Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vyzrajte nad lupy

(19. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 420x )

Jedná se o běžný dermatologický problém, který se vyskytuje ve velké části společnosti. To, že je obvyklý ale nesnižuje skutečnost, jak dokáže potrápit. Kdo se s lupy potýkal, potvrdí, jak únavný a zdlouhavý boj to může být. Poradíme vám, jak o vlasy a pokožku hlavy pečovat, abyste nebyli ve stresu z nevzhledných šupinek ulpívajících na vašem oblečení.

botticelli.cz

Nejsou lupy jako lupy

Když kožní buňky odumřou, pokožka se vysuší a tělo se těchto drobných suchých šupinek zbaví. Jejich výskyt je v přiměřeném množství přirozený, problém nastává, pokud je doprovází nepříjemné svědění a objevují se ve zvýšené míře, kdy ulpívají na ramenou a neesteticky hyzdí oblečení. Než s nimi začnete bojovat, je důležité vědět, s jakým typem lupů máte co dočinění.

Suché lupy jsou velmi drobné, sklony k nim mají zejména jedinci se suchou pokožkou, která může být při jejich výskytu podrážděná a svědivá. Správná péče o vlasy a pokožku hlavy vás zbaví nepříjemných lupů vcelku rychle.

Mastné lupy jsou výrazně větší a tmavší, než ty suché a sklon k nim mají lidé s mastným typem pleti. Pokožka na hlavě je zarudlá, svědí a nutí ke škrábání, což problémy ještě zhoršuje. Mastné lupy se zánětlivými projevy na kůži jsou příznakem seboreické dermatitidy, onemocnění, za které můžou přemnožené kvasinky.

Na co si dát pozor

Není v moci ovlivnit všechny faktory, které se na vzniku lupů podílejí. Je však dobré je znát a s těmi, se kterými můžeme, pracovat. Často je na vině genetická predispozice, příčinou můžou být i hormonální změny, alergie, stres a špatná vlasová péče. Ačkoliv se může zdát, že lupy jsou důsledkem nedostatečné hygieny, bývá to spíše naopak. Suché pokožce hlavy vůbec nesvědčí příliš časté mytí vlasů ani vysoušení horkým vzduchem. Velký vliv na vznik lupů má i špatný životní styl a špatná strava. Dalším z faktorů je roční období. Mnohem častěji s nimi bojujeme v zimě, kdy vlasová pokožka intenzivně reaguje na střídání vysoké teploty v místnosti a venkovním chladem. Dobře jí nedělá ani nošení neprodyšných čepic z umělých vláken. Tvorba lupů může být i příčinou závažnějších onemocnění kůže, například lupénky, seborey, ekzému, atd.

Jak nad lupy vyhrát

Klíčem k úspěchu je správná péče o vlasy. Přestaňte používat příliš agresivní šampony, které pokožku hlavy vysušují, a dejte jí chvíli pauzu. Raději přejděte na jemné vlasové šampony s kopřivou, přesličkou, rozmarýnem. Další hojivé složky jsou tea tree olejíček, aloe vera nebo levandule. Tyto složky snižují množství bakterií a kvasinek ve vlasové pokožce, které jsou příčinou olupující se kůže ve vlasech. 

Vhodná je jemná přírodní vlasová kosmetika značky Weleda, Lovera a další. Lokálně lze použít odvar z kopřivy, přesličky a dalších bylin.

Lékárna.cz nabízí vlasový léčebný arzenál, o nějž se ráda podělí.

Důležitá není jen volba produktů, ale také to, jak se o vlasy staráte. S mytím hlavy to nepřehánějte, abyste pokožku zbytečně nevysušovali a nezbavovali ji jejího přirozeného ochranného filmu. Ideální frekvence je 3–4 týdně. Vyvarujte se horké vodě a ujistěte se, že si vlasy po umytí řádně oplachujete, protože zbytky šamponu mohou dráždit. Na sprchu je možné použít chlorový filtr a při fénování vlasů zvolit nižší teplotu. Rozhodně nenechávejte vlasy po umytí proschnout bez vysušení, právě vlhkost ve vlasech je příznivé prostředí pro rozvoj vlasových kvasinek.

Šampon proti lupům neodvede všechnu práci sám, velká část je na vás. Pokud se chcete lupů zbavit dlouhodobě, je třeba celková podpora organismu. Pro zdravé a krásné vlasy a vlasovou pokožku je dobré hlídat si příjem důležitých živin. Patří mezi ně zinek, biotin, vitamín A, vitamín D a omega-3 mastné kyseliny. Při nedostatku těchto látek se ve zvýšené míře olupuje kůže, pokožka je suchá svědivá a dochází k tvorbě lupů. Důležitá je správná životospráva – vyvážená zdravá strava, dostatečný příjem tekutin, minimalizace stresu a dostatečný pohyb. Pravidelné cvičení snižuje výskyt lupů, protože zlepšuje cirkulaci krve, která vede ke zdravější pokožce celého těla.

Doplňky stravy na pleť, vlasy, nehty zakoupíte na Lékárna.cz.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Zplihlé vlasy

Dobrý den,chci se zeptat ohledně vlasů.Mám s nimi problém a to že nedrží v žádném účesu,nechávám si je narůst a teď je mám sestřihané do krátkého mikáda,ale když si je vyfénuji tak vydrží jen velice krátce a jsou zplihlé,těžké a neupravené.Používám tvarovací pěnu a občas gel...

Vši - nebezpeční společníci

Zavšivení je parazitární onemocnění jehož původci jsou příčinou pestrých kožních příznaků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce