Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prostata - Zbytnění prostaty

( Redakce | přečteno: 259920x )

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

shutterstock.com

Návštěva u lékaře

Problémy s močením Vás přivedou nejčastěji k urologovi - lékaři specializujícímu se na onemocnění močové soustavy a mužským pohlavním ústrojím. Lékař Vás nejdříve vyslechne, zhodnotí závažnost obtíží a na základě nich pak zvolí další vhodná vyšetření.

Základním a nejjednodušším vyšetření prostaty je tzv. vyšetření per rectum. Prostata je dobře přístupná pohmatem přes konečník. Již toto základní a rychlé vyšetření vypoví mnoho o pravděpodobné příčině Vašich obtížích. Při vyšetření per rectum, zavádí lékař do konečníku prst v rukavici potřený znecitlivujícím gelem. Pohmatem zjišťuje velikost prostaty, její tvar a povrch. Vyšetření je velmi krátké a nebolestivé.

Pro získání více informací o Vaší prostatě může lékař doplnit i další nenáročná vyšetření. Velikost i strukturu Vaší prostaty je možné dobře posoudit například pomocí ultrazvuku. Ultrazvuková sonda může být přiložena pouze břicho, nebo se zavadí do konečníku. Pro přesné posouzení struktury i povahy onemocnění prostaty je možní odebrat vzorek tenkou jehlou přes konečník – tzv. biopsie. Vzorek se vyšetří pod mikroskopem a umožní tak přesně určit důvod zbytnění nebo jiná onemocnění předstojné žlázy.

Poruchu vyměšování moče je možné změřit pomocí tzv. uroflowmetrie. Vyšetření je jednoduché a nebolestivé. Přístroj funguje na principu vodního mlýnku, který roztáčíte proudem své moče. Přístroj potom dokáže změřit maximální rychlost a průtok moče močovou trubicí. Vyšetření má význam jak pro diagnostiku, tak pro hodnocení úspěšnosti zavedené léčby.

Dalším důležitým vyšetřením je zjištění tzv. močového rezidua. Jedná se o vyšetření, které měří množství reziduální (zbytkové) moče, tj. množství, které zůstává v močovém měchýři i po vymočení. Množství reziduální moče v měchýři, které činí 25 % nebo více kapacity měchýře, ukazuje na to, že je třeba zvážit nutnost operace.

Pokud Vám zbytnělá prostata nezpůsobuje žádné nebo jen mírné obtíže (tj. do 7 dle indexu AUA), postačí lékařské kontroly jednou za rok. Zjistilo se, že se neléčená prostata až u 85 % mužů s mírnými poruchami močení nezhoršuje, což platí také pro 60 % mužů se středně závažnými příznaky. U některých pacientů se příznaky dokonce zlepšují.

Pokud se obtíže zhoršují, musí být vhodná léčba. K léčbě zbytnělé prostaty se využívá řada léků. Nejznámější skupinou jsou tzv. alfa-blokátory. Tyto léky působí na buňky hladké svaloviny a uvolňují tak sevření prostaty kolem močové trubice.

Pokud nevede podávání léků k žádoucímu zlepšení, obvykle je nutný chirurgický zákrok. Nejběžnějším postupem je transuretrální resekce prostaty (TURP), která spočívá v odstranění vnitřní části prostaty. Cílem je odstranění partií, které stlačují procházející močovou trubici a tím umožnit snadný odtok moče z močového měchýře. Výkon spočívá v zavedení tenkého nástroje do močové trubice. Pomocí nástroje se přebytečná tkáň prostaty jednoduše seškrabe.

Pokud je prostata příliš velká, je možné ji odstranit operativně. V tomto případě se provádí kožní řez v dolní polovině břicha. Prostata se vyloupne z pouzdra podobně jako dužina pomeranče ze slupky. Nežádoucím účinkem této operace může být tzv. retrográdní ejakulace, tj. ejakulace semene do močového měchýře namísto ven z močové trubice. I v tomto případě však existuje pomoc.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Mirek
19x

Pokud zatím jenom chodíte do lékárny pro různé doplňky stravy (výrobky se státem prověřenou zdravotní nezávadností), teď můžete bez receptu koupit i první lék (výrobek se státem prověřenou bezpečností i účinností) - Prostamol uno. A měli byste zajít i k tomu doktorovi.

Pepa1
34x

Odpověď bude na prevenci 1-2 tablety dlouhodobě. Když jsem chtěl vědět více tak jsem se nic nedozvěděl. Ahoj, můj známý měl s tímto problémy až k bolesti. Poradil jsem mu jeden preparát. Za 45 dnů mi volal, že má po problémech. To co je v lékárnách aby skutečně zabralo tak by ho stálo 13.000-22.000Kč za 3 měsíce. Těžko jaký by byl účinek. Radu podám zdarma. Pepa1 [email protected]

Miro
8x

Aký to je pripravok. Mám s prostá tou dosť velké problémy. Díky


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce