Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět varlete je poměrně časté onemocnění mužské populace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 23915x )

Mezi zánětlivá onemocnění mužských pohlavních orgánů patří zánět varlete, zánět nadvarlete a kombinované zánětlivé onemocnění varlete i nadvarlete. Přestože se jedná o bolestivá a nepříjemná onemocnění, ve většině případnou se dají dobře zvládnout medikamentózní léčbou.

shutterstock.com

V urologické praxi se jedná o poměrně časté onemocnění mužské populace, které postihuje mladší i starší generaci. Samostatný zánět varlat vzniká spíše u dětí a bývá součástí virového onemocnění příušnic. V dospělé populaci, pak zánět na varlata přechází ze zánětem postiženého nadvarlete, kam se infekce dostává z močových cest.

Příčina onemocnění

Příčinou onemocnění bývají pohlavně přenosné mikroorganismy, především pak Chlamydia trachomatis a Ureaplasma. Infekce těmito patogeny jsou časté u sexuálně aktivních mužů, zvláště pak promiskuitních mužů. Tedy spíše v mladších věkových kategoriích. Ve starší generaci se na vzniku onemocnění může uplatnit zavedená cévka do močového měchýře, nedávná instrumentace v močových cestách, popřípadě jen zvětšená prostata, která zabraňuje úplnému vyprazdňování měchýře.

Nejčastější příznaky zánětu varlete

V naprosté většině případů se jedná o náhle vzniklé zvětšení i zatuhnutí varlete, které je provázeno zvětšením poloviny šourku. Kůže šourku na postižené straně bývá napjatá a zarudlá. Zánět varlete často je doprovázen výraznou bolestivostí postiženého orgánu, bolest může vystřelovat do třísel či podbřišku. Velice často jsou tyto příznaky podpořeny rozvojem teplot.  Při těchto příznacích je na místě vyhledat lékařskou pomoc.

Co vás čeká u lékaře

Lékař nejprve odebere podrobnou anamnézu, následně pohledem a pohmatem vyšetří genitál, včetně palpačního vyšetření prostaty přes konečník. Následuje ultrazvukové vyšetření, díky kterému je možné vyloučit nebo potvrdit zánět – postižené varle/nadvarle bývá zvětšené, prosáklé, se zvýšeným prokrvením. Neméně dležité je vyšetření vzorku čerstvé moči, která se dále hodnotí pomocí testovacích papírků, případně laboratorně nebo mikroskopem. Při podezření, že je v moči zánět, může ji lékař dále odeslat ke kultivaci, při níž se současně zjišťuje i citlivost dané bakterie k jednotlivým antibiotikům, což je velice cenná informace pro další léčbu.

Léčba zánětu varlete

Většinou se postupuje od konzervativních metod k metodám radikálním. Samozřejmě záleží na pokročilosti infekce v době diagnózy, celkovém stavu pacienta a dalších faktorech, jako je věk a další pacientova onemocnění.

Léčba zpravidla začíná podáváním antibiotik, kterou lze následně upravit dle výsledku citlivosti bakterie vykultivované z moči. K antibiotické léčbě se přidávají léky tlumící zánětlivou reakci a dále léky na snížení teploty a zmírnění bolesti. Při velké bolesti varlete je možné provést opich semenného provazce anestetikem. Ten na čas zbaví pacienta silné bolesti.

Pokud se lokální nález i přes léčbu nelepší, nebo je již z prvního vyšetření je patrné, že se jedná o pokročilý nález, je možné podávání antibiotik do žíly během pobytu v nemocnici. Pokud vám tedy lékař doporučí hospitalizaci, neodmítejte ji.

Základem úspěchu léčby je dodržování přísného klidového režimu na lůžku, genitál je vhodné podkládat a ledovat. Sexuální abstinence je samozřejmostí. Doporučuje se nosit supenzor nebo podobně upnuté spodní prádlo.

Pokud jsou vyčerpány možnosti farmakologické léčby a nedojde ke zlepšení nálezu, nastupují metody operační. V tomto případě chirurgické odstranění varlete a nadvarlete.

Zdroj: www.cus.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatek testosteronu se týká stále častěji i mladších mužů

Nedostatkem testosteronu trpí nejčastěji muži po padesátém roce života. V posledních letech se s ním ale bohužel díky špatnému životnímu stylu, stresu a pracovní vytíženosti setkáváme i u mladších mužů. Testosteron se totiž nejvíce tvoří v noci a brzkých ranních hodinách ve fázi hlubšího spánku. Proto jeho nedostatek ohrožuje mimo jiné workoholiky a muže ve stresu, kterým mozek i v noci pracuje na plné obrátky.

Genitální bradavice - intimní problém, o kterém se nemluví

Genitální bradavice jsou způsobeny lidskými papilomaviry (HPV). Jedná se o vysoce nakažlivou sexuálně přenosnou infekci, která způsobuje výskyt malých bradaviček v oblasti genitálií a v blízkosti řitního otvoru. Genitální bradavice sice nejsou život ohrožující choroba, ale mnohdy sebou nesou nepříjemné příznaky jako pálení, svědění, krvácení a bolest. Navíc toto onemocnění může mít zásadní vliv na sexuální život partnerů.

Rakovina varlat - nejčastějším příznakem je změna velikosti varlete

Nádory varlat patří v porovnání s ostatními nádorovými i nenádorovými onemocněními v populaci mezi ta relativně vzácná. U mladých mužů však představuje nejčastější nádorové onemocnění a proto si zaslouží pozornost. V případě včasného záchytu jsou nádory varlat velmi dobře léčitelné a právě včasným odhalením onemocnění si mohou mladí muži nejvíce pomoci.

Zánět varlete je poměrně časté onemocnění mužské populace

Mezi zánětlivá onemocnění mužských pohlavních orgánů patří zánět varlete, zánět nadvarlete a kombinované zánětlivé onemocnění varlete i nadvarlete. Přestože se jedná o bolestivá a nepříjemná onemocnění, ve většině případnou se dají dobře zvládnout medikamentózní léčbou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce