Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Strach, pandemie a homeopatie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 676x )

V posledních dnech v mnoha z nás narůstají obavy z dalšího vývoje pandemie. Opět slyšíme stále děsivější denní zprávy o počtech nakažených a dalších a dalších opatřeních, která by měla šíření viru zastavit.

shutterstock.com

Jenže dopady šířícího se viru, zpráv a zaváděných opatření na psychiku nás všech jsou velmi komplexní a hluboké. A paradoxně nám mohou i uškodit více, než pomoci. Nejde jen o strach z nákazy, nemoci a případně závažných problémů s tím spojených. Tyto strachy jsou potencovány i dalšími obavami jako jsou obavy o zdraví našich blízkých, strach z budoucnosti, obavy ze ztráty příjmu, strach ze samoty a nebo ztráty sociálních kontaktů. Tyto psychické problémy mají hluboké dopady na naše zdraví, protože jak prokázala studie publikovaná v časopise The Lancet na počátku tohoto roku, pandemie, karanténa, mediální zprávy a opatření spojená s pandemií mohou vést k dalším nemocem jako je posttraumatická stresová porucha, zmatenost, úzkostnost, vztek či nespavost. V extrémních případech to může vést až k sebevražednému jednání.

Strach je velmi silnou emocí, dokonce silnější než vztek, a vědomě se dá zvládnout jen velmi obtížně. Než se snažit strach potlačit, je lepší jej vyventilovat a zpracovat. Kromě výše zmíněných dopadů silného a dlouhodobého stresu (a strachu) na  psychiku dochází i k vyčerpání imunitního systému a snížení jeho správné funkce, což kromě zvýšené tendence k infekci může přinést i řadu dalších chorob.

Jak se vyrovnat ze strachem (a nejen z COVIDu):

  • Mějte odvahu svému strachu čelit – je potřeba se přimět k tomu, že je nutné problém řešit a že i když strach může zpočátku vypadat hrozivě a nezvládnutelně, máte na to se s ním vypořádat.
  • Seznamte se se svým strachem a pojmenujte jeho konkrétní podoby – je potřeba si v klidu sednout a popřemýšlet nad tím, co vás nejvíc trápí, čeho se nejvíce bojíte a proč, případně jaké další problémy z toho vyplývají.
  • U strachu z koronaviru filtrujte zprávy – zprávy z médií se snažte minimalizovat - internet, televizi či noviny sledujte co nejméně a zaměřte se na jiné věci než na katastrofické scénáře
  • Informace ohledně šíření viru a zaváděných opatření filtrujte, na vědomí berte jen věcné a ověřené informace, pokud možno bez dalších komentářů.
  • Neztrácejte kontakty a komunikujte se svými blízkými a přáteli
  • Udržujte si (aspoň trochu) pozitivní myšlení, případnou nucenou karanténu využijte například k tomu, že splníte dávno naplánované a dosud neuskutečněné úkoly a nebo že se naučíte něčemu novému.
  • Úzkosti ventilujte – dělejte dechová cvičení, ve chvílích paniky zklidněte mysl ukotvením mysli, pište si deník, kde svoje obavy vypíšete, a pokud můžete, dělejte pravidelné procházky a nebo provozujte relaxační cvičení.
  • Pokud cítíte tenzi v průběhu práce, dopřejte si krátkou pauzu.

Strach - homeopatie jako možný pomocník

  • Arsenicum album – je to velký lék na strach o zdraví a strach ze smrti. Nejhlubším strachem těchto jedinců je vlastně strach z nedokonalosti. Je to lék pro pacienty velmi úzkostné, které neustále pronásledují mučivé myšlenky na nemoc a smrt a to zejména když jsou sami. Těmto pocitům se pak brání pečlivostí a snahou o dokonalost. Celkově jim uleví i pohyb, proto nedokážou chvíli sedět v klidu a neustále se něčím zaobírají. Úzkosti uleví i kritizováním nebo silnou kontrolou druhých.
  • Phosphorus – je to lék pro osoby velmi citlivé a společenské, jejich strachy se týkají především druhých lidí. K životu potřebují něčí společnost nebo romantický vztah. Izolace je pro ně velmi těžká a o samotě mají také výraznější obavy ze smrti. Také o samotě se nedovedou soustředit a ani pracovat. Strach u nich často sídlí v žaludeční jamce.
  • Argentum nitricum – lék pro lidi, kteří si neustále živě představují katastrofické scénáře. Jsou vystrašení a nervozní, bojí se nevyléčitelné nemoci. Jsou velmi impulsivní a mají strach ze ztráty sebekontroly. V uzavřených místnostech je jim hůře, protože tam mají pocit že je halí temný negativní mrak. Mohou mít i záchvaty klaustrofobie či svoji úzkost ventilovat v podobě hypochondrie. Odraz strachů na zažívání je průjem, což je typický tělesný problém těchto osob.
  • Calcarea carbonica – jsou to lidé, kteří jsou hluboce ovlivněni špatnými zprávami a neměli by se vůbec dívat na TV zprávy, protože je to hrozně ničí. Jsou velmi opatrní, bojí se infekce a nevěří, že by se uzdravili, pokud ji dostanou. Potřebují, aby svět fungoval bez nějakých výkyvů, potřebují velkou stabilitu, a proto mají strach z jakéhokoliv narušení rutiny. Bojí se o sebe, uzavírají se a nechtějí z domu.
  • Ignatia – je to lék pro osoby, které mají v krizových situacích tendence k velkým výkyvům nálad. Jsou velmi citlivé, psychicky je rozladí jakékoliv „nové a zbytečné“ opatření, nařízení či špatné zprávy. Potom se cítí frustrovaní a ve svém chování jsou až nepředvídatelní. Střídá se u nich smutek a deprese se smíchem a nebo vztekem. Neustálé přemýšlení nad problémy jejich stavy jen zhorší, spíš jim pomůže relax nad nějakou jinou činností. 
  • Pulsatilla – je lék pro ty, kteří potřebují v těžkých chvílích velkou oporu, útěchu a projevy sympatií z okolí. Strach z viru a sledování médií v nich probouzí lítost a plačtivost.
  • Kalium phosphoricum – pomáhá těm, co mají velké ambice a snaží se je za každou cenu naplnit a pak jsou přetížení, zahlcení, unavení a podráždění.
  • Gelsemium sempervirens – jejich nejhlubším pocitem je pocit vlastní nedostatečnosti. Obavy z koronaviru, opatření a dalších věcí je doslova paralyzují. Díky strachu jsou jakoby otupělí a někdy nedovedou racionálně rozhodnout, co a jak udělat. V krizových situacích se vnitřně třesou strachem. Mají strach z otevřených prostor, davů, a mají sklony k omdlévání. Opora, sympatie a utěšování jim velmi pomohou.
  • Silicea – lék pro lidi, kteří z obav z nemoci atd. lpí na drobnostech, snaží se být svědomití, a tvrdohlavě lpí na svých názorech. Někdy ale mohou být nerozhodní a budou si stěžovat na pocit zamlženého mozku. Aby ulevili svým strachům mohou mít sklony k workoholismu. Krom nemocí mají obrovský strach z jehel a injekcí.

Lék, který se nejvíce blíží vašim obavám a potížím, užívejte v ředění 30 C 3x v týdnu v dávce 5 granulí. Pokud po týdnu nedojde ke zmírnění potíží, zvažte změnu léku nebo konzultaci lékaře – homeopata.

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař, homeopat
odborný garant www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce