Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zuby lze srovnat v každém věku. Dospělí si ale za rovnátka připlatí.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1268x )

Rovné a zdravé zuby jsou nejdůležitější součástí krásného úsměvu, který je významné osobní bohatství. Velmi ovlivňuje naše sebevědomí a celkový přístup k životu. Významnou roli hraje také v tom, jak na nás pohlíží naše okolí.

shutterstock.com

Proč rovnat zuby?

Důvodů pro zahájení ortodontické léčby je spousta, avšak tím nejčastějším je zejména v poslední době důraz pacientů na estetiku. Hezký úsměv zvyšuje atraktivitu, ovlivňuje sebevědomí a psychiku jedince. Ať už si to uvědomujeme nebo ne, úsměv je jeden z klíčů k úspěchu v osobním i pracovním životě.

Ortodontická léčba také zlepšuje funkci žvýkacího aparátu. S pravidelnými zubními oblouky je ukusování a žvýkání potravy mnohem efektivnější. Žvýkací síly se rovnoměrně roznáší na všechny zuby, takže nedochází k jejich přetěžování a nadměrnému opotřebení.

Postavení zubů může také ovlivnit výslovnost některých hlásek. Ortodontista ve spolupráci s logopedem tedy může napomoci k úpravě výslovnosti.

Léčba bývá také nezbytná v některých případech před zaváděním implantátů, kdy je potřeba vytvořit dostatečnou mezeru nejen mezi korunkami ale hlavně mezi kořeny. Před broušením na korunky a můstky mohou rovnátka úpravou postavení zubů výrazně usnadnit protetické ošetření. Díky takovému ortodontickému předléčení pak konečný výsledek působí mnohem více přirozeně.

Jaký věk je optimální pro ortodontickou léčbu?

Léčba nepravidelností by se měla zahájit v době, kdy dětem začnou prořezávat stálé zuby nebo když je vývoj chrupu dokončený. I když ortodontická léčba probíhá obvykle lépe u dětí, i dospělí mohou tuto terapii podstoupit a počet takovýchto pacientů stoupá. Obecně lze říci, že rovnátka se dají nosit v každém věku. 

Jak je to s úhradou rovnátek a komu jsou hrazena?

Od 1. 1. 2022 platí, že ortodontická péče je (v souladu s novelou zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění) plně hrazena ze zdravotního pojištění jen u pojištěnců do dosažení 22 let věku.

U pojištěnců starších 22 let jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění ortodontické výkony a výrobky jen za předpokladu, že jde o pojištěnce s těžkými vadami chrupu – rozštěpy rtu, čelisti a patra, s vrozenými celkovými vadami a systémovým onemocněním s ortodontickými projevy, mnohočetnou hypodoncií (6 a více chybějících zubů v jedné čelisti, nezapočítávají se třetí moláry).

Pokud je zvolena léčba pomocí fixního ortodontického aparátu (tzv. pevná rovnátka), jsou zdravotními pojišťovnami hrazeny výkony související s poskytovanou ortodontickou péčí u pojištěnců do dne dosažení 22 let, omezení věkem se netýká pojištěnců se závažnými onemocněními. Materiál fixního ortodontického aparátu (např. zámky, kroužky, intraorální oblouk) je nově hrazen pojištěncům se závažnými onemocněními, u ostatních pojištěnců je nezbytná spoluúčast pojištěnce na úhradě použitého materiálu.

V případě, že je zvolena léčba pomocí snímacího ortodontického aparátu (snímací rovnátka), jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré výkony související s poskytovanou ortodontickou péčí u pojištěnců do dne dosažení 22 let, omezení věkem se netýká pojištěnců se závažnými onemocněními. Nově se výše úhrady samotných snímacích rovnátek (ortodontických výrobků, které jsou zhotovovány v zubních laboratořích) omezuje věkem 22 let. Toto omezení se však netýká pacientů se závažnými onemocněními, u kterých je nadále plná úhrada bez omezení věkem. U ostatních pojištěnců jsou ortodontické výrobky hrazeny částečně, tj. se spoluúčastí pojištěnce.

V souvislosti s léčbou fixním a snímacím aparátem patří mezi výkony hrazené zdravotními pojišťovnami v souladu s výše uvedeným mimo jiné: vstupní vyšetření včetně potřebných RTG snímků (rentgenu) či analýzy ortodontických modelů, nasazení součástí fixního aparátu (zámky, kroužky, intraorální oblouk), kontroly léčby, sejmutí fixního aparátu aj. Výše úhrad jednotlivých výkonů se řídí platnou úhradovou vyhláškou vydávanou MZ ČR.

Součástí novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, je i tzv. přechodné období, které trvá do 31. prosince 2022. V praxi to znamená, že u rozléčených pacientů (tedy pojištěnců starších 22 let), jejichž léčba byla zahájena před 1. 1. 2022, je možno ještě i v roce 2022 v léčbě pokračovat či léčbu dokončit za stejných podmínek, za jakých byla zahájena.

O možnostech léčby ortodontické vady a výši spoluúčasti pacienta v daném konkrétním případě musí pacienta informovat jeho stomatolog, a to ještě před zahájením léčby. Pacient musí s navrženou variantou a stanovenou cenou souhlasit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce