Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět plic způsobený pneumokoky (pneumokoková pneumonie)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5734x )

Bakterie Streptococcus pneumoniae je nejčastějším bakteriálním původcem vyvolávajícim záněty plic. Případy, kdy pneumokok způsobí primární infekci, nejsou časté...

Bakterie Streptococcus pneumoniae je nejčastějším bakteriálním původcem vyvolávajícim záněty plic. Případy, kdy pneumokok způsobí primární infekci, nejsou časté. Plně rozvinutou ji obvykle ve vyspělých zemích vidíme vzácně. Častěji nacházíme pochřipkovou pneumokokovou bronchopneumonii po přechozené a neléčené chřipce.

Začátek onemocnění bývá obvykle náhlý, s vysokou klesající a opět stoupající teplotou, třesavkou a zimnicí, kašlem s vykašláváním malého množství rezavého sputa. Později podle rozsahu zánětu je dýchání oslabené . U neléčené nemoci nebo u oslabených jedinců se rozvíjejí známky dechové nedostatečnosti s vysokými teplotami a delirantním stavem s následným prudkým poklesem teploty, s úzdravou nebo při dramatickém průběhu záhy dojde ke smrti. Tento průběh je v našich podmínkách poměrně vzácný, je však nutné, zvláště u malých dětí a v stařeckém věku, vědět o záludnosti této nemoci.

Diagnózu lze stanovit podle klinických příznaků, RTG snímků i laboratorně. Pneumokoky lze často izolovat z krve a sputa při odběru před zahájením léčby.

Včasné zahájení antibiotické penicilinové léčby zkracuje dobu onemocnění a snižuje i mortalitu.

V současnosti je dostupná vakcína, která snižuje riziko pneumokokové nákazy u rizikových skupin. Těmi jsou především pacienti s deficitem imunity (infikovaní HIV). V některých zemích Evropy lze očkovat děti mladší 2 let.

Převzato z knihy Infekční nemoci (nakladatelství Galén)

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce