Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, pane doktore, při prevenci mi byl u očaře zjištěn vysoký oční tlak 28 hodnota. Dostala jsem kapičky s prostaglandiny a kapu 1x denně večer. Kontrolu mám až za 3 měsíce. Za jak dlouho pokud kapičky zaberou by se měl tlak snížit? Beru teprve 14 dní ale oči mám stále unavené a v levém oku mi již dlouhodobě poškubává, také mi občas slzí. Mám nepatrně silnější rohovku oka. Děkuji

odpověď

Dobrý den, efekt analog prostaglandinů se projeví až po 4 týdnech pravidelného kapání.

otázka

Dobrý den, budu mít asi nestandardní dotaz, ale byla jsem se synem na očním vyšetření. Jde do první třídy. Lékařka mu zjistila astigmatismus a strabismus, má 2,5 dioptrie. Dostal brýle na celodenní nošení. Až zpětně jsem se dozvěděla negativní recenze na lékaře a ráda bych nechala syna zkontrolovat i jinde. Už jsem ho i objednala. Ale má přijít až v listopadu. Mám do té doby brýle dávat nebo ne? Případně když je dám pozná nový lékař je dítě brýle nosí? Jsem hloupá, ale řekla jsem že ještě nikde nebyl, vím že tohle obcházení lékaři nemají rádi,ale prostě bych nerada mým špatným rozhodnutím synovi nechtěla nechat zkazit oči. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, s negativními recenzemi je to poněkud ošemetné, zvlášť pokud se např. jedná o anonymní komentáře na internetu. Protože jste si lékařku sami zvolili, dejte jí šanci a důvěřujte jejímu doporučení. Ať syn brýle nosí. Pokud by s nimi viděl špatně nebo by ho bolely oči a hlava, pak je teprve odložte. Na druhý názor máte právo, takže nedoporučuji zatajovat, že už mu jednou brýle byly předepsány (snášenlivost či nesnášenlivost brýlové korekce je pro druhého lékaře důležitá informace).

otázka

Dobrý den, moje maminka (88let)má zelený zákal a makularni degeneraci suchou formu. V poslední době jí trápí bolesti očí a mlhavé vidění, dá se s tím něco ělat aby ji ty oči nebolely? 2 krát denně si kape dorzogen. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, tento dotaz je třeba směřovat na maminčina očního lékaře, jen ten může zjistit příčinu bolestí a mlhavého viodění a podle ní najít řešení.

otázka

Dobrý deň. Mám 20 rokov. V apríli som bola diagnostikovaná EBV infekciou. Mala som aj tachykardiu. Bola som u kardiológovi, všetky ostatné vyšetrenia so srdcom som mala v poriadku (len vyšší pulz ako by to malo). žiadnu liečbu na srdce som nedostala. Od mája sa mi začali objavovať v očiach cievy (v obidvoch). To postupne zhoršovalo. Niekedy aj trošku bolia ma oči. Predtým som s očami nemala žiadne problémy. Minulý týždeň som bola u očného lekára (prvýkrát v živote). Na lekársku správu lekárka napísala, že mám Coniunctivitis folicularis. Ona povedala, že to bude alergická reakcia, a dostala som kvapky Antallerg. Používam kvapky, ale oči mi nezlepšia. Som zvedavá na Váš názor, či to bude skutočne alergia (žiadny nápad nemám, na čo môžem byť alergická, žiadne iné alergické reakcie nemám) alebo môže to spôsobiť ten EBV vírus? Alebo môže to nejak súvisieť s vyšším pulzom? (Moja očná lekárka mi povedala, že to vírus nebude, pretože trvá už príliš dlho.) Aký je Váš názor? Mám naďalej používať kvapky Antallerg? Ešte ďalšia otázka: Vo vpravom oku som mala nitrooční tlak 23, v ľavom oku 18. Mám to bez glauk. zmien. Lekárka povedala, že 23 je hraničná hodnota. Chcela by som sa opýtať, či je to v poriadku, že mám trošku vyšší tlak v oku? Ako často by bolo dobré navštíviť očného lekára? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

odpověď

Dobrý den, je možné, že se jedná o syndrom suchého oka. Nemyslím, že by alergické potíže měly přetrvávat, pokud již týden kapete protialergické kapky. Pokud ovšem přetrvává folikulární reakce na spojivkách, měla by se vyloučit i chlamydiová infekce. Oční tlak na pravém oku máte skutečně hraniční, bylo by vhodné jeho přeměření cca za 3 měsíce a pokud se tato hodnota potvrdí, tak dále pravidelně sledovat v tříměsíčních intervalech.

otázka

Dobrý den. Mám prosím dotaz. Byla jsem na měření zraku a vybírali jsme nové brýle, jenže se mi zdá že paní v optice mi u cylindru zaměnila osu o 90 stupňů bez toho že by převedla hodnotu sphery a cylindru. Je možné že pak je to vidění o hodně víc rozmazané nebo hodnota osy ovlivňuje vidění ale ne moc? Nemohli jsme vybrat cylindr a nevím jestli to může být kvůli nesprávně nastavené osy

odpověď

Dobrý den, změna osy o 90° ovlivňuje vidění zcela zásadně. Nicméně změna o 90° může být zcela v pořádku, pokud se mínusový cylindr převede na plusový a naopak. V tom případě je ovšem nutno změnit i hodnotu sféry tak, aby výsledný sférický ekvivalent (součet sféry a poloviční hodnoty cylindru) zůstal totožný.

otázka

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem. Je mi 22 let a už čtvrtým rokem se mi pravidelně každý rok kazí oči, a to o celou dipotrii. Brýle mám od narození, asi do 15 let se mi vývoj zpomalil a od 18 znovu začal každý rok růst (z 3,5 a 3,45 dioptrie na 7,5 a 7,45 od 18 let do současných 22 let). Nejhorší je, že dostanu o celou dioptrii nové brýle a asi po 14 dnech s nimi vidím zase neostře. Oči bych chtěla operovat, ale v Duovizi mi řekli, že s takovýmto každoročním nárůstem mi to neudělají, aby poté nemuseli oko opravovat, ale prý oko není nikterak nemocné, aby se to do budoucna nedalo udělat. Mám ale strach, kam až dioptrie mohou vyrůst, navíc je to nepříjemné a každý rok musím kupovat nové brýle. Kdy se to ustálí? Jsem studentka, hodně čtu a pracuju s počítačem, zažila jsem také dlouhodobý stres v péči o nemocného přítele. Co mi radíte? Mnohokrát děkuji.

odpověď

Dobrý den, protože nepíšete, zda máte plusové či mínusové dioptrie, je těžké radit. Pokud můžete zaslat lékařskou zprávu, pomohlo by to. Nicméně ve věku kolem 22 let by se žádný typ vady neměl zhoršovat, pokud nemáte nějakou další oční diagnózu.

otázka

Vážený pane doktore, vážená paní doktorko, před cca 15 -ti lety mi byl lékařem diagnostikován vysoký nitrooční tlak - přístroj ukázal přes 30 torrů. Projevovalo se to bolesti hlavy a "mžitky" před očima. Očním lékařem mi byly ordinovány kapky, které tlak snížily. Poté došlo k vysazení kapek a tlak se opět zvýšil. Proto lékař rozhodl o trvalém užívaní očních kapek Taflotan. Veškerá oční vyšetření mám v pořádku, tlak je naprosto v normě, perimetr a oční pozadí také. Brýle nenosím a subjektivně jsem bez obtíží. Rád bych se proto informoval na možnost vysazení kapek, zda-li taková cesta existuje. Kapky Taflotan užívám 15 let, v podtstatě od puberty. Nemám jakékoliv obtíže s užíváním léku, a však tato skutečnost mi brání ve výkonu povolání. Díky tomuto užívání léku nemohu v bezpečnostních složkách dostat požadovanou zdravotní klasifikaci, jelikož jsem oficiálně dle tabulek nemocem s glaukomem a tudíž "nevidím", což však není pravda a zrak mám naprosto v pořádku. Proto bych byl velmi rád a vděčen za jakoukoliv cestu, která by mi pomohla užívaní kapek odstranit. Můj současný oční lékař se tomuto kroku moc nestaví, a však, mou chybou je to, že jsem s ním o tomto příliž nemluvil, i díky obrovské vytíženosti lékaře. Je mi 28 let. S poděkováním

odpověď

Dobrý den, obávám se, že pokud je nitrooční tlak bez léčby nad 30 torrů, tak je kapky nutno užívat trvale, protože při takto vysokém tlaku je riziko vzniku glaukomu v budoucnu vysoké. Nicméně pokud má léčba tak zásadní vliv na Váš profesní život, nechte se Vaším lékařem odeslat do specializované glaukomové poradny, kde na základě dalších vyšetření mohou rozhodnout jinak.

otázka

Dobrý den, nosím řadu let kontaktní čočky schválené optometristou a bohužel s nimi mám řadu let potíže ( závratě, neostré vidění, malátnost, cizí těleso v oku ) chci vás poprosit jestli mi porovnáte následující údaje. Na obalu od čoček mám uvedeno +6.00, cyl -1,75, axis 030 dia 14.5 BC 8.6, z refrakčního zařízení mám naměřeno dioptricky +6,75=-2,25/36. Jsem si vědom řvodu dioptrií na čočky a tak dále, ale jen bych rád váš názor zda je vše v pořádku.

odpověď

Dobrý den, zda je všechno v pořádku nemohu posoudit, protože pouze výstup z autorefraktometru (přístroje měřícího dioptrie) ke správnému výpočtu kontaktních čoček nestačí. Po měření na přístroji by mělo následovat tzv. vysklíčkování, tj. určení subjektivní refrakce pacienta (takové, se kterou nejlépe vidí) buď pomocí zkušebních brýlí nebo pomocí foropteru (přístroj, který automaticky mění dioptrické sklo před okem). Teprve na základě subjektivní refrakce se hodnoty přepočítávají na kontaktní čočky.

otázka

Dobrý den, mám šedý zákal a iridodonesu obou očí. A v.s.volný závěs čočky a myopii. Opsáno z nálezu. Měla jsem jít na operaci, ale kvůli covidu jsem se bála.

odpověď

Dobrý den, upřesněte prosím, s čím potřebujete poradit.

otázka

Dobrý den. Od dětství nosím brýle a síla dioptrií je nyní + 6,5.Je mi 36 let.Po ročních problémech s vlněním v očích mě lékař odeslal na vyšetření sítnice.Na začátku tohoto roku mi byla prokázána VPMD suchá forma. Může tato diagnoza ovlivnit těhotenství nebo těhotenství může ovlivnit tuto diagnozu ke zhoršení? Rádi bychom s mužem ještě jedno dítě. Děkuji za Vaši odpověď.

odpověď

Dobrý den, osobně bych se těhotenství neobával. Vaše diagnóza na jeho průběh mít vliv nebude. Vzhledem k tomu, že vyvíjející se plod odčerpává matce spoustu vitamínů a obecně výživných látek (které potřebuje i sítnice), je žádoucí v těhotenství dbát na správné stravování.

otázka

Dobrý den, 15.6. tohoto roku jsem podstoupila operaci šedého zákalu nadstandardní laserovou metodou. Je mi 48 let. Nyní mám oko zarudlé, jakoby trochu zmenšené a zvýšeně slzí, místy pobolívá. Nevím zda se jedná o slzení nebo o čirý sekret podobný slzám. Při poslední kontrole můj ošetřující lékař nereagoval na tuto mojí stížnost, oko vyšetřil pomocí přístroje a řekl, že mám kapat pravidelně umělé slzy. Do zprávy napsal, že je vše objektivně v pořádku, subjektivně oko podrážděné. Je takovýto stav oka po této operaci normální? Zlepší se to časem? Nejsem s přístupem lékaře na klinice spokojená. Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, po jakékoli oční operaci je běžné, že bývá přechodně narušen slzný film, a tedy vzniká syndrom suchého oka, který se projevuje příznaky, které popisujete. Pokud je tedy podle vyšetření vše v pořádku, pak buďte klidná, kapejte umělé slzy (určitě ty bez konzervačních látek a pravidelně cca 5x denně) a obrňte se trpělivostí, stav může trvat i několik měsíců, záleží na tom, v jaké kondici byl Váš slzný film před operací (mohl být již narušený, aniž jste si to uvědomovala - po operaci je oko mnohem citlivější, takže subjektivní potíže pak mohou být výraznější než odpovídá objektivnímu nálezu).

otázka

Dobrý den, náhodně jsem objevila na levém oku v duhovce u zornice černou skvrnku (spíš tečku cca 2 mm). Je vidět pouze zblízka a na velkém světle u zrcadla normálním pohledem ne. Na druhém oku mám také dvě takové tečky ale oproti levému oku ještě mnohem menší,skoro neviditelné. Možná jí tam mám již dlouho,nikdy jsem to nezkoumala. Jen mě to trochu znepokojilo, jelikož jsem se dočetla o melanomu oka (znamének po kůži nám hodně a pravidelně 2x ročně jsem sledována na kožním dermatoskopem) a nebo že to může signalizovat jiný problém v těle. Mohu se prosím zeptat,zda je toto normální a nebo se mám nějak znepokojovat? Jinak na pravidelné oční prohlídce jsem byla letos v únoru. Nosím kontaktní čočky, mám na obou očích 1,5 dioptrie. Jinak bez potíží,s ničím se neléčím. Je mi 35 let. Děkuji za odpověď. Ráda bych poslala fotku,ale bohužel to nejde.

odpověď

Dobrý den, různé pigmentace na duhovce jsou zcela běžné. Pokud jste letos absolvovala oční vyšetření, můžete být klidná, kdyby se jednalo o něco podezřelého, jistě by to Váš lékař zaznamenal.

otázka

Dobrý den, pane primáři, prosím Vás opět o radu. Mám poruchu metabolismu mazových žlázek na víčkách. Tzn. asi tak třikrát za den kapu umělé slzy Hylodualintense, večer oči očistím tamponky Blephaclean, pak nahřeji brýlema Posiforlit a noc noc dám mastičku VitAPOS. Přesto se mi vrací červenání oči, takže v únoru jsem měla Tobradex, dále v dubnu a teď na počátku srpna mám opět Tobradex. Už zažínám být zoufalá. Nevím, co více pro změnu situace dělat. V lednu mám nastoupit po mateřské do zaměstnání, pracuji v kanceláři u PC, takže oči budou trpět. Už jsem vystřídala tři oční lékaře, každý něco vždy poradí, ale moje situace se nelepší. Alespoň se mi už nedělají vlčí zrna, tak aspoň něco. Prosím Vás moc o radu. Děkuji a přeji Vám pěkný den.

odpověď

Dobrý den, doporučil bych kapat umělé slzy ještě častěji a naopak se vyhnout mastičkám, ty ucpávají ústí mazových žlázek. Jinak je třeba postupovat dle stavu meibomských žláz, pokud i při této léčbě jsou známky jejich neprůchodnosti, měla byste provádět i masáž okrajů víček a manuální uvolňování sekretu. Dále lze přidat přeléčení antibiotikem v kapkách Azyter (kape se vždy 3 dny, pak je zbytek týdne pauza a celý cyklus se opakuje ještě dvakrát) nebo celkově doxycyklinem.

otázka

Dobrý den. Mám jít na obě oči v září šedý zákal. Mám těžký zánět v těle mnoho let a neví se kde. (po prasklém slepáku)má to vliv? Mám se bát? V 67letech??? Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, při šetrně provedené operaci šedého zákalu je riziko zánětlivých komplikací minimální, proto je žádoucí, aby Vás operoval zkušený a nikoli začínající chirurg. Dále by měl Váš praktický lékař, případně revmatolog (nebo jiný specialista, který Vás sleduje stran zánětu) zvážit, zda by v době operace a po ní nebylo vhodné užívat celkově kortikoidy, tj. látky tlumící zánět (pokud je již neberete).

otázka

Dobrý den. mám diagnózu suchá forma VPDM na pravém oku. Amslerova mřížka úplně rozpadla, co s tím kromě inj.do oka. Děkuji

odpověď

Dobrý den, pokud máte suchou formu, tak tu bohužel nelze léčit nijak (injekce fungují jen při aktivní vlhké formě).

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 71 lidí

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Jak mírnit příznaky a čeho se při léčbě vyvarovat?

Stále zůstává pozitivní zprávou, že valná většina lidí, kteří covidem-19 onemocní, má poměrně mírný průběh nemoci a není třeba je hospitalizovat. V takovém případě intenzivní příznaky choroby trvají zpravidla 4–5 dní. Jak zvládnout mírný průběh covid-19 v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči?

Porucha čichu patří k základním příznakům covidu-19

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Typicky se objevuje u jinak bezpříznakových pacientů, obvykle v mladší či střední věkové skupině. „V nynější koronavirové vlně se s poruchou čichu setkáváme ještě častěji než na jaře,“ říká prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. Lidé s poruchou čichu se nyní mohou sami vyšetřit pomocí parfémovaných fixů, které jsou k dostání zdarma.

Brýle nebo kontaktní čočky? Proč je ideální je kombinovat?

Zastánci kontaktních čoček oceňují hlavně přirozený a nezměněný vzhled, brýle pak bývají oblíbené pro snadné nasazování. Obě pomůcky mají svá pro a proti, podle odborníků je však pro oči nejvítanější jejich kombinace. Proč? To vysvětluje optometrista VašeČočky.cz Jakub Odcházel.

Afty a opary? Zkuste na ně homeopatii!

Afty, prasklé koutky či opary dokážou pořádně potrápit nejen v zimě. Jak se s nimi vypořádat s pomocí homeopatik? To se dočtete zde.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce