. Návštěvu lékaře, který vás důkladně prohlédne, neodkládejte.

Rizikové faktory výskytu potíží s hemoroidy

Hemoroidy se mohou vyskytnout v jakémkoliv věku. Není výjimkou, že potížemi trpí i mladí lidé.

6 faktorů, které mohou zapříčinit vznik potíží s hemoroidy:

1. Genetické predispozice – pokud v rodině někdo trpí problémy s hemoroidy, riziko výskytu potíží se zvyšuje.

2. Obezita – na cévy v oblasti konečníku je vyvíjen velký tlak, což způsobuje zvětšení hemoroidů.

3. Špatné stravování – kořeněná a tučná jídla, potraviny způsobující tuhou stolici (například bílé pečivo) zvyšují pravděpodobnost vzniku hemoroidů. 

4. Sedavé zaměstnání – pokud se sedavé zaměstnání nekompenzuje dostatečným pohybem, zvyšuje se riziko potíží.

5. Nadměrná konzumace alkoholu a kofeinu – způsobují zvýšené prokrvení v oblasti konečníku a tím i větší náplň hemoroidálních žil.  

6. Těhotenství – na žíly je vyvíjen nadměrný tlak a jejich cévní stěna je oslabena.

5 způsobů, jak se vyhnout hemoroidálnímu onemocnění

Tou nejlepší cestou, jak zmírnit projevy hemoroidálního onemocnění, je prevence a odstranění zlozvyků, které vedou k jejich vzniku.

Nejdete, když se vám „chce“

Když musíte jít, jděte. Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů prevence hemoroidů. Přesto toto jednoduché pravidlo mnoho lidí nebere v potaz. Ignorování matky přírody má však svá rizika, a právě hemoroidální onemocnění je jedním z nich. Pokud totiž odložíte použití toalety, může vám stolice ztuhnout a uschnout ve střevě, což následně ztěžuje její průchod.  Posloucháte-li rady ostatních, poslouchejte i své tělo.

Toaleta není čítárna

Představte si svůj čas v koupelně jako nutnost, nikoliv jako čas na relax v podobě čtení časopisů či knih. Neberte si na záchod ani telefon či tablet. Proč? Čím více času strávíte na toaletě, tím větší je pravděpodobnost, že budete namáhat pohyby střev. Poloha v sedě také zatěžuje anální krevní cévy. Oba tyto faktory zvyšují riziko vzniku hemoroidů.

Neseďte celý den na zadku

Sezení má za následek zpomalení, a to včetně vašich útrob. A alespoň lehké cvičení pomáhá zlepšit nebo předcházet mnoha problémům s trávením a vzniku hemoroidálního onemocnění. Díky pravidelnému pohybu udržíte střevní trakt v pohybu, a to vám pomůže vyhnout se zácpě.
Když se budete hýbat vy, hýbe se i vaše střevo, a tím pádem budete řádně vypuzovat stolici,“ doplňuje MUDr. Soňa Hořínková, specialistka na onemocnění konečníku.

Chůze, běh, jízda na kole, jóga, cvičení podle videí na Youtube – vyberte si podle sebe, ale zvolte aktivní životní styl. V karanténě, na home office i v rámci předsevzetí do nového roku.

Faktem však zůstává, že existují sporty, které se s hemoroidálním onemocněním příliš neslučují. Pokud máte s rozšířenými hemoroidy vlastní zkušenost, nevhodné pro vás jsou:

  • cyklistika nebo jízda na rotopedu 
  • dřepy 
  • sedy-lehy cvičení, při kterém se používá tzv. Valsalvův manévr (technika zadržení dechu a zároveň tlak na výdech využívaná např. při vzpírání)
  • silové cvičení a zvedání činek 
  • veslování.  

Alfou a omegou sportování bez hemoroidálních obtíží je také správná hygiena. Proto se ihned po pohybu osprchujte a sprchu použijte, pokud je to možné, i po každé stolici.  

Zapomeňte na chutě, myslete na své zdraví

Toužíte-li po zdravém těle navenek i uvnitř, je třeba přemýšlet o tom, co mu dáváte. Domácí pohoda a blížící se svátky mají mnohdy za následek „utržení se ze řetězu“ a holdování tomu, co nám chutná nejvíce. Pravdou však je, že špatný životní styl je důvodem mnoha zdravotních neduhů, včetně vzniku hemoroidálního onemocnění. Chcete-li tomu zamezit, potřebujete stolici, která je měkká a snadno vylučitelná. Správné konzistence můžete dosáhnout výběrem vhodné stravy a pitím velkého množství vody, abyste zabránili dehydrataci. Snažte se získat 25 až 30 gramů vlákniny denně. Mezi skvělé potravinové zdroje vlákniny patří: Luštěniny, ječmen, otruby, ovesné vločky a hnědá rýže, zelenina, jako je artyčok, zelený hrášek, brokolice a růžičková kapusta nebo ovoce.

Svěřte se lékaři

Větu „mám potíže s hemoroidy“ neuslyšíte vyřčenou nahlas příliš často. Přitom jde o problém, se kterým se za život setká polovina Čechů. Jestli máte návštěvu toalety pravidelně spojenou s krvácením, pálením, řezáním a dalšími negativními pocity, které se stupňují, svěřte se odborníkovi. Podobné situace řeší denně.  

Čím dřív, tím líp

Největší komplikace léčby hemoroidů je to, že k lékaři chodí lidé  pozdě. Přitom v lehčích fázích onemocnění ve většině případů postačí konzervativní léčba ve formě dietních a režimových opatření a vhodných léků. Pro zástavu krvácení a zmírnění příznaků se používají antihemoroidální masti, a především venofarmaka. Venofarmaka zlepšují pružnost žilní stěny, ovlivňují její propustnost, zlepšují tok lymfatickými cestami a potlačují zánět. Masti a čípky mají v léčbě hemoroidálního onemocnění úlohu pouze podpůrnou.

Někdy však konzervativní léčba nestačí a v takové chvíli je nutný lékařský zákrok. Ten se zpravidla provádí ambulantně nebo v rámci tzv. jednodenní chirurgie. Při zákroku jsou používány miniinvazivní způsoby operace, kdy je maximálně snížena nutnost hospitalizace. Rovněž pooperační bolesti po tomto typu operací jsou mnohem menší v porovnání s operacemi klasickými. Doba hospitalizace po zákroku je běžně maximálně dva dny, což usnadňuje pacientům návrat do běžného život. Veškeré zásahy jsou prováděny v místě, kde se nevyskytují nervová zakončení, a tím se ošetření stává bezbolestným, tudíž se pacienti opravdu nemusí bát a lékaře by měli navštívit co nejdříve. Jen v malém procentu závažných a pokročilých případů (IV. stupeň) se provádí chirurgické odstranění hemoroidální tkáně v celkové anestezii.

Zdroj: www.konecnetabu.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce