Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den právě mi zjistili Brániční Kýlu bez neprůchodnosti a Gangrény. a Jícen asi 3 cm Hiátová Axiál.Hernie . Prosila bych o podrob. vysvětlení velice Vám předem děkuji. a přeji přijemný den s pozdravem Dervišić

odpověď

Dobrý den. Brániční kýla je stav, kdy se horní část žaludku dostává skrz bránici do hrudníku. V místě, kde normálně prochází jen tenčí jícen dochází pak k uskřinování žaludku, zejména při jídle, kdy prochází sousto a to způsobuje většinou křečovité bolesi v nadbřišku. Stejně tak velmi často nedovírá horní žaludeční svěrač a pacienti trpí pálením žáhy. Potíže se léčí nejprve vždy konzeravtivně. e tedy nutné upravit stravovací režim, jíst častěji denně, jen menší dávky jídla, dietu nekořeněnou, málo solit, vyvarovat se smažených jídel, kávy, perlivých nápojů, nebo ovocných šťav. Dále se doporučují léky na snížení žaludeční kyselosti a urychlení střevních pohybů. Pokud takový postup do půl roku nepomůže, pak je indikována operace. Při té se většinou laparoskopicky ukotví žaludek pod bránicí, aby nemohl opět vyklouznout d hrudníku. S pozdrvem

otázka

Dobrý den, maminka je již měsíc po operaci břišní kýly, která vznikla v ráně po předešlé prodělané cholecystektomii. Byla jí provedena plastika s voperováním síťky. Nyní nosí kýlní pás 24 hod. denně. Zajímalo by mne, jak dlouho je ještě nutné tento pás nosit a zda je nutné pás nosit také na spaní. Děkuji za ospověď. S pozdravem M.Padlová

odpověď

Dobrý den. Po operaci břišní kýly standartně dporučuji nosit kýlní pas po dobu 4 - 6 týdnů, dle velikosti kýly a rozsahu výkonu. Není ale nutné jen mít v leže, stačí ho používat jen při chůzi a denní činnosti. V sedě ani v leže nemá pas prakticky žádný smysl S pozdravem

otázka

Dobrý den. Manželovi při preventivní prohlídce lékařka zjistila menší pupeční kýlu a řekla, že výhledově si má zajít na odborné vyšetření. Půjde teda pravděpodobně na operaci. Jak dlouho taková operace pupeční kýly trvá a jak dlouho si pobude v nemocnici? A pak jak dlouho bude muset být ještě doma? Má v celku klidové zaměstnání převážně v kanceláři. Přeji pěkný den a moc předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, Co se týká operace pupeční kly, záleží vžy na její velikosti. POkud se u manžela jedná o malou kýlu, pak nesjpíš bude stačit kýlní branku jen zašít. Taková oeprace pak trvá asi 20 minut, jedná se skutečně o malý chirurgický výkon. Doba hospitalizace je většinou 3 dny, záleží i na zvyklostech pracoviště. No a rekonvalescence - po dobu asi měsíce by se měl manžel vyvarovat větší fyzické námahy. Běžného denního režimu je ale schopen jistě již v den operace a do práce, pokud není fyzicky náročná je možné jít asi za 2 - 3 dny. Omezení pacienta je tedy minimální. S pozdravem

otázka

Dobrý den pane doktore, Ráda bych Vás požádala o radu, co dělat při "záchvalu žaludeční kýly"? Včera přítel zvedl asi trochu těžší překlady (je si vědom, že má kýlu a snaží se být opatrný), přes den toho také moc nejedl, den předtím moc nespal a potom večer dostal záchvat (zvracení, bolest žaludku, nevolnost, pocení, problémy s mluvením, celková únava). Málem jsme jeli na pohotovost. Co v takové situaci dělat? Bohužel nevíme zda to máme přikládat kýle nebo žaludečním problémum a trávení. Po ránu má také pravidelné problémy s dusivým kašlem, které přecházení skoro až k zvracení. Možná je to více věcí najednou, bohužel jsem v této nepříjemné situaci nevěděla co dělat. Je nejlepší zůstat v klidu, vzít si prášky na bolest nebo na žaludek? Předem děkuji za Vaši radu. S pozdravem Koudelková

odpověď

Dobrý den, potíže které popisujete mohou souviset s brániční kýlou a tím spojeným gastroesofageálním refluxem, což je stav, kdy se obsah žaludku vrací, přes nedomykavý svěrač, zpět do jícnu. Zde pak dráždí ke kašli, nebo i ke zvracení a způsobuje typicky pálení žáhy. Potíže se zhoršují v leže a proto jsou nejmarkantnější v noci. Při takovém akutním záchvatu bych jistě doporučil navštívit lékaře. JInak by ale bylo vhodné dovyšetření stavu - tedy nejspíš vyšetření gastroenterolem a provedení optického vyšetření žaludku - fibroskopie, která stanoví jasně diagnozu a lékař také doporučí nejvhodnější postup. Operace je až poslední možností. V naprosté většině případů se podaří stav zvládnout jen úpravou celkového a dietního režimu často ve spolupráci s nějkýlm lékem snižujícím žaludeční kyselost. Doporučuji tedy navštívit praktického lékaře, který by měl doporučit gastroenterologické vyšetření. S pozdravem

otázka

Přímo pod hrudníkem uprostřed,kousek nad žaludkem mám stále křeče,hlavně při pohybu, , které ustoupí , když si držím toto místo prstem a pak se narovnám a bolest přejde. Byla jsem s tím jednou u doktora, a ten mi dal prášky na žaludek, které nepomohly. O co by se mohlo jednat?Děkuji

odpověď

Dobrý den, bolesti v nadbřišku mohou mít celou řadu příčin, nejčastěji se pak jedná o zánět žaludku, nebo vředovou chorobu. Může se ale jednat i o brániční kýlu, nebo také problémy způsobené hrudní páteří. Takto opravdu těžko stanovit diagnozu. Proto bych doporučil nejprve ultrazvuk a pak nejspíše i fibroskopii, jako optické vyšetření žaludku a dvanácterníku. Tato vyšetření by měla příčinu objasnit. S pozdravem

otázka

Prosím o radu, manžela zítra prospustí z nemocnice po laparoskopické operaci kýly pupeční a tříselné. Vím, že nemůže jíst kořeněná jídla a jídla způsobující zácpu. Můžete mi prosím poradit jaká strava je vhodná? Může jíst ovoce a pít kávu? Děkuji za ochotu. Svatka Kučerovská

odpověď

Dobrý den. Po operaci kýly není v podstatě nutné žádné dietní opatření. JIstě by se měl manžel z počátku vyvarovat především nadýmavé stravy. Jinak je ale vhodná běžná vyvážen strava tedy klidně i ovoce a zelenina, stejně tak káva nedělá žádné obtíže. S pozdrvem

otázka

dobrý den,je možné že by se mohla tříselná kýla samaodeznít,děkuji

odpověď

Dobrý den. Kýla je vždy podmíněna defektem - tedy otvorem v břišní stěně. POkud je tedy již jednou vytvořena, nikdy sama zcela nezmizí. Může se ale zreponovat - t znamená, že se kýlní obsah vrátí zpět do břicha a není pak jednoznačně v třísle hmatná. Ale defekt v břišní stěně zůstává stále a dá se uzavřít vždy jen operačně. S pozdravem

otázka

Pěkný den. Mám tříselnou kýlu a velice mne to omezuje v zaměstnání, je-likož celou pracovní dobu prauji ve stoje. Pociťuji bolestivé řezání a otékaní okolo přirození. Pokud si to stáhnu obinadlem, tak se bolest malinko zmírní. Jde mi o to, že mám v zaměstnání několik zakázek do konce listopadu a nerad bych přišel o práci. Operaci jsem si dohodnul na 7.prosince, ale mám strach, zda to není příliš pozdě. Existuje prý tříselný pás, ale nevím, kde ho prozatím sehnat. Děkuji předem za radu. S úctou Miloslav Plíšek r.n.1964.

odpověď

Dobrý den. Co se týká termínu operace, nevím, jaký druh zaměstnání máte. Hlavní riziko je vždy uskřinutí kýly, ke kterému může dojít při přetížení břišních svalů, tedy při velké námaze navíc nejčastěji při prudkém zvýšení nitrobřišního tlaku. Pokud se tedy takové zátěže vyvarujete, pak by nemělo k žádné komplikaci dojít. Samozřejmě, že se kýla může zvětšovat, tomu právě brání kýlní pas, který sám nahrazujete obinadlem. Je tedy pravda, že pas na tříselnou kýlu není nijak zvlášť pohodlný, ale jako dočasné řešení se jistě použít dá. Dá se volně sehnat ve zdravotních potřebách, nebo pak lze předepsat na poukaz - chirurgem, kdy je z většiny hrazen zdravotní pojišťovnou. S pozdravem

otázka

Dobry den,mam k Vam dotaz ohledne kyly.Byla jsem na vysetreni zaludku,kvuli helicobacter pyruli.Pri prohlidce na gastroscopii mi rekli,ze mam kylu.Mluvili,ze je to pod zaludkem a tim trpi zaludecni chlopen,ktera se diky kyle neuzavira.Na muj dotaz ,zda se da vyoperovat,mi odpovedeli,ze se to nedela.Trpim dost pri ohybacich ukonech,zaludek mam po jidle i pri bolesti silne vyklenuty.A tak se prosim ptam Vas-zda se to da operovat a tim mne zbavit teto neprijemnosti.Dekuji Vam za odpoved,s pozdravem Ilona.

odpověď

Dobrý den, Stav´ který popisujete je nejspíše brániční kýla. To znamená, že se horní část žaludku dcostává otvorem v bŕnici do hrudníku. Potíže které způsobuje jsou dané zejména velikostí takové kýly. Co se týká léčby, pak je nejprve vždy doporučena změna denního režimu, tedy zejména nedráždivá snadno stravitelná strava v menších dávkách, častěji denně. Dále pak omezeń velké fyzické zátěže, zejména po jídle a také často doporučený spánek v poloseďe, aby žaludeční šťávy nežatékaly ve spǎnku do dolního jícnu, což je často spojeno spocitem pálení za hrudní kosrí a také nočním kašlem. Dále jsou doporučovány léky na podporu žaludeční pistaltiky, tady pohybů žaludeční stěný které vedou k lepšímu vyprazdňování žaludku. A také léky na snížení žaludeční kyselosti. Po Kud všechna tato opetření do 3 měsíců nepomohou, pak je konzultován chirurg ohledně indikace k oparaci takové kýly. Vlastní operace se provádí dnes v naprosté většině laparoskopicky, tedy pod konolou kamery z několika malých ranek na břiše a její podtstatou je stáhnutí žaludku zpět pod bránici a jeho fixace ve správné poloze. Zároveň se v oblasti horního svěrače žaludku vytváří manžeta z žaludeční stěny, aby se vyřešila nedomkavost svěrače. Prpto bych nejprve doporučil po domluvě s gastroenterologem konzervativní postup a pak bude-li bez efektu teprve eventuelní operaci. Tu by ale stejně měl doporučit gastroenterolog. S pozdravem

otázka

Dobrý den.Mám tříselnou kýlu.Chci se zeptat,zda se dá léčit jinak,než operačním zákrokem a pokud zákrok,zda jej zvládne každá nemocnice či je jistější si to domluvit u specialistů na kýlu,jako jsou třeba ve vaší nemocnici. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud máte kýlu diagnostikovanou, pak jediným skutečným řešením je operace. Její podstatou je uzavření defektu břišní stěny, který vystupuje kýlní vak na povrch. To se bohužel bez operace udělat nedá. Samozřejmě existují kýlní pasy, které jakoby drží kýlu uvnitř břicha, aby nevystupovala ven a mají tak snížit riziko uskřiutí a jejího zvětšování. Jedná se ale prakticky vždy o poměrně nepohodlné pomůcky, které není nijak příjemné denně nosit. Obzvláště u tříselných kýl je pas velmi nepříjemný. NAvíc neřeší podstatu problému. Co se týká vlastní oeprace - u tříselné kýly se jedná o výkon, který má v repertoru každé chirurgické oddělení. V kýlních centerch pak máme k dispozici nejnovější materiály a lékaři jsou proškoleni v nejmodernějších operačních postupech. To je tedy výhoda kýlních center, která tak poskytují nejkomplexnější péči v oblsati chirurgie kýl v souladu s nejnovjšími medicínskými znalostmi. S pozdravem

otázka

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat - při druhém těhotenství se mi udělal rozestup břišních svalů a menší pupeční kýla. Mohu posilovat šikmé břišní svaly a následně přímé k odstranění tohoto rozestupu i přesto, že mám kýlu? A je potřeba odstranit tuto kýlu před dalším těhotenstvím, nebo počkat až po porodu? Předem moc děkuji za odpověď. Renata

odpověď

Dobrý den. Nejprve sco se týká operace kýly před dalším těhotenstvím. Doporučil bych jistě kýlu vyřešit před dalším těhotenstvím, protože tím minimalizujete riziko eventuelního uskřinutí kýly. JInak Co se týká rozestupu přímých svalů břišních, pak je vhodné posilování břišních svalů nejlepším postupem, jak rozestup opět odstranit i bez operace. Proto doporučuji navštívit fyzioterapeuta, nebo zkušeného trenéra, který Vám s výběrem vhodných cviků jistě rád poradí. S pozdravem

otázka

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat.Mému dvouletému synovi diagnostikovaly před měsícem vodní kýlu, s tím, že ji máme sledovat, a jestli se stav nezhorší,tak přijít na kontrolu za 3měsíce.Chtěla bych se zeptat,jestli bych synovi mohla nějak pomoci se vstřebáním nebo urovnáním té vodní kýly třeba nějakými bylinkami.Děkuji za odpověď. Rychtrová

odpověď

Dobrý den. U vodní kýly se jedná o vrozený stav. Kdy v okolí varlete zůstává během vývoje založený vášek z pobřišnice, vzplněný tekutinou. nejedná se o nijak nebezpečný stav a ve většině případů se tento s časem upraví. Pokud k tomu nedojde, je stav pak in dikací k operaci, při které se váček odstraní. Není prakticky možnost, jak yní napomoci vstřebání kýly, ta buď zmizí sama, nebo je utné pak váček skutečně operačně odstranit. S pozdravem

otázka

Dobrý den, pravděpodobně po naražení se na řídítka bicyklu,mě byla diagnostikována pravostranná nepřímá tříselná kýla velikosti třešně a byla mě nabídnuta klasická operace.Chtěl jsem se zeptat,když se při klasické operaci nepoužije síťka,dojde časem k opětovnému srůstu té tržné rány,nebo ty stehy musí pořád držet rozestupující se tříselné tkáně? A nedochází k prořezání těchto stehů,pokud musí neustále u sebe držet rozestupující se tříselné tkáně? Děkuju za odpověď.

odpověď

Dobrý den. samozřejmě, že v případě klasické operace, kdy je defekt uzavřen stehem, vzniká tah za tkáně v okolí defektu. proto jse nyní jednoznačně dávána přednost beznapěťovým plastikám, což znamená, že se defekt uzavře pomocí správně zvolené síťky, která se do okolní tkáně vhojí a nahradí v podstatě chzbějící stěnu břišní. Napětí v ookolí rány nevzniká, po operaci je rychlejší hojení a samozřejmě i éně bolestivé. proto bych jednoznačně doporučil některou z beznapěťových technik, ať už klasickou, nebo laparoskopickou cestou - rozdíl je jen v přístupu do břicha. S pozdravem

otázka

Mám pupeční kýlu a chtěl bych se zeptat jaké omezení jsou po operaci ,co se týče sportu.Děkuji za odpověď. H.

odpověď

Dobrý den. PO operaci pupeční kýly doporučuji 3 - 5 týdnů vzloučit posilování břicha a velkou fyzickou zátěž. Jistě záleží i na velikosti pupeční kýly a také způsobu operace. Po oepracích beznapěťovou technikou, tedy s použitím síťky je rekonvalescence rychlejší a je možné břicho začít více zatěžovat již po 2 týdnech. S pozdravem

otázka

Dobrý den,je mi 17 let a v Pátek (tj.22.1.2009) podstoupím laparoskopickou operaci vrozené tříselné kýly,při které mi bude implantovaná také síťka.Hraji fotbal na docela vysoké úrovni ,a proto bych rád věděl, kdy se budu moct vrátit k plnému tréninku a jakými činnostmi byste mi doporučil začít (jestli plavání,běh...)?Předem Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Rekonvalescence po oepracích tříselných kýl s použitím sítěk, tedy takzvanou beznapěťovou plastikou, je velmi rychlá. To znamená, že větší zátěž je možné podstoupit již 2 týdny po operaci. Pokud vrcholově sportjete, doporučil bych tedy v této době začít s kondičním a středně náročným trninkem. PLnou zátěž pak po měsíci od operace. Jistě jsou na začátek vhodnější sporty, které nevedou k velkým otřesům břicha ani jeho přepínání. Nejlépe tedy plavání, rotoped, nebo eliptical, posilovna s přiměřenou zátěží... S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
49%
Zatím hlasovalo 543 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Dovádění ve vodě může škodit očím... 5 rad, jak se vyhnete nepříjemnostem!

K teplým měsícům patří osvěžení v podobě vodních radovánek. Jistě už se těšíte, až obléknete plavky a vrhnete se do náruče bazénů, rybníků, řek – a možná i moře. Příjemné chvilky strávené v objetí vln však může narušit následné pálení očí, zánět spojivek a další potíže. Poradíme vám, na co si dát při koupání pozor a jak eliminovat rizika poškození zraku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce