Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Antibiotika se nesnesou s alkoholem: Ano či ne?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 159541x )

Obáváte se, že pokud vám lékař předepíše antibiotika, nebudete si moci dát večer u televize pivo, protože by správné fungování antibiotik ohrozilo, nebo by se dostavily nežádoucí vedlejší účinky?

shutterstock.com

Někteří lidé se domnívají, že kvůli alkoholu nebudou antibiotika fungovat správně, zatímco jiní si myslí, že pití způsobí vedlejší účinky. Pro většinu antibiotik však ani jedno neplatí. Lékaři se obávají spíše toho, že by pacienti mohli při pití alkoholu zapomenout na braní svých léků. Cokoliv, co by mohlo způsobit, že lidé vynechají dávku antibiotik, může v celospolečenském měřítku zvyšovat rezistenci na antibiotika. Dalším problémem je, že k infekcím mají často nakročeno lidé, kteří mají problémy s játry, která jsou při léčbě dávkami antibiotik zatížena. Navíc problémy s játry mohou mít od velkého pití alkoholu, tím pádem hrozí, že budou spíše pít i během své léčby.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně?

Ve skutečnosti většina běžně používaných antibiotik není ovlivnitelná alkoholem. Samozřejmě jsou ale výjimky. Některá antibiotika zpomalují odbourávání alkoholu, což vede k nárůstu koncentrace meziproduktu odbourávání – acetaldehydu. To může způsobit nepříjemné stavy jako je závrať, zvracení, rudnutí obličeje, bolesti hlavy, bolesti hrudníku a neschopnosti popadnout dech. Podobné symptomy jsou způsobené také léčivem známým v České republice pod obchodním názvem Antabus, které se občas používá k léčení závislosti na alkoholu.

Myšlenka je taková, že ve chvíli, kdy se pacient napije alkoholu, prožije si tak nepříjemné stavy, že ho to přesvědčí, aby již znovu nepil. Symptomy jsou nepříjemné, takže je nutné abstinovat během braní těchto typů antibiotik. A nepít ani několik dní poté.

Čtěte také: Antibiotika a probiotika patří k sobě

Další typ antibiotik, která by se neměla zapíjet alkoholem jsou přípravky s metronidazolem. Ten se používá na léčení ústních infekcí, léčení vředů na nohou a proleženin. Vedlejší efekt při „zapíjení" je stejný, jak bylo uvedeno výše.

Existuje i několik dalších typů antibiotik, na které by se nemělo pít, ale u nich jsou tato propojení velmi dobře známá, takže lékaři své pacienty u konkrétních druhů varují.

Čtěte také: Jak správně užívat antibiotika

Zůstává tak dlouhý seznam dalších antibiotik, která se s alkoholem snesou. Přesto platí alkohol s mírou, tj. 1 sklenička vína nebo piva by vadit neměla, tvrdý alkohol se doporučuje vynechat. Tím, že se opijete, si při uzdravování příliš nepomůžete, naopak budete unavení a dehydratovaní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Známky zhoršování sluchu aneb Jak mne slyšíte?

Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli? Musíte partnera v konverzaci často žádat o opakování určitých slov nebo vět, které jste dobře neslyšeli...

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Sluch

Vyšetření sluchu pomocí jednoduchých testů nebo podrobnější vyšetření sluchu ve sluchové komoře umožní lékaři stanovit stupeň a charakter poruchy sluchu.

Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta)

Akutní zánět středního ucha je náhle vzniklé prudké onemocnění způsobené bakteriální nebo virovou infekcí. Zánět postihuje střední ucho.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce