Inzerce

Poradna: Oční lékařství

Na Vaše dotazy v oftalmologické poradně odpovídá:


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA


Prim. MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA Primář Oční kliniky
Primář a majitel Oční kliniky a sítě Očních center a optik OFTEX


Profesní zaměření:
Specializuje se na vitreoretinální chirurgii, diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice a na terapeutické možnosti věkem podmíněné makulární degenerace.

Odborná erudice:
Specializace I. stupně v oftalmologii (1996) a specializace II. stupně v oftalmologii (2000).

Odborné stáže:
2001 - Department of Ophthalmology, Moorfield Hospital (Londýn, Velká Británie)
2002 - Department of Ophthalmology, Kolín nad Rýnem (Německo)
2003 - Department of Ophthalmology, Frankfurt (Německo)
2005 - Department of Ophthalmology, Hamburg (Německo)

Členství v odborných společnostech:
Je členem České oftalmologické společnosti ČLS JEP a České vitreoretinální společnosti, dále evropských společností European Vitreoretinal Society, European Society of Retina Specialists (Euretina) a také americké společnosti American Society of Retinal Specialists.

Partner oftalmologické poradny:

oftex.jpg

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Vážený pane primáři-jsem myop od 16,pod pravidelnou odb.kontrolou, sledován pro susp. glaukom (Betoptic S 2x1 oboustr ,dlouhodobě Ocutein forte, vit.A Výraz.zhoršení ostrosti po ex. ženyAsi před 6 měs. vyslovil můj důvěryhodný očař. susp. na EMPTY SELLA, zatím bez pojevu, musel jsem odložit oč.kontrolu pro souběh vyšetření.Mám sice 88, ale ještě bych chtěl sledovat barvy tohoto světa.. Jak prosím dál? Srdečný dík !

odpověď

Dobrý den, odložení oční kontroly není problém, pokud máte dostatek kapek. Jestli ne, tak si někoho pošlete k oftalmologovi pro recept. Dokonce byl v nedávné době vysloven názor, že kompenzované glaukomatiky stačí sledovat co 4-5 měsíců. Ale co se týče diagnózy empty sella, tak ta patří do kompetence neurologa a jako taková není mojí specializací. Musíte se poradit s ním po dalších vyšetření, mezi kterými Vás čeká zřejmě i magnetická resonance.

otázka

v 74 letech mám indikovanou makulární degeneraci na obou očích:OP v čočce zkalení(průsak?),progrese na dolní temp. větv je nevus(piha?) Oko L:v čočce počáteč. zkalení,v ck hrubé přesuny,ERM,počáteční katarakti Jaké jsou (kromě kataraktu)možnosti léčení průsaků resp. otoku.jsou to injekce do oka které pojišťovny nechtějí hradit?Kde je OFTEX ? Děkuji

odpověď

Dobrý den, odpověď na Vaši otázku je třeba začít vysvětlením pojmu. Zkalení čočky znamená její zahuštění, které má za následek zamlžení obrazu, teré neodstraní brýle.Jedná se o šedý zákal. Nevus je opravdu piha. Ta se může vyskytovat kdekoli, kde je pigment, a tedy i v oku. Jsou neškodné, ale je vhodné jejich sledování (stejně jako u pih na těle). V ck, znamená v makule jsou známky makulární degenerace, ale je zde také přítomna epimakulární membrána (ERM), která při pokročilejším nálezu deformuje tvar vnímaného obrazu na sítnici může způsobit její otok. Léčba se volí dle konkrétního nálezu, pohledem a na OCT...zhoršení vidění je způsobeno více membránou či věkem podmíněnou mak. degenerací? Volbami je buď injekčně aplikovaný anti-VEG preparát (avastin, lucentis, eyela) do sklivcového prostoru a pak eventuálně operace vitrektomie je poté potřeba, kdy je odstraněna ona membrána. Nebo přímo vitrektomie. Případně kombinovaná operace šedého zákalu a ona vitrektomie. Zmíněné injekce anti-VEG preparátu hradí za specifických podmíněk pojišťovna. Jsou stanovena jasná kritéria a když jsou splněna, tak je možná aplikace na "pojišťovnu", což plastí pro preparáty lucentis a eyela. Avastin není nikdy hrazen ze zdravotního pojištění. Problémem ale je, že pojišťovny vypíšou počty injekcí, teré mohou být ročně aplikovány. No a stává se, že na konci kalendářního roku jsou tyto počty již vyčerpány, protože je více pacientů na tuto léčbu než pojišťovna zařízením proplatí. Oftex je síť očních ordinací v Pardubickém a Královehradeckém kraji a hlavního pracoviště, kliniky, v Pardubicích. Více se o nás můžete dozvědět na stránkách www.oftex.cz, kde najdete kontakty i na jednotlivá pracoviště.

otázka

Dobrý den, letos v srpnu po pobytu na slunci jsem měla bolest při pohybu očí do stran i nahoru a dolů, bolela mě hlava nad očima, měla jsem zvýšenou teplotu bez nějaké rýmy nebo kašle, po antibiotikách trochu úleva a nyní stále pobolívá hlava ve spáncích a za očima, nedávno po jízdě autem úplné zčervenání očí, podotýkám, že mě kousl komár, měla jsem dlouho menší flíček na noze, ale borelióza z odběru krve nebyla prokázána. Je mi 63 let. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, bohužel zde nemohu poskytnout zcela konkrétní odpověď. Může se jednat o projev třeba i skryté dioptrické vady, o projevy skrytého šilhání, o syndrom suchého oka a rozhodně bych doporučil zopakování krevního testu na boreliózu (i když jste byla přeléčena).

otázka

Dobrý den.Je možné že už jeto tím věkem,45.let mě je.Zblízka na čtení už vidím menší písmenka rozmazaně,a když koukám na bílou zeď,tak vidím v těch očích jak se mě tam honěj černé jako by provázky.To už bych měla jít asi k očnímu že jo? Přeji pěknej den.

odpověď

Dobrý den, je to tak. Zhoršené vidění do blízka je spojen s věkem, kdy už došlo k přirozenému úbytku akomodační schopnosti. Řešením jsou brýle na blízko, multifokální kontakntí čočky, popřípadě refrakční operace. Ony tečky jsou neškodné sklivcové zákalky, které vznikají na podkladě věkem podmíněných změn sklivce.Ve věku nad 40 let by preventivní vyšetření oftalmologem mělo proběhnout každé dva roky.

otázka

Dobrý den, mám vrozenou oční vadu Astigmatismus, na jednom oku 1 dioptrii, na druhou 3 diopritrie. Už rok musím nosit stále brýle. Moje oční lékařka mi doporučila, že bych se měla dát operovat. Jaký máte na to vy názor. Děkuji za odpověď

odpověď

Dobrý den, pokud Vy sama nechcete operačně odstranit dioptrickou vadu, brýle snášíte dobře a nevadí Vám, tak k tomu není důvod. V případě, že si na brýle máte obtíže zvynout, tak je vždy možné přejít na kontaktní čočky, v kterých je nutnost zvyknutí eliminována. Do kontaktních čoček je možné dát plnou dioptrickou vadu a snesete ji bez obtíží. Refrakční operace je další možností, ne nutností. Když už bych o operaci uvažoval pro u astigmatismus tři dioptrie (možná i více podle přístrojů), tak bych uvažoval směrem k fakické nitrooční čočce, protože trvalost refračního operace u astigmatismu je s nimi daleko vyšší než u laseru.

otázka

Dobrý den, mám letité problémy s červenáním bělma očí a koncového pásma víček hlavně v chladném období. Moje oční lékařka mě předepsala Blephagel, ale ten pomůže pouze krátkodobě. Je mě 66 let a pracuji od mých studentských let s počítači. Chtěl bych se zeptat, zda se s tímto nepříjemným problémem dá něco dělat. Předem moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, jedinou pomocí je dlouhodobá péče o okraje víček. Onemocnění dlouho vznikalo a i léčba je zdlouhavá a pracná. Optimálně každý den, je vhodné nahřát žehličkou suchý kapesník (cca 40°) a přiložit na zavřené oči, tak dojde k uvolnění obsahu mazových žlázek, a pak jemnou masáží vymasírovat. Masáž se provádí směrem k okraji víček. A na závěr se okraj víček očistí blefagelem či ředěným dětským šamponém (poměr 10:1). První měsíc je vhodné provádět denně, pak obden další měsíc a takto snižovat. Rychlý a efektivní způsob není.

otázka

Dobrý den, již od dubna trpím opakujícími se záněty obou očí. Při zánětu mám oči červené, pálí, občas špatné zaostření na dálku a v koutku oka se několikrát denně objevuje sekrece( ráno zelenožlutá, přes den bílá), oči slepené nemám. Po pár dnech (i bez léčení) vše ustane, jen sekrece v koutku obou očí zůstává (3-4x denně si jí setřu). Takto se to opakuje 3-4 dny zánět a poté 2-3 týdny klid a stále dokola. Postupně jsem kapal uniclophen, tobradex, maxitrol, predni pos, vigamox a oftaquix. Nedávno mi dělali testy na kvasinky, plísně, chlamydie trachomatis a pneumoniae, ale vše dopadlo negativně. Jedinné bylo pomnožení staphylococcus epidermis, což mi bylo vysvětleno jako neškodná bakterie, která se nachází všude na těle. Zkoušel jsem i různé umělé slzy. které při zánětu zmírní pálení, ale sekrece z obou oči již asi 5 měsíc zůstává. Alergie také byla vyloučena. Brýle nenosím, vidím dobře na blízko i na dálku. Nevíte, co by ještě pomohlo, nebo co by mohlo stát za mým problémem. Je denně bílá sekrece z očí normální? Hodnoty od lékaře: OA: 0 AA: 0 RA:0 VOP: 1,0 nat VOL: 1,0 nat NT 17/15 mmHG Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem Leoš Ševčík

odpověď

Dobrý den pane Ševčík, z Vašeho popisu se domnívám, že již nepůjde o klasické záněty, ale v podstatě o syndrom suchého oka, kdy je porušen slzný film. Přesněji by vše odpovídalo nedostatku vodnaté složky. Kdy se vazká část slzného filmu shlukne a vytvoří sekret v koutku. Ale obecně je bílý sekret v oku považován za normální formu očisty povrchu oka a 3-4x denně není nikterak patologický stav. Staph. epidermis je opravdu běžně se vyskytující bakterie, ale pokud vyvolává oční záněty, tak má velmi často tendenci recidivovat. Osobně pak v obdobných situacích doporučuji po antibiotickém přeléčení pokračovat po další měsíc v aplikaci preparátu se světlíkem lékařským (př. ocuflash), který má protizánětlivé účinky a pomáhá tak udržet zánět v neaktivním stádiu. Vhodné by bylo ještě doplnit test slzivosti (tzv. Schirmerrův test), kdy by se zjistilo, zda by nebylo na místě doplnit onen měsíc i o umělé slzy.

otázka

Dobrý den byla jsem na operaci na ORL s nosní přepážkou. Když jsem se probudila po operaci levé oko jsem měla celé fialové a oslepla jsem na něj. Přestala mi z důvodu otoku jít výživa do sítnice. Když zakryji to zdravé pravé oko tak vidím jen malinkou kostičku. Měla jsem i vozodilatační léčbu, ale nic nepomohlo je ještě nějaká šance na zlepšení? Před operací jsem měla oči zdravé, ani brýle nenosím, je mi teprve 30 let nechci to jen tak vzdát. DĚKUJI

odpověď

Dobrý den, pokud je to již více než 6 měsíců po operaci, tak je stav trvalý a šanci na zlepšení bohužel nemáme. Sítnice, která byla bez výživy, již utrpěla poškození a to neumíme zvrátit.

otázka

Už téměr rok mám trvale nateklá víčka. Dermatolog to léčí jako růžovku, užívám od prosince 2011 antibiotika a po půl roce jsem si svévolně přestala víčka natírat kortikoidní mastí z obavy vedlejších účinků na oči. Připustila bych vliv dlouhodobého dívání se do monitoru počítače, ale i když jsem měla dovolenou, radikálně se stav nezměnil... co dělat...? family lékař krčí rameny. Děkuji za Váš čas, pane primáři, Vera Pavelkova

odpověď

Dobrý den paní Pavelková, u růžovky by mělo být přítomno i zarudnutí víček, takže pokud není, tak bych v první řadě doporučil provedení podrobnějšího krevního rozboru, protože otoky víček se mohou někdy pojit i s celkovými nemoci. Takže vyloučit toto by byl první krok. Dalším krokem by měla být konzultace na alergologii, které předchází přerušení používání veškeré oční kosmetiky min. na 10 dní, aby se vyloučila tato příčina. Eventualitou je užití celkového preparátu proti alergii (Zyrtec, Zodac apd) po 3 dny a sledovat, zda obtíže neustupují. Pokud se jedná skutečně o rosaceu, tak je léčba plně v kompetenci dermatologa.

Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 313 lidí

Mohlo by vás zajímat

Revmatoidní artritida: moderní léčba vrací pacienty zpět do běžného i pracovního života

Revmatoidní artritida, postihuje až třikrát častěji ženy, je to zánětlivé onemocnění, které vede dokonce k nevratnému poškození chrupavek a kostí kloubů a doprovází ho chronická bolest. Většina pacientů končí v invalidním důchodu, podstupují operaci totální endoprotézy či doživotně nemůžou hýbat zápěstím. Tím, že je možné nasadit biologickou léčbu ještě před nevratnými změnami kloubů je ohromná výhoda pro systém a hlavně samotného pacienta. Účinná léčba sníží aktivitu nemoci a výrazně se zlepší kvalita života ve všech jeho oblastech.

Patní ostruha - léčba vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty nejen po velké fyzické zátěži ale i po období odpočinku. Pata může být bolestivá i na dotek, oteklá či zabarvená do červena. Jedná se o velmi nepříjemnou záležitost, při jejíž léčbě je zapotřebí trpělivost.

Inkontinence není důvod ke studu, ale řešitelný problém

Nechtěný únik moči může člověka potrápit v každém věku, i když podle statistik jím trpí především starší populace a dvakrát více ženy než muži.

Hemoroidy jsou stále tabu. Fakta a mýty o této nemoci

Stále existují nemoci, o nichž se mnoho lidí zdráhá mluvit, nechce se s obtížemi svěřit nebo navštívit lékaře. Jednou takovou je i hemoroidální onemocnění, které je stále tabu, a co víc, koluje okolo něj mnoho mýtů a nezodpovězených otázek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce