Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Schizofrenici a psychotici se učí, jak zdravě žít

( Nina Šeblová | přečteno: 25651x )

Přibližně 100 tisíc lidí v České republice trpí schizofrenií nebo jiným psychotickým onemocněním. Nemoc a její dlouhodobá medikamentózní léčba s sebou přináší mnoho negativních účinků. "Program pro dobré zdraví" pomáhá zájemcům z řad schizofreniků žít lépe, zdravěji, vyrovnat se s nemocí a vedlejšími účinky léků. Program zatím pomohl 130 lidem.

shutterstock.com

Co je schizofrenie a jak ji poznáme

Schizofrenie je závažní psychické, celoživotní onemocnění, které u člověka propukne nejčastěji mezi 15. a 35. rokem života. Hlavní charakteristikou nemoci je výrazné narušení kontaktu pacienta s realitou. Pacient nemůže sdílet s ostatními svou realitu, chová se pro ostatní nesrozumitelně, což ho odděluje a izoluje od společnosti. Hlavními příznaky schizofrenie jsou:


  • halucinace sluchové i zrakové
  • bludy
  • nápadné změny v chování (nemocný je stažený do sebe, kolísají u něj nálady, je vztahovačný)
  • poruchy myšlení
  • poruchy vnímání a paměti
  • snížená schopnost jednat s lidmi
  • poruchy spánku (častěji nespavost)
  • poruchy příjmu potravy
  • nedostatečná osobní hygiena

Pacient je většinou vztahovačný, pronásledují ho bludy a halucinace, může si mluvit sám pro sebe, vytváří si vlastní vnitřní svět, který je ostatním nesrozumitelný. Dochází i k poruchám emočního prožívání, často nemocní trpí pocity strachu či úzkosti. Typické je, že pacient nemá na svůj stav objetktivní náhled a většinou není sám schopen vyhodnotit situaci, nastolit řešení, protože je uvnitř svého světa, který nefunguje jako normální společnost. "Nemoc a její příznaky způsobují pacientovi utrpění a úzkost, a i proto lidé postižení schizofrenií a jiným psychotickým onemocněním mají vyšší riziko sebevražedného jednání a sebevražda je častou příčinou jejich úmrtí. Vyrovnat se s příznaky i s nemocí samotnou je velmi těžké nejen pro nemocného, ale i pro jeho rodinu a nejbližší okolí. Faktem je, že léčený pacient se snáz vrací ke svým rolím -do práce, školy a do rodiny," říká o onemocnění MUDr. Libor Macák, původem psychiatr, dnes pracovník farmaceutické společnosti Eli Lilly, která pomáhá schizofrenikům.


Příčiny a spouštěče onemocnění

Příčin onemocnění schizofrenií či jinou psychózou je více, stejně důležité jsou i spouštěče nemoci - někdo sice může mít v genetické výbavě zakódované duševní onemocnění, ale to se nemusí po celý život projevit. Nejdůležitější příčiny a souštěče nemoci jsou:


  • dědičné dispozice
  • psychosociální vlivy - špatné rodinné poměry, nedostatečná komunikace s blízkými
  • vlivy prostředí - špatné sociální zázemí např. ve škole či v práci
  • užívání drog a jiných psychoaktivních látek
  • hormonální změny (dospívání, těhotenství, menopauza)

Léčba schizofrenie

Akutní fáze onemocnění většinou nelze zvládnout doma a pacient se léčí ústavně. Z psychiatrie je propuštěn ve chvíli, kdy je jeho stav stabilizovaný - příznaky nemoci vymizely. Schizofrenie a ostatních psychózy se léčí především mediakcí - antipsychotiky, antidepresivy, stabilizátory nálady a hormony. Díky mediakci se mohou příznaky výrazně zmírnit a u některých úplně vymizet. Psychoterapie je v těchto případech léčbou doplňkovou, během níž má pacient získat co nejvíce informací o svojí nemoci, jejím průběhu, období rekonvalescence, rizicích spojených s nemocí atd.


Farmaceutický výzkum sice pokročil, ale stejně je medikamentózní léčba bohužel spojena s nežádoucími vedlejší účinky. Ty spolu s nezdravým životním stylem nemocných způsobují další zdravotní problémy. Výsledkem je:


  • nadváha (40 až 60 % schizofreniků má nadváhu, v normální společnosti je to 35 %)
  • cukrovka
  • zvýšený krevní tlak
  • větší riziko cerebrovaskulárních chorob

"Schizofrenici a psychotici navíc většinou zanedbávají svoje zdraví – nechodí na preventivní prohlídky, většina z nich kouří a necvičí. Schizofrenie tedy postihuje zároveň jejich tělesné zdraví. I proto jsme iniciovali vznik Programu pro dobré zdraví. Uvědomujeme si, že počet takto nemocných není zanedbatelný a tito lidé také mají právo na kvalitní a plnohodnotný život a v tom jim má program pomoci," popisuje MUDr. Libor Macák důvody pro založení programu.


Program pro dobré zdraví

V roce 2005 vznikl Program pro dobré zdraví, jehož cílem je zejména motivovat pacienty s psychotickým onemocněním ke změně. Díky skupinovému psychoedukačnímu programu psychotici:


  • navazují kontakty
  • definují si reálné cíle a ty se pokouší splnit
  • získají informace o zdravém životním stylu, ideálním jídelníčku, pitném režimu, medikaci, o tom, jak mají hospodařit s penězi

Kvůli nemoci je pacient izolován od společnosti a postupem času je vyloučen z běžného života – nemůže chodit do zaměstnání nebo do školy. "Program pro dobré zdraví těmto lidem poskytuje zázemí v příjemném neformálním prostředí klubovny, kde mají možnost si popovídat a svěřit se," říká o programu Zuzana Fišarová, vrchní sestra Psychiatrické kliniky 1. LF a VFN v Praze a lektorka programu. Program probíhá během deseti sezení; jedno sezení trvá 60 až 90 minut. Prvních osm je jednou týdně, poslední dva jsou vždy po měsíci. Programu se účastní 8 až 12 lidí. "Řekla bych, že máme skvělé výsledky: 85 % absolventů programu se podaří zhubnout nebo dále nepřibírají na váze. Důkazem toho, že je program pacientům přínosný je i to, že se k nám rádi vrací," popisuje výsledky programu Zuzana Fišarová.


Program pro dobré zdraví:

  • je určen schizofrenikům a psychotikům ve stabilizovaném stavu
  • je zdarma (hradí jej společnost Eli Lilly)
  • lektory jsou především vyškolené zdravotní sestry a psychologové
  • pracuje se v něm pomocí pracovních sešitů
  • na každém setkání se měří krevní tlak, puls a vypočítává se index BMI
  • na začátku a konci programu se testují znalosti klientů týkající se zdravého životního stylu
  • závěrečné výsledky testu se pošlou ambulantnímu psychiatrovi s doporučením

V České republice absolvovalo program 130 lidí. Často se lidé v programu spřátelí a setkávají se i po skončení programu, což snižuje izolaci způsobenou nemocí. Největší síla programu je v tom, že lidé si vzájemně radí, společně řeší své problémy a navzájem se motivují.


Do programu se pacienti mohou přihlásit na internetových stránkách Programu pro dobré zdraví nebo u svého psychiatra.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
lenka záhorková
3x

mám dotaz muže schizofrenik akupunkturu na uvolnění vnitřního napětí.děkuji

Jiří Láska
2x

www.jirilaska.cz

Anonym

Je schopen schizofrenik milovat? Může mít plnohodnotný vztah?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Schizofrenie

Pod pojmem schizofrenie (množné číslo) rozumíme skupinu závažných duševních nemocí, jejichž společným znakem je výrazné narušení psychických funkcí.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Kvůli vzestupu váhy vysadí lék polovina psychiatrických pacientů

Kvůli vzestupu váhy vysadí lék polovina psychiatrických pacientů. Třetina přibere během let až 20 kilogramů. V průměru pacientům stoupne váha o pět kilogramů.

Duševní porucha je normální nemoc

Kdo z nás je normální? Tak zní heslo kampaně, která probíhá od srpna do září v pražském metru.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce