Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Založení rodiny lidé kvůli krizi neodkládají

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 645x )

Inflace, růst cen energií i válka na Ukrajině – okolnosti, které nutí řadu lidí zamyslet se, jestli do nejistého světa přivést dítě. Podle specialistů na asistovanou reprodukci (IVF) se ale zatím myšlenky neproměňují v činy a lidé vyhledávají pomoc s početím stále stejně. Zda se to do budoucna změní, není jisté. Před dlouhodobým odkládáním rodičovství ale specialisté varují. Věk rodičů je totiž pro úspěšné početí zásadní.

shutterstock.com

„Pacienti zatím z důvodu poklesu životní úrovně rodičovství neodkládají. Je to podobné jako při ekonomické krizi v roce 2008. Lidé se uskromní, neutrácí tolik peněz za oblečení nebo za zážitky. Možnost stát se rodičem si ale vzít nenechají,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., předseda výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP.

Roli podle něj hraje bezpochyby i fakt, že léčbu neplodnosti hradí v České republice pacientkám do 40 let věku zdravotní pojišťovny. Nárok mají na zaplacení čtyř cyklů IVF s tím, že některé léky hradí pojišťovny pouze částečně. Standardně tak vyjde pár léčba na 20 až 30 tisíc korun.
„Při plánování dítěte je ale nutné uvažovat v širším měřítku. Náklady na asistovanou reprodukci jsou ve srovnání se všemi výdaji, které s sebou výchova dítěte přináší, zanedbatelné,“ upozorňuje MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař reprodukční kliniky Reprofit, a dodává:
„Rozumím ale, že situace, kdy lidé nemají jistotu, zda z našetřených peněz na IVF nebudou muset doplatit účet za plyn, je stresující.“

Obavy z budoucnosti řeší se svými klienty stále častěji i Mgr. Miroslav Zachovalý, vedoucí Terapeutického centra v Jihomoravském kraji, které spadá pod společnost Podané ruce.
Pokud mají lidé obavy ze založení rodiny, doporučuji o strachu mluvit a nezůstávat s ním sám, ale dostávat ho ven. Už to může být blahodárné. Dále si myslím, že je dobré si dávkovat množství informací, které člověk o současných událostech konzumuje, a volit také zdroje, které mu vyhovují a kterým důvěřuje,“ říká Zachovalý.

Specialisté na reprodukci se shodují v tom, že odložit založení rodiny o rok a vyčkat, až se bude pár cítit finančně stabilněji, nevadí. Lidé starší 35 let by se ale neměli rozmýšlet příliš dlouho. S přibývajícím věkem partnerů, a to zejména žen, totiž šance na úspěšné početí dítěte klesá. A to i při léčbě asistovanou reprodukcí. U žen do 35 let se šance na narození dítěte po jednom léčebném cyklu IVF pohybuje mezi 20 a 30 %, po 35. roku klesá pod 20 % a pacientky starší 40 let mají pouze 10% šanci na úspěch.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce