Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2081x )

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

shutterstock.com

Jedním z nejdůležitějších doporučení zdravotníků, které nám mohou pomoci zůstat v bezpečí před COVID-19 je Umyjte si ruce.

Pro někoho je pravidelné mytí rukou samozřejmostí, ale mnozí to zas tak moc neřeší. Pokud patříte spíše do druhé skupiny, tak byste to měli co nejrychleji změnit, a mýt si ruce spíše častěji, než vám dosud připadalo nutné. Protože se ukazuje, že mytí rukou je jednou z neúčinnějších forem prevence i pokud jde o nákazu koronavirem. Koronaviry jsou uzavřeny v lipidové obálce - v zásadě ve vrstvě tuku. Mýdlo může tento tuk rozložit a způsobit, že vás virus nemůže infikovat. Mýdlo také pomáhá bakteriím sklouznout z pokožky, když si třete ruce a ty poté opláchnete pryč.

Podle informací SZÚ si ale až 95 % lidí myje ruce špatně, sedm procent žen a 15 procent mužů si nemyje ruce po použití WC, polovina mužů nepoužívá mýdlo. Rukama se přitom přenáší až 80 procent infekcí.

Kdy si mýt ruce?

Není až tak důležité, kolikrát denně si myjete ruce. Jde především o to, abyste si je myli/dezinfikovali přinejmenším v těch momentech, kdy je to podstatné pro zabránění šíření infekce:

  • po návratu zvenku domů
  • po návštěvě toalety
  • před jídlem a přípravou jídla
  • během a po přípravě jídla
  • před a po kontaktu s nemocným
  • před a po ošetření řezu nebo jiné rány
  • po smrkání, kýchání, kašlání
  • po výměně plenek
  • před tím, než se rukou dotýkáte svého obličeje
  • po manipulaci se zvířaty nebo domácími mazlíčky
  • po dotyku s odpadem

Ruce je třeba si mýt pokaždé, když člověk přijde zvenku domů, zejména jede-li hromadnou dopravou. Virus, ať už chřipka nebo koronavirus, může na hladkých površích přežívat až dva dny. Riziková jsou tak místa, kterých se dotýká během dne mnoho lidí, například madla v hromadné dopravě nebo dveře od veřejných či společných toalet. Tam je vhodné na kliku sahat papírovou utěrkou nebo si otevřít loktem. 

Teplá voda nebo studená? Je to jedno

Podle výzkumu vědců z univerzity v Rutgers  z hlediska účinnosti na teplotě vody nezáleží. Důležitá je doba mytí rukou s mýdlem pod tekoucí vodou, Ta by měla trvat alespoň 20 sekund. 

Samotná voda nestačí

Je pravda, že proud tekoucí vody z kohoutku dokáže sám o sobě údajně zničit až 90 procent bakterií. I tak byste se ale na to neměli spoléhat a zapomínat na mýdlo. Vaše ruce totiž mohou být kontaminovány miliony patogenů a i jeden jediný mikroorganismus se může stát příčinou onemocnění. Pokud jste na veřejné toaletě a nemáte mýdlo, alespoň si umyjte ruce jen třením pod vodou. Něco je lepší než nic. 

Ovšem v dnešní době je na místě důkladné mytí rukou vodou a mýdlem!

Jak si správně umýt ruce?

Při mytí rukou bychom měli postupovat tak, že je nejdříve navlhčíme vodou a použijeme mýdlo. 

Mýdlo bychom měli důkladně rozetřít do obou dlaní a krouživý pohyb bychom měli opakovat ideálně čtyřikrát. Neměli bychom zapomenout ani na hřbety rukou, na jejichž důkladnou očistu se často zapomíná.

Dále se soustředíme na prostory mezi prsty, kde může také držet množství nečistot a mikrobů.

Po důkladné očistě, začneme s mytím prstů. Nezapomene na palce, které je potřeba velmi pečlivě promnout a stejně tak špičky prstů v dlaních, aby opět za nehty nezůstala žádná špína.

Ruce důkladně opláchneme tekoucí vodou, následně je osušíme, použijeme nejlépe jednorázový papírový ručník.

Je dezinfekce účinnější než mýdlo?

I když se může zdát například gelová dezinfekce v malé lahvičce – nyní v obchodech nedostupná – zdát účinnější, opak je pravdou. Je to spíše nouzové řešení pro situace, kdy si nemůžete umýt ruce vodou a mýdlem. To je totiž při správném použití rozhodně efektivnější, protože zahubí více choroboplodných zárodků. Abyste dosáhli kýženého účinku, je dobré volit dezinfekční prostředek na bázi alkoholu – tedy minimálně 60procentní (tekutou či ve formě gelu). Návod na správné dezinfikování rukou je podobný tomu na mytí rukou. Chybí utírání – dezinfekce by měla během několika desítek sekund uschnout. 

Zatímco dezinfekce viry a bakterie zabíjí, mytí rukou je smývá. Proto je mytí rukou dostatečné, po důkladném mytí rukou již není potřeba aplikovat dezinfekci. Dezinfekce je vhodná tam, kde je potřeba ušetřit čas nebo kde není důkladné umytí rukou možné.

Zdroj: www.webmd.com, szu.cz

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Infekční nemoci
Partner rubriky Infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice v dospělosti a těhotenství

Plané neštovice (varicella) jsou častým onemocněním především v dětském věku. Nicméně zhruba 10 % dospělé populace je k tomuto onemocnění vnímavé, protože u ní v dětství neproběhlo. Obecně patří plané neštovice k lehčím infekčním nemocem, které nezanechává následky. V dospělosti však může být průběh závažnější, komplikace jsou častější a nezřídka dojde i k několikatýdenní pracovní neschopnosti. Významně ohroženy jsou těhotné ženy, resp. jejich děti.

Antibiotika se nesnesou s alkoholem: Ano či ne?

Obáváte se, že pokud vám lékař předepíše antibiotika, nebudete si moci dát večer u televize pivo, protože by správné fungování antibiotik ohrozilo, nebo by se dostavily nežádoucí vedlejší účinky?

Test na protilátky proti infekčnímu onemocnění: kdy ho hradí pojišťovna?

Šíření spalniček zvýšilo zájem o vyšetření na protilátky. Pokud chcete zjistit, zda proti nim nebo dalším infekčním nemocem máte dostatečnou imunitu, nebo potřebujete očkování či přeočkování, musíte na laboratorní test. V jakých případech vám ho hradí pojišťovna a kdy si ho musíte zaplatit sami?

Lékárníci varují: Nadužívání antibiotik i zbytečné obavy z jejich užívání jsou extrémy, které škodí

Mezi českými pacienty koluje o antibiotikách mnoho mýtů. Neznalost vede ke zbytečným obavám z jejich užívání, nebo naopak k jejich silnému nadužívání. Dle lékárníků jde o extrémní přístupy, které mohou mít neblahé následky nejen pro zdraví samotných pacientů, ale i pro další generace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce