Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Krásný den. Prosím mám rok po operaci žlučníku a v tom místě se mi udělala bakula. Prý je to kyla. Prosím může se kyla v těchto místech uskřinout? Mám z operace strach. Jsečm sylnější postavy a říkají mi,že by se to nemuselo povect. Předem děkuji za odpověď. Marie

odpověď

Dobrý den, pokud máte kýlu, jakoukoli, vzdy je urcité riziko, že dojde k jejímu uskřinutí. Proto je vždy i dikace k operaci, aby k takové komplikaci nedošlo. Dnes upředňostňované plastiky kýl s použitím sítěk jsou navíc pidstatně spolehlivější s vysokou úspěšností operace a minimálním rizikem recidivy kýly. Doporučuji tedy, navštívit chirurgickou ambulanci a na operaci se domluvit. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mam dotaz zda mužu kýlu pocitovat u leve strany břicha někde kolem tenkého střeva. Vždy po námaze se mi udělá velka boule kterou snadno zatlačim zpět: dle sona tam nic není. Je možné aby to sono nevidělo? Co doporučujete za vyšetření pro vyloučení zda to kýla je nebo ne. vždy když tu bouly mám tak je pouze cítit nikoliv vidět. děkuji za odpověd Jan Hrad

odpověď

Dobrý den. V případdě, který popisujete by se mohlo jednat o tzv. Spiegelovu kýlu. To je stav, kdy se kýlní vak dostává mezi svaly břišní stěny, ale neproniká až do podkoží a proto nebývá vidět, ale jen cítit. Tyto kýly také velmi často bolí, protože se v místě kýlní branky snadno uskřinou, jen dočasně, v době psunu svalů vůči sobě, což vede ke střižnému mechanizmu. Jasná diagnoza by měla být při odborném chirurgickém vzšetření, tedy při návštěvě chirurgické ambulance. Pokud není kýla hmatná, pak spíš než SONO by bylo v tomto případě vhodné CT vyšetření, které zobrazí anatomii břišní stěny lépe. S pozdravem

otázka

Dobrý den, dnes mi pan doktor řekl,že mám pupeční kýlu,ale je zatím malá a nelze ji léčit. Pomůže mi prý elastický pás. V práci musím zvedat těšké věci a mám strach,že se mi něco stane.Mohla bysem si kýlu vyléčit sama například cvičením ? Děkuji za odpověď Žižlavská

odpověď

Dobrý den, pokud máte jednou jasnou diagnozu kýly. Pk jdiná možnost, jak ji skutečně vyléčit je operace. Kýlní pas je jen prevence jejího růstu, nebo uskřinutí. Navíc nosit trvale kýlní pas není nic příjemného. Také při operaci se jistě lépe a spolehlivěji operuje kýla malá než velká a plánovaně, než při komplikaci. pokud tedy kýlu již máte, doporučuji se s chirurgem na operaci domluvit. Zda pak volit klasický postup, nebo beznapěťovou plastiku s použitím síťky záleží na velikosti a lokalizaci kýly. S pozdravem

otázka

Dobrý den, jsem 1 měsíc po operaci tříselné kýly. Nevím, zda mi byla vložena síťka, či ne. Operace byla provedena v celkové anestezii, mám řez cca 7 cm. Řez je klidný. Nyní, po mírné zátěži - delší chůzi, mám již 3 dny tupou bolest, není velká, jen mírně táhne směrem dolů a po okolí. Dříve tato bolest ustoupila ihned po mírné zátěži ( chůzi), nyní je více trvalá, ustoupí až po nočním odpočinku, ale ráno se opět vrátí. Po operaci jsem byl upozorněn, že se mám 6 týdnů vyvarovat větší zátěži ( ani plavat ani jezdit na kole....), což dodržuji. Prosím Vás proto o radu, zda je tento stav běžný, nebo mám navštívit opět chirurgické oddělení? Plánujeme za 4 dny odjet na dovolenou a nejsem si jistý, zda něco nezanedbám. Předem děkuji za odpověď. P

odpověď

Dobrý den, ano takové pocity a mírné bolesti v třísle moho po operaci kýly nějakou dobu přetrvávat. Jsou nejčastěji působeny drážděním drobných nervů v oblasti hojící se jizvy, která nejprve oteče, následně pak měkne a opět oplaskává. Zatí se tedy jedná o normální stav. Doporučil bych jen tříslo ještě 2 - 4 týdny nepřetěžovet - zejména tedy vyloučit vělkou fyzickou námahu. POkud budou bolesti dále trvat, pak doporučuji navštívit chirurgickou ambulanci. S pozdravem

otázka

Dobrý den, 1. 9. 2010 mi byla laparoskopicky odoperována tříselná kýla a vložena síťka a zároveň mi byla provedena i operace pupeční kýly. Před operací jsem pravidelně cvičila ve fitnessu až 4x týdně. Je mi 43 let a sport mi pomáhá i při bolesti zad. Ráda bych se zeptala, kdy budu moci zase sportovat. Děkuji Naďa

odpověď

Dobrý den, pokud jste po laparoskopické operaci, doporučil bych po dobu 3 týdnů od výkonu břicho přímo nezatěžovat, poté je jistě možné již postupně zátěž přidávat. S pozdravem

otázka

Dobrý den Jsem šest týdnů po operaci velmi malé pupeční kýly. Operace byla provedena bez síťky střechovitou plastikou dle Mayo. Kýlka byla ve spodní části pupku, nyní jsem nahmatal v horní části pupku malý důlek tak na špičku prstu. Když zakašlu nebo zatlačím, necítím, že by tam narážely útroby ani není nic vidět, Přesto by mě zajímalo, zda se může jednat o další kýlní branku, nebo jen o deformaci břišní stěny po operaci. Jsem zvyklí hodně sportovat(box, kulturistika), k čemuž se hodlám v blízké době vrátit a nerad bych si vykoledoval další pauzu. Děkuji za váš čas

odpověď

Dobrý den, stav, který popisujete odpovídá jizvě v oblasti břišní stěny, kde při zašití branky vzniká jakýsi val, který může být přes kůži hmatný jako prohlubenina v okolí valu. Co se týká sportu, neměl by tento stav znamenat žádná rizika recidivy, nebo obtíží. Doporučuji tedy vyvarovat se, po klasické plastice kýly, větší fyzické námahy po dobu 4 týdnů. Poté by neměl být problém břicho zatěžovat. S pozdravem

otázka

Dobrý den, je možné ověřit, zda pacient skutečně má tříselnou kýlu, pokud jsou o tom pochybnosti? Například u miminka. Je kýla zřejmá např. na ultrazvuku? Díky, JV

odpověď

Dobrý den, ke stanovení diagnozy je vždy nejdůležitější objektivní vyšetření chirurgem. Samozřejmě, že pokud jsou pochybnosti, je možné doplnit ultrazvukové vyšetření, ale to je někdy zavádějící, protože může být v třísle vidět například tuková tkáň, která vypadá na ultrazvuku podobně jako kýla, ale o skutečnou kýlu se nejedná a indikace k operaci v tomto případě není. U dětí je pak nutné vyšetření dětským, specializovaným, chirurgem. S pozdravem

otázka

Dobrý den, dceři, narodila se 2.7.2009, z pupku vyčníká tkáň o velikosti hrášku. Může to být kýla? Pokud ne, nevíte o co se jedná a jak jí toho zbavit. Zkoušeli jsme na to sahat, ale malou to asi nebolí. Nevím, co s tím dělat. Můžu poslat i obrázek. Děkuji.

odpověď

Dobrý den. U dětí se v tomto případě skutečně jedná nejčastěji o vrozenou pupeční kýlu, která někdy přetrvává, jako defekt břišní stěny v oblasti průchodu pupečníku. V průběhu prvního roku dojde ale velmi často k samovolnému uzavření tohoto defektu, jak postupně břišní stěna dozrává. Pokud tedy takovou bouli pozorujete, doporučil bych navštívit dětského chirurga, aby se diagnoza potvrdila a dle dalšího vývoje se pak dá doporučit vhodné řešení. Pokud se ale jedná o malou kýl, pak s největší pravděpodobností sama zmizí a operace nebude nutná. S pozdravem

otázka

Dobrý večer, po porodu se mi udělala břišní kýla. Lékařka mi sdělila, že pokud necítím žádné problémy, nemusí se to nijak léčit. Jsem dva roky po porodu. Jelikož jsem se v současné době začala věnovat cvičení, chtěla jsem se zeptat, zda můžu namáhat břišní partie posilováním. Od porodu jsem vlastně necvičila. Děkuji za odpověď a přeji pěkný večer Lenka

odpověď

Dobrý den. posilování břišní stěny je jistě vhodné, i pro zmenšení rizika dalšího zvětšování kýly. Z dotazu není jasné, zda se jedná o kýlu v oblasti pupku, nebo zda nejde o takzvaný rozestup svalů břišní stěny. To je stav, kdy jsou od sebe více vzdáleny oba snopce přímého břišního svalu a mezi nimi, ve střední čáře pak vzniká jakýsi hřeben, zejména při napnutí břicha. V tomto případě se ale vlastně o kýlu nejedná,ale jde jen o oslabení břišní stěny. Obzvláště tehdy je pak posílení břišních svalů vhodné, protože ty se pak opět k sobě přiblíží a defekt se upraví i bez operace. Pokud jde ale skutečně o kýlu v oblasti pupku, doporučil bych konzultaci chirurga, protože taková kýla by se jistě měla spíš operačně odstranit, aby se, zvláště při větší námaze, nezačala zvětšovat. S pozdravem

otázka

Dobrý den pane doktore! Můj stručný dotaz se týká zjištění stavu kýly a zní, Lze zjistit krom lékařského vyšetření pohmatem zda-li se jedná o kýlu či ne? Myslím tím např. ultrazvuk a podobně. Mám totiž veškeré příznaky kýly v levém podbřišku, ale žádnou bulku pohmatem nemohu najít. Lze se na takovéto vyštření pokud existuje objednat? Děkuji! V.Vrátil

odpověď

Dobrý den, Co se týká diagnostiky kýly, je nejdůležitější skutečně odborné chirurgické vyšetření. Ultrazvuk je často bohužel zavádějící a může za kýlu považovat třeba i lipom, tedy tukovou tkáň průběhu semenného provazce. Proto bych doporučil nejprve chirurgické vzšetření a dle toho pak další postup. SONO lze samozřejmě objednat i přes praktického lékaře. S pozdravem

otázka

Dobrý den, mám dotaz, zda-li při vložení síťky je potřeba následně trvale užívat léky pro snížení imunitní reakce (cizí tělěso v organizmu). Je v tomto ohledu rozdíl mezi jednotlivými druhy operací?

odpověď

Dobrý den, pooperaci se síťkou není vůbec nutné, žádná imunosupresiva užívat. Materiál, ze kterého jsou síťky vyráběny je zcela inertní, tedy nedráždivý vůči tkáním. Ty jen stimuluje k větší tvorbě vaziva v okolí síťky, což vede právě k cílenému zpevnění stěny. U operací velkých kýl se pak spíš kvůli možným krevním výronům v okolí síťky, které vznikají díky velké rané ploše, podávají preventivně jednorázově antibiotika v průběhu operace, jako prevence infekce. S pozdravem

otázka

Dobry den. Som po operacii hernie v oboch slabinach. Laparoskopicky pomocou sietky. Asi po polroku som zacal mat bolesti v pravej slabine. Myslel som si, ze ide znovu o pruh, to vsak chirurg pri druhej operacii (lavej slabiny) vylucil. Nasledne som bol aj u urologa 2x na vysetreni. Nenasiel nic, semenniky mam v normale, vsetko bolo v poriadku. Bolest vsak pretrvava. Chirurg nevie, co s tym. Mam bolesti v pravej slabine a vyraza do praveho semennika, ktory je na dotyk bolestivy. A v oblasti slabiny citim palenie. Na internete som cital, ze by to mohol byt aj priskrteny semenovod v dosledku operacie??? Mohli by ste mi prosim poradit co by to mohlo byt, kam sa mam obratit, alebo co dalej robit, aby som zistil pricinu bolesti a odstranil ju? Dakujem pekne

odpověď

Dobrý den, v případě, který popisujete se nejspíš jedná o dráždění semenného provazce, nebo nervu, který probíhá tříselnou krajinou, po operaci. K drtáždění může vést jen samotné hojení a zavzetí těchto struktur do vazivové tkáně jizvy. nebo může být zdrojem dráždění síťka, nebo svorka, kterou je síťka fixována. Pokud bolesti trvají delší dobu, pak bych nejprve doporučil cílenou rehabilitaci, aplikaci analgetické akupunktury, nebo biolaseru - vše by měli poskytnout na rehabilitačním oddělení po konzultaci s lékařem. POkud ale bude toto bez efektu je řešením reoperace, při které je třeba drážděnou strukturu v jizvě uvolnit a to již buď laparoskopicky, nebo i klasicky otevřenou cestou. S pozdravem

otázka

Dobrý den, na operaci kýly jsem poprvé byla v únoru 2005 klasicky řezem, kýla se znovu udělala a byla jsem opět v prosinci 2007 na operaci - laparoskopicky. Bohužel kýla se mi znovu udělala pan dr. mi řekl, že bych měla jít znovu. Tentokrát je kýla velikosti kokosového ořechu a mám i rozestoupené svaly břišní stěny. Po druhé operaci jsem nastoupila po dvou měsících do práce - pracuvala jsem jako pomocnice v kuchyni a nebylo nikoho, kdo by uznal, že těžké věci bych zvedat neměla. Nechodila jsem na žádnou rehabilitaci, nevím jestli něco takového je možné. Prosím o infomraci, jestli je nutná další operace a jak je to s rehabilitací po operaci. Už nejsem nejmladší (55 let) nevím jestli tuto operaci mám odkládat nebo jít v blízké době. Děkuji za informaci a přeji pěkný den. Marie Sedláčková

odpověď

Dobrý den, pokud máte kýlu znovu, pak není jiná možnost, jak ji vyřešit, než operace. Nevím, jakým způsobem byly předchozí operace provedeny. Bude ale jistě nuté aplikovat do břišní stěny síťku, která se musí umístit pod svaly břišní stěny. Současně se dá odstranit i rozestup břišních svalů. Po operaci je pak nutné po určitou dobu nosit, jako oporu, kýlní pas a vyloučut velkou fyzickou námahu - tato doba je většinou 4 - 6 týdnů. A co se týká času, pak bych jistě doporučil peraci brzy, protože s dalším časem se kýla může dále zvětšovat a čím je větší, tím se hůře operuje. S pozdravem

otázka

Dobry den chtěla bych se zeptat. Mám pět tydnu miminko holcičku má tříselní kylu jde mi to špatně zamačkávat a když se mi to po dlouhé době podaří tak se zase oběví.Zadelávám to při každém přebalování.Připadá mi že jí má víc venku než ve vnitř je to normální.Prosím o radu mám strach jestli jí to nebolí.Nebo radu jak to mám zadělávat.Předem děkuji. Svobodova

odpověď

Dobrý den, pupeční kýly jsou u miminek častým problémem, jedním z možných řešení je takzvané přelepování bříška, to znamená, že se pupík stahne a přelepí lepenkou, postup by Vám jistě ukázal pediatr. Je ale pravdou, že i bez toho se většina kýl u dětí do jednoho roku sama stahne a zmizí. Doporučil bych tedy sice lékaři kýlu ukázat, ale jistě ještě počkat, minimálně do půl roku věku. JInak velké bolesti jistě kýla nepůsobí, dítě je na ni zvyklé. A její každodenní zatlačování nemá moc význam, protože při sebemenším pohybu se opět vyvalí. S pozdravem

otázka

Prosím o radu. V říjnu 2008 jsem byla na operaci pupeční kýly. Byla mi provedena operace pomocí síťky. Nad řezem mi zůstala boule , nejdřív mi doktoři řekli ,že to zmizí ,ale nezmizela. Na vyšetření na sonu mi řekli ,že tam je tuk. Nejsem úplně hubená ,to vím / 175 cm , 75 kg /, ale nevím ,kde se tam najednou ten tuk vzal . Doktor mi na to neodpověděl a řekl mi at s tím nic nedělám , že kdyby se se síťkou něco stalo , že by byl problém . To chápu , ale boule mi vadí jak z estetického lediska ,což bych přeřila , ale stále na to myslím ,aby to nebyl nějaký zdravotní problém. Proto se ptám ,je to běžné nebo to mám nějak řešit ? Druhá otázka , začínám tloustnout na břiše a doktor mi řekl ,že bych neměla nijak břicho namáhat.. Myslíte ,že by mi mohlo nějak uškodit ncvičit a břicho zpevňovat? Děkuji Hana

odpověď

Dobrý den, po operacích s použitím síťky často vzniká v místě rány "boule", která je daná reakcí okolní tkáně na cizorodou síťku a její vhojování. Je to tedy normální stav. Ten se ale většinou upraví v průběhu 2 - 4 týdnů po operaci a boule zmizí. Jistě je možné, že při operaci se aplikací síťky, nebo stehem změnilo trochu rozložení podkožního tuku v okolí jizvy a tím se mohla daná boule objevit. Další možnou příčinou by pak byla i možná recidiva kýly, kterou by ale měl vyloučit ultrazvuk. Z mého pohledu, pokud již od operace uplynula delší doba, je nejpravděpodobnější, že se skutečně jedná o vyklenutí podkožní tukové tkáně. Doporučil bych pak lokálně masáže, které by měly strukturu podkoží opět vyrovnat. Co se týká zátěže břicha - právě hlavní výhodou beznapěťových plastik se síťkami je možnost rychlého návratu k aktivitám a cvičení. proto jistě není nutné se cvičení vyvarovat, naopak doporučuji břišní svalstvo dále posilovat. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
Inzerce

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 565 lidí
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Opar na rtu vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity

Opary jsou projevem infekce vyvolané virem herpes simplex (HSV-1), jehož nositelem je až 80 % populace, u 20 % se projev nákazy dokonce pravidelně opakuje. Viru, který opary způsobuje, se totiž nikdy nezbavíme. Přečkává v našem těle a čeká na vhodnou příležitost, kdy se opět projevit. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Snímače tělesné teploty zvýší úspěšnost léčby pacientů nejen v pandemiích

My máme chuť udělat dobrý skutek, nápad jak pomoci českým pacientům i základ (Thermeeno), a vy nám s ním můžete pomoci!

Diabetická noha, bolest kloubů, zvýšená lomivost kostí aneb jak může cukrovka ovlivnit vaše končetiny?

Takřka 900 tisíc Čechů trpí diabetem, mnozí z nich však nenavštěvují lékaře. Neléčená nebo špatně léčená cukrovka přitom může způsobovat celou řadu komplikací, včetně problémů s pohybovým aparátem nebo takzvané diabetické nohy. Jaké problémy s končetinami může trvale vysoká hladina cukru v krvi způsobovat?

Plavání našemu tělu prospívá, je ale nutné plavat správně

Plavání je jedním z nejzdravějších sportů, musí se však dodržet několik pravidel. Styl „paní radová“ škodí páteři, přesto na koupalištích převažuje. Děti v kruzích a s křidélky se ho učí nesprávně už odmala.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce