Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, velice bych Vás poprosil o odbornou radu. Byl jsem na operaci relex smile. Zajímalo by mě po jaké době od operace mohu jít plavat. Jeden lékař mi řekl, že s plaveckými brýlemi už po týdnu. Jiný lékař, že určitě až po měsíci. Děkuji

odpověď

Dobrý den, nemám osobní zkušenost s RELEx SMILE, ale co vím, tak se plavání opravdu povoluje už po týdnu. V případě "starších" laserových metod se nedoporučovalo dřív než za měsíc. Řiďte se především pokyny lékařů z pracoviště, kde Vás operovali.

otázka

Léčím se s glaukomem (kapu Monopost) a uvažuji o plastické operaci horních i dolních víček, není riziková? Děkuji.

odpověď

Dobrý den, není, plastiku víček můžete bez obav podstoupit.

otázka

Dobrý den, Včera jsem byla na prodloužení řas, po 14hodinách mě začalo bolet oko pravé v rohu oka u nosu. Poté začala bolest hlavy. Když si trochu zmáčknu horní víčko i dole u nosu, tak mě to bolí. Pálí a svědí. Ale zase si nemyslím, že bych to měla z řas. Mám suché oči a jsem dva roky po operaci očí. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, vliv umělých řas (zejména alergii na lepidlo) nelze vyloučit. Může se jednat také o ječné zrno. Bez vyšetření Vám však více neporadím, takže doporučuji zajít na oční.

otázka

Dobrý den. Začal se mi při pohledu levým okem objevovat vlevo černý kroužek s černým bodem vedle něj vpravo, zejména v osvětleném prostředí.

odpověď

Dobrý den, jedná se o zákalky (degenerativní) změny ve sklivci. Bývají obvykle neškodné, ale doporučuji objednat se na preventivní oční vyšetření v rozkapání.

otázka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak velké riziko pro vznik melanomu představují dva duhovkové névy velikosti cca 2-3 mm. Je mi 30 let. A jestli popřípadě existuje možnost preventivního odstranění těchto névů. Je výskyt tohoto druhu nádoru u lidí v mém věku častý? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, névy duhovky jsou běžné, riziko maligního melanomu je obecně nízké. Aby bylo možno rizikovost posoudit, je však nutné nález vidět. Doporučujeme kontroly 1x ročně, důležitá je pečlivá fotodokumentace.

otázka

Dobrý den. Syn 6 let má opakované vernalni- atopické keratokonjutivitidy. Nasazen v Praze ikervis + flarex zatím alergologické i autoimunitní vyšetření v pořádku, ale ještě bude doplněno. Nyní jsem si ale všimla, že syn spí s nedovřenýma očima- každou noc. Nevím, zda je to v normě nebo kvůli tomu může docházet k vysychání rohovky a následným keratokonjutivitidam. Je to u dětí normální nebo to mám prosím řešit ? Popř. Kde může být problém. Děkuji předem

odpověď

Dobrý den, nedovřená oční víčka opravdu mohou vést k osychání rohovky, takže doporučuji na noc dávat do očí Recugel nebo Vidisic gel. Určitě se o tom zmiňte synovu očnímu lékaři.

otázka

Dobrý den, na fotce zasílám mé oko, na které poslední dobou hůře vidím, cuká se asi dva měsíce v kuse, při běžných činostech, při klidovém režimu.. Je mi 24 let, od narození mám lehký astigmatismus, ale brýle jsem nikdy nenosila. Prosím o radu, zda navštívit lékaře, či nikoliv. Na toto oko občas vidím například křívé rámy u dveří atd. Fotka - https://media.discordapp.net/attachments/670646306536030215/854355568843423804/image0.png?width=759&height=676

odpověď

Dobrý den, na fotce vidím nárůstek na bělmu, vypadá to jako neškodná spojivková cysta. Oční vyšetření by bylo vhodné.

otázka

Dobrý den, mám 7 měsíčního syna u kterého byl zjištěn nystagmus+vrozená vada disku zrakového nervu(nervi optici). Nikdo mi k tomu ale zatím nedokázal říct, jak zlé to je a bude do budoucna. Momentálně syn reaguje úplně na vše, jako kdyby žádnou oční vadu neměl. Je pravda, že vada očního nervu se letama horší? Přeposílám ještě poslední lékařskou zprávu z očního vyšetření : okolí očí fysiol., makroskopický klidný přední segment ve střední artef. Mydriaze optická média průhledná nepřímým oftalmoskopem. Fu OPL: terč drobný, kompaktní, růžový (pravý trošku větší než levý)bez vyjádřené exkavace, oblast makuly bez patrných hrubých změn, světlejší kresba cévnatky zejména podél temporálních cévních arkad. Cévy obvyklého průběhu a kalibru. Nystagmus horizontální, hypoplasticke papily n II bilat., možný důvod nystagmu. Světlejší kresba choroidey oboustranně. Děkuji předem za odpověď

odpověď

Dobrý den, hypoplazie (nedostatečné vyvinutí) papily zrakového nervu se časem již nehorší, je to vrozená vývojová vada. Jak zlé to je se bude dát zjistit až za pár let, kdy bude možno vyšetřit zrakové funkce. Ovšem pokud nepozorujete stran jeho vývoje nic neobvyklého, pak je šance, že zrakové funkce budou sníženy jen mírně.

otázka

Dobrý den, rada bych se zeptala na Váš názor. Je mi 26 let, nosím čočky a přemýšlím o odstranění dioptrii laserovou operací. Byla jsem na konzultaci kde mi udělali několik vyšetření a zjistili, že mi ubývají nervové vlákna a operaci mi zatím neodsouhlasili, byla jsem na perimetru, CT mozku, neurologické vyšetření v normě. Ve zprávě mám napsané od doktorky, že jsem byla poučena, že laserový zákrok je zákrok na rohovce, tudíž se stínící nemá nic společného, ale pokud dojde k dekompenzaci stavu zrakového nervu, bude to mít značný vliv na vidění. Upřímně úplně nevím, co si pod tím představit, žádný doktor na všech vyšetření mi nedokázal říct z čeho to mám a co se s tím dá dělat. Jediné, že jsem prodělala nějaký zánět o kterém ani nevím. Dostala jsem jen kapky do očí, které budu nejspíš muset brát do konce života. Ale chtěla bych se zeptat, jestli by jste mi operaci doporučil. Na operaci jsem se moc těšila, ale teď mě to čím dál víc odrazuje a přemýšlím, že to vzdám. Nebála bych se kdybych měla oči v pořádku, ale když tam mám tento problém, tak abych si tím nějak nepřihoršila. Předem děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, protože během laserového zákroku na odstranění dioptrií dochází k přechodnému vzestupu nitroočního tlaku, je tento zákrok rizikový pro oči s poškozeným zrakovým nervem. Možnost operace dioptrické vady bych zatím nevylučoval, zásadní je sledovat vývoj zrakového nervu v čase - pokud máte abnormální hodnoty jen na jednom vyšetření (typicky to bývá na OCT) a nedochází k dalšímu zhoršování, pak by operace neměla být riziková. Ale toto je jen obecné pravidlo, neznám Váš konkrétní nález.

otázka

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat. V nálezu mám napsané presuny pigmentu v periferii i v macule. Vyšetření Oct RPE deformacion z části červene zobrazení 45 nejvyšší číslo. Mám od narození vyšší krátkozrakost. Věk 29. Co to vše prosím znamená, může se jednat myopickou makulární degeneraci? Mám i napsanou retinoshizu, lattice degenerace. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, různé změny pigmentace na sítnici jsou relativně běžné, u vysoké krátkozrakosti častější. Podle mého názoru se o myopickou degeneraci makuly nejedná, retinoschíza (rozštěp sítnicových vrstev) bývá také obvykle neškodná. Je třeba pravidelně sledovat lattice degeneraci, protože ta se může časem zvětšovat a pokud dojde i k patologickým změnám sklivce, mohlo by dojít k odchlípení sítnice.

otázka

Dobrý den. Prosím vás na očním mi řekli že mám jedno oko tupozraké a druhé mám v pořádku a zakázali kvůli tomu jezdit na VZV, přitom jezdím 8 let. Prosím o radu abych nepřišel o práci.

odpověď

Dobrý den, potřeboval bych, abyste do dotazu přepsal přesné výsledky vyšetření - pokud nevím, jaké jsou přesně Vaše zrakové funkce, nemohu se k tomu nijak vyjádřit.

otázka

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda se děje, že někdo malý hraje že má horší znak. Bohužel mě se to stalo, protože sestra a bratr měli brýle a já chtěl být jako oni. Předem děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, ano, občas se to stává :-)

otázka

Prosím o radu, kam se obrátit s úpravou multifokálních brýlí. Při kolapsu jsem si pokřivila kovové rámečky brýlí. Optik, kde mi byly brýle zhotoveny, rámečky srovnal. Já od té doby pozoruji při čtení a pohledu do blízka pocit pravého oka, jakoby se stáčelo k nosu. Po chvíli čtení se mi obraz rozmazává a trvá několik minut, než se mi obraz vrátí do normálu. Mám pro to vysvětlení, že se nějak muselo pohnout rozhraní multifokální čočky. Řešila jsem to u vícero optiků, ale vždy jen pohledem konstatují, že jsou brýle srovnané. I když mám tyto brýle asi 3 roky a nebyly úplně levné, musela jsem si pořídit druhé pouze na čtení. Je možnost někde přesně vyrovnat brýlovou obrubu? Za odpověď děkuji.

odpověď

Dobrý den, přesné vyrovnání zvládne každá optika. Pokud Vám všude řekli, že brýle jsou v pořádku, pak je možné, že trpíte tzv. skrytým šilháním, které se následkem kolapsu zhoršilo. Doporučuji absolvovat ještě oční vyšetření.

otázka

Dobrý den. Můžete prosím vysvětlit co znamená diagnosa: Artephakia oc. 1. utr.

odpověď

Dobrý den, artefakie je přítomnost umělé nitrooční čočky v oku, v tomto případě v obou očích (l. utr.).

otázka

Dobrý den. Chci se jen zeptat. Měla jsem minulý týden rýmu a byla jsem nemocná. Vše bylo v pořádku ale po rýmě mě začlo tlačit levé oko. Celkem dost. K dr jsem objednaná. Ale jen bych se chtěla dopředu zeptat. Může to být něco vážnějšího? Rozmazaně vůbec nevidím. Na pohled jsou obě oči úplně stejné. Žádné zarudnutí ani nic jiného. Oko vypadá úplně zdravě a v normálu. Akorát mě tlačí a bolí poslední týden. K dr docházím pravidelně a léčím se s kataraktou v obou očích. Nosím kontaktní čočky. Navíc mám štítnou žlázu, ale vše je v normě. Jsem sledovaná jak internistou tak i optometristkou. Děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, tlak může být způsoben ucpanými dutinami, což při rýmě není žádná vzácnost. Pokud se potíže během týdne nezlepší, doporučuji kontrolu na očním.

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 164 lidí

Mohlo by vás zajímat

Mužský přechod? Pánové, nenechte se zaskočit andropauzou!

S příchodem padesátky dochází k hormonálním změnám nejen u žen, ale také u mužů. Zatímco ženská menopauza je dána ztrátou menstruačního cyklu a s tím spojeným poklesem pohlavních hormonů, andropauza takto přesně danou hranici nemá. Jak ale upozorňuje MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum, princip menopauzy u žen a andropauzy u mužů je v zásadě stejný.

Příznaky Alzheimerovy choroby přehlížíme. Nemoc se přitom nevyhýbá se ani mladším ročníkům

Začíná to obyčejným zapomínáním či náhlou dezorientací. Prvním symptomům Alzheimerovy choroby zpočátku nevěnujeme pozornost. Včasná diagnostika je přitom pro zmírnění choroby klíčová.

Ztrácíte paměť? Na vině může být nedostatek spánku nebo stres

Máte někdy pocit, jakoby váš mozek byl zamlžený, nemůžete si vzpomenout na jméno kolegy nebo věčně zapomínáte, kam jste dali klíče? K poruchám paměti dochází z různých příčin.

Jizvy vznikají i v plicích a mohou zabíjet

Alespoň jednu jizvu na těle má snad každý člověk, obvykle jej nijak netrápí, snad jen špatnými vzpomínkami na to, jak vznikla. Jsou však jizvy, které na první ani na druhý pohled vidět nejsou, přesto mohou zabít. Jsou to jizvy na plicích. Typickou nemocí, při níž vznikají jizvy na plicích, ubírají plochu k dýchání a plíce postupně „tuhnou“, je idiopatická plicní fibróza (IPF).

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce