Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na zubní sklovinu buďte opatrní, její ztráta je nevratná

( aktualizováno 23. října 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2358x )

Zubní sklovina patří k nejtvrdším tkáním v těle. Úkolem skloviny je chránit zub před bakteriemi, které způsobují zubní kaz, i před vnějšími vlivy jako chlad nebo horko. O sklovinu bychom se měli starat velmi pečlivě a nezanedbávat prevenci, protože již jednou poškozenou zubní sklovinu nejde znovu plnohodnotně nahradit.

shutterstock.com

Poškození skloviny se projevuje mnoha elementy – zuby mohou být díky ztrátě skloviny jakoby „průsvitné“ a mohou mít šedý až nažloutlý nádech. Při konzumaci studeného či teplého pak cítíme bolest. Při jakýkoliv prvních příznacích je důležité navštívit svého stomatologa či dentálního hygienistu, protože čím dříve pacient přijde do ordinace, tím dříve se může eroze zmírnit.

Co ohrožuje zubní sklovinu?

Zubní plak

Sklovině škodí ze všeho nejvíc zubní plak. Na zubech se tvoří průběžně a tudíž je potřeba ho pravidelně odstraňovat správným a pečlivým čištěním zubů.

Veškeré pomůcky, které potřebujete ke správné péči o zuby najdete na Lékárna.cz.

Sladké a kyselé nápoje

V těsném závěsu za plakem - pokud jde o škodlivé dopady na sklovinu - jsou chemické vlivy kyselých potravin a nápojů, včetně oblíbených kolových limonád, džusů a dětských slazených pitíček. Ty díky vysokému obsahu cukru či kyselin velmi leptají zubní sklovinu. Ohroženou skupinou bývají proto nejčastěji mladí lidé, kteří tyto nápoje konzumují velmi často. Po konzumaci kyselých nápojů se nedoporučuje hned čistit zuby, aby nedošlo k podráždění skloviny. Je vodné počkat minimálně půl hodiny. Po kyselém je dobré ústa trochu vypláchnout čistou vodou nebo si vzít žvýkačku (bez cukru), která podporuje tvorbu slin.

Zrádný piercing

K populárním ozdobám patří také piercing v jazyku. Ten ale může při kontaktu se zuby obrušovat a narušovat sklovinu. Nebezpečné může být také časté okusování různých předmětů. 

Skřípání zubů

Velkým ničitelem skloviny je i častý zlozvyk – skřípání zubů, tzv. bruxismus. Dlouhodobé „skřípání“ může způsobit rychlejší opotřebení našich zubů – zničená zubní sklovina nebo zubní náhrada. Nejčastějším spouštěčem bruxismu je stres. Pokud je skřípání zubů velmi intenzivní, tak stomatolog naordinuje speciální zubní dlahy – chrániče na zuby. Na pomoc se používají i svalové relaxanty. Hlavní „léčbou“ by ale mělo být zjištění příčin stresu či napětí a pracovat tak se svojí psychikou. 

Ke zlepšení hloubky nočního spánku, k relaxaci a snížení stresu by mohl dobře posloučit čaj nebo doplněk stravy. K bylinkám vhodným k uvolnění mysli před spaním patří meduňka, kozlík, heřmnek, mučenka a levandule.  Navozění klidu a pohody před spánkem mohou zlepšit o bachovy esence.

Sklovina se ničí i při častém zvracení

Příčinou eroze zubní skloviny mohou být i kyselé žaludeční šťávy, které pronikají do úst při častém zvracení. Například v období těhotenství, při bulimii nebo u alkoholiků. Vždy je dobré proto ústa vypláchnout čistou vodou.

Léky a bělení zubů

Na sklovině se může podepsat i užívání některých léků, které buď mají přímý negativní dopad na vývoj a strukturu zubní skloviny, anebo narušují schopnost slin chránit zuby.

Rovněž bělení zubů volně prodejnými přípravky a bez odborného dohledu zubaře či dentální hygienistky může mít nepředvídatelné následky.

Zubní sklovina se již sama nikdy neobnoví

Při malém úbytku skloviny je potřeba především zabránit dalším ztrátám skloviny, což je možné úpravou stravovacích návyků, používáním správných dentálních pomůcek a důsledným dodržováním správné techniky čištění zubů. S tím vším pacientům poradí dentální hygienistky.
Pokud už zuby postihla rozsáhlejší ztráta skloviny, ošetření patří do rukou stomatologa. Jestliže již dojde k erozím, ztrátám zubní skloviny většího stupně, je podle míry postižení zubu potřeba překrýt defekt bílou (fotokompozitní) výplní. Při větším rozsahu ztráty skloviny je nutné zhotovit na zub keramickou fazetu nebo korunku.

Jak sklovinu co nejlépe chránit

Pro předcházení erozím a vůbec pro celkové zdraví zubů je potřeba dbát nejen na pravidelné kontroly u zubaře a na dentální hygieně, ale také na správnou péči doma. Vyvarujte se dlouhodobého působení kyselých nápojů a potravin na zuby, případně si po jejich konzumaci vypláchněte ústa vodou. Používejte zubní pastu s fluoridy, měkký zubní kartáček a naučte se správnou techniku čištění zubů.

Vše pro váš krásný a zdravý úsměv najdete v nabídce Lékárna.cz.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce