Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

(MUDr. Pavel Jurák | přečteno: 28386x )

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

shutterstock.com

Jak se léčí?

Korekce refrakčních vad je možná trojím způsobem:

1) Brýlemi. Tato alternativa stále ještě výrazně převládá. Má své výhody (nezasahuje dovnitř do oka, nemá na něj vedlejší nežádoucí účinky, do určité míry jej i chrání, snadno se s nimi manipuluje, nevyžadují zvláštní péči, atd. ) i nevýhody (překáží, omezují, tlačí a tíží na nose a za ušima, mnohdy jsou i zdrojem diskomfortu psychického s pocity hendikepu, studu apod. ) . Hodí se pro všechny druhy refrakčních vad s vyjímkou těch, kde je velký rozdíl dioptrií mezi pravým a levým okem . Mezi lidmi panuje ohledně nošení brýlí mnoho pověr a předsudků. Snad nejrozšířenější je obava, že pravidelným nošením brýlí dochází ke zhoršování vady , že si oči na brýle "zvyknou" a "zleniví". Rozhodně tomu tak není, brýle sice vadu neodstraní ani nezlepší, ale zkorigují a umožní kvalitní vidění bez případných obtíží uvedených výše. Stejně tak není rozumné trvat na co nejnižší možné dioptrické síle, brýle nemají být ani slabé, ani silné, ale právě přiměřené velikosti vady.

2) Kontaktními čočkami. Jsou vhodné pro ty, kterým brýle z jakéhokoliv důvodu významněji vadí. Pro někoho jsou pouhou přechodnou alternativou brýlí např. pro sport nebo do společnosti, pro jiného naprosto převažující optickou korekcí. Nemají nevýhody brýlí, jsou však náročnější na manipulaci, mohou mít určité vedlejší účinky na oko a ne každý je snáší. Rozhodně se jich ale není třeba obávat a pokud jsou kvalitní, správně aplikované a subjektivně vyhovují, nelze je než doporučit.

3) Chirurgicky. Nejrozšířenější je laserový zákrok na rohovce nazývaný fotorefraktivní keratektomie, případně LASIK nebo laserová termokeratoplastika. Vyšší vady lze eliminovat také odstraněním nitrooční čočky s implantací umělé čočky podobně jako u operace šedého zákalu. Tyto zákroky jsou vhodné pouze u některých pacientů a je třeba poradit se individuálně se svým očním lékařem a zvážit i určitá rizika s operací spojená. Uvažovat o refrakční operaci doporučujeme hlavně těm pacientům, kterým nevyhovují ani brýle ani kontaktní čočky. Současné výsledky lze označit jako povzbudivé a většina našich pacientů, kteří zákrok podstoupili, byla s výsledkem spokojena, což platí především o operacích krátkozrakosti. Operativní korekci dalekozrakosti považujeme přece jen stále za poněkud problematickou, i když i zde se zdá perspektiva dalšího vývoje slibná.

U progresivní vysoké krátkozrakosti se na některých pracovištích provádí tzv. skleroplastická operace s cílem určitého zpevnění stěny krátkozrakého oka. Názory na její přínos nejsou mezi očními lékař jednoznačné.

Poznámka na závěr:pokusy o nápravu refrakčních vad očními cviky a jinými podobnými postupy tzv. alternativní medicíny musíme bohužel označit za zbytečné a neúčinné.

Prevence

Efektivní prevence refrakčních vad není dosud známa.

Máte problémy s očima? Napište nám do diskuse nebo na mail [email protected].

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce