Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jídla v čínských restauracích mohou vyvolat bolesti

Glutamát sodný, který se tradičně přidává do mnoha čínských jídel, může být původcem některých zdravotních potíží. více ...

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Dr. Mundy
1x

Skutečnost o glutamátu sodném Glutamát sodný (MSG - monosodium glutamate) patří mezi potravinářské přísady, o kterých se v tisku poměrně často vyskytují nepříznivé zprávy. Přesto však může být zcela bezpečně používán pro zlepšení vůně a chutě mnoha potravin i k snížení množství sodíku v potravinách,. Co je MSG a kde se vyskytuje? Glutamát sodný je sodná sůl kyseliny glutamové, což je aminokyselina, která se běžně vyskytuje skoro ve všech potravinách zvláště v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, např. mléčné výrobky, maso a mnoho druhů zeleniny. Potraviny, které se často používají právě pro jejich výraznou chuť k ochucení pokrmů, jako houby a rajčata, mají vysoký obsah glutamátu. Glutamát je rovněž produkován v lidském těle, kde má důležitou úlohu při zajišťování normálních životních funkcí. Přídavek MSG ochucuje potraviny jako glutamát, který se v nich vyskytuje přirozeně. Zlepšuje vůni a chuť potravin, kterým rovněž dodává "pátou" chuť nazývanou "umami", která je popisovaná jako pikantně masová. V EU je MSG klasifikován jako potravinářské aditivum (E 621) a zvláštní předpis určuje, kde a jak může být přidáván do potravin. MSG se většinou uplatňuje jako přísada do zmrazených hotových pokrmů, směsí koření, suchých směsí pro přípravu polévek, salátových zálivek a některých výrobků z masa a ryb. V některých zemích je rovněž používán pro zlepšení chuti pokrmů přímo na stole, podobně jako sůl, pepř apod. Jak se MSG vyrábí? Dříve se MSG vyráběl extrakcí z potravinářských surovin s vysokým obsahem bílkovin, v současné době se k jeho výrobě používají průmyslové fermentační procesy. Působí MSG nepříznivé reakce? Přes to, že menší skupina osob je citlivá na MSG, vědeckými studiemi nebyla potvrzena přímá souvislost mezi příjmem MSG a nepříznivými reakcemi. MSG byl označován za původce tzv. "syndromu čínských restaurací", neboť různé příznaky byly pozorovány po konzumaci čínských pokrmů a právě v asijské kuchyni je používání MSG velmi rozšířeno. Symptomy se projevovaly jako palčivý pocit v krku, svírání na prsou, nevolnost a pocení. Pomocí dvojitých slepých pokusů s jedinci, kteří prohlašovali, že tímto syndromem trpí, se prokázalo, že příčinou potíží není MSG. Dalšími studiemi bylo zjištěno, že alergické reakci po požití asijských pokrmů vyvolávají mnohem častěji jiné přísady, např. garnáti, arašídy, různé byliny a koření. Pokud se domníváte, že jste citliví na MSG nebo jinou přísadu v pokrmu, je nejlépe konzultovat tento problém s vaším lékařem nebo odborníkem na diety. Jak velké množství sodíku je v MSG obsaženo? MSG obsahuje přibližně pouze jednu třetinu sodíku ve srovnání se solí a užívá se v menším množství. Jestliže se MSG kombinuje s malým množstvím kuchyňské soli, je možné snížit celkové množství sodíku v receptuře až na 20-40 % při zachování požadované chutě. Je MSG vhodné pro děti? Metabolismus glutamátu u dětí je stejný jako u dospělých a MSG je proto pro děti neškodný. Mateřské mléko obsahuje 10x více glutamátu než mléko kravské . MSG je jedním z nejvíce studovaných potravinářských aditiv. Stovky studií a vědeckých zhodnocení prokázaly, že MSG umožňuje bezpečné a užitečné zlepšení chuti potravin.

Přidat nový komentář

Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Necháváte si znaménka pravidelně kontrolovat u dermatologa?

43%
57%
Zatím hlasovalo 23 lidí

Mohlo by vás zajímat

Dušnost, sípání i suchý kašel. Na vině může být astma.

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích, které se může objevit v jakémkoli věku a jeho projevy se liší svou intenzitou. Typickými příznaky jsou opakující se problémy s dýcháním – dušnost, suchý kašel, sípání nebo tlak na hrudi. Neléčené astma může vést až k vážným záchvatům, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Pozor na klíšťata. Jejich aktivita je nyní mimořádná

Pokud se v následujících dnech chystáte do přírody, zpozorněte. Klíšťata jsou v těchto dnech mimořádně aktivní. V takovém případě se doporučuje: použití repelentu, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách a večer i ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Celiakie: Řada lidí o svém onemocnění neví, ale důsledky mohou být závažné

Na pátek 16. května letos připadá Mezinárodní den celiakie. Den je věnovaný více než 1 % světové populace, která žije s tímto autoimunitním onemocněním. Nicméně odborníci odhadují, že až 80 % případů zůstává neodhalených.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce