Poradna: Zeptejte se lékárníka

Na Vaše dotazy v této poradně odpovídají:


Lékárnici z lékárny Prima v Chrudimi


poradna-trojice_nova.png

  • Mgr. Pavla Horáková - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii, dermokosmetiku a doplňky stravy

  • PharmDr. Jana Koutná - v lékárně se specializuje, kromě výdeje léčivých přípravků a zodpovídání dotazů odborné poradny, také na homeopatii a dermokosmetiku

  • Mgr. Markéta Lopourová

Zeptejte se odborníka

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, která analgetika a jak často se mohou užívat při bolestech u nemoci mnohočetný myelom?

odpověď

Dobrý den. Všeobecně není moc dobré užívat jakékoliv léky na bolest delší dobu bez konzultace s lékařem. Většinou se při tomto onemocnění používá kombinace volně prodejných analgetik (léky obsahující ibuprofen, diklofenak, paracetamol) s léky ze skupiny opiátů (tramadol, morfin),... V případě bolesti můžete tudíž vyzkoušet léky s obsahem ibuprofenu (Ibalgin, Apo-ibu, Nurofen,...), diklofenaku (Dolgit, diklofenak, Veral,...) nebo paracetamolu (Paralen, Panadol, Paramax,...) Pokud by dostatečně nezabíraly, doporučuji konzultovat další léčbu bolesti s lékařem. Léky s obsahem ibuprofenu je možné užívat 2-3x denně 1tabletu v odstupu 4-6h od předchozí dávky. Diklofenak se užívá 2-3xdenně 1-2 tablety. V odstupu minimálně 4 h od předchozí dávky. Paracetamol 1-2 tablety 2-3x denně v odstupu min. 4h. Užívání není vhodné, pokud užíváte léky na ředění krve,některá antidepresiva, máte onemocnění jater,....

otázka

Dobrý den manžel bere Kartesada 300 mg a bohužel mu došel může si místo něho vzít Pregabalin ?

odpověď

Dobrý den, Kartesada obsahuje jako účinnou látku pregabalin.Takže lék Pregabalin si manžel vzít může.

otázka

Jak dlouho užívat rowatinex, používám na ledvinové kameny? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, malé kamínky mohou být rozpuštěny za 2-3 týdny, větší trvají déle nebo se nemusí rozpustit vůbec. Zda jsou kamínky rozpuštěny posoudí lékař na základě vyšetření.

otázka

Dobrý den,mám pylovou alergii a nyní již i astma.Na alergii jsem užívala tabletky Zenaro a později mi lékař předepsal na astma DuoResp Spiromax.Nevím zda mohu léky užívat oboje nebo již jen Spiromax? Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, pokud Vás trápí pylová alergie (slzení očí, oteklé oči, alergická rýma, kopřivka,...) užívejte i Zenaro. Spiromax působí především v dýchacích cestách a na ostatní příznaky alergie nemá významný vliv.

otázka

Dobrý den. Dostala jsem atb Amoksiklav 1g po 12ti hod, ambrobene 30g 3x1 a Euphyllin CR N 200 3x1 a skřípla jsem si na zádech nerv a nevím zda mohu na bolest apo ibuprofen 400 popřípadě mám ještě doma Dimexol na uvolnění svalu. Mohu něco z těchto dvou věcí nebo mám vydržet do úterní kontroly lékaře? Aspoň něco na bolest? Moc děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, kombinace Ibuprofenu a Vámi užívaných léků je možná. Ibuprofen můžete užívat až 3x denně v odstupu cca 6-8h od předchozí dávky.

otázka

Dobrý den,mám dotaz ohledně neštovic.Byla jsem v kontaktu se sestřenicí,která měla neštovice.Mně se v pátek udělal pupínek na kolenu,druhý den dva na zádech a dneska další na kolenu.Jinak mám teplotu 37-37.2 Jsem hodně unavená.Měla jsem velkou rýmu,ale už je to o dost lepší.Myslíte,že to jsou neštovice?Mám zítra zůstat doma nebo mám jít do školy? Děkuju moc

odpověď

Dobrý den. Pokud máte podezření na neštovice, bude nejlepší kontaktovat praktického lékaře, který se s Vámi domluví na návštěvě nebo Vám případně po telefonu doporučí odpovídající léčbu. Léčba nemocných nerizikových skupin s nekomplikovaným průběhem je většinou symptomatická. Spočívá v podávání léků na teplotu antipyretika (Paralen, Brufen..atd.), proti svědění antihistaminika, event. dalších léčivých přípravků dle povahy potíží. Pokud se týká lokální léčby není třeba používat žádné přípravky. Dle nejnovějších poznatků se puchýřky neošetřují, kůže v místě výsevu se nechává volně dýchat, tím se urychlí hojící proces. Masti a pudry aplikované na postižená místa nejsou vhodné, jelikož se puchýřky ucpou a hojící proces se zastaví.

otázka

Dobrý den, zjistili mi intoleranci laktózy, která se mi projevila dlouhodobým průjmem a zimnicí momentálně hledám nějaký lék na kašel a bohužel vše co mi v lékárně poradila paní, že by tam údajně být neměla tak bohužel byla tam i laktóza. Nevíte prosím jaké jsou vhodné léky na bolest, kašel atd pro lidi s intolerancí laktózy. Děkuji

odpověď

Dobrý den. Bez obsahu laktózy jsou na bolest např. Paralen, Ataralgin, Dexoket,.. Na kašel jsou vhodné kapky a sirupy, ty jsou ve většině případů bez obsahu laktózy-Bromhexin kapky,ACC sirup, jitrocelový sirup, Ambrobene kapky, Stoptussin kapky i tablety, Ditustat, Levopront kapky, Robitussin, Sinecod kapky,...

otázka

Dobrý den, chci se zeptat, po jak dlouhé době od užívání atb.(chemot.) Ciprinol mohu začít užívat antidepresiva Citalec. U ciprinolu se píše, že se nedoporučuje užívat SSRI antidepresiva. Ciprinol jsem dobral před 2 dny, tak kdy mohu začít s užíváním Citalecu. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Po dvou dnech by měl být Ciprinol více méně vyloučen. Citalec můžete po této době začít užívat. Pokud by se objevily závratě až pocit na omdlení, bušení srdce nebo dušnost je vhodné ihned kontaktovat lékaře. Tyto ojedinělé nežádoucí účinky se mohou objevit i při samostatné léčbě Citalecem.

otázka

Dobrý den,rád bych se poradil ve věci adaptogenu.u většiny rostlin je doporučeno užívat je ve formě tinktur, neboť jejich obsahové látky jsou hydrofóbní.já bych si přece jen ale rád opatřil nějak monodrogu a připravil si z ní infusum, popřípadě decoctum.dokážete mi poradit nějakou takovouto rostlinu,kterou lze připravit pouze za použití vody jako rozpouštědla a zároveň docílit vysoké výtěžnosti?zároveň prosím,aby bylinka nebyla extrémně drahá (jako je klasický ženšen).osobně se mi líbí eleuterokok ostnitý,klanopraška čínská,ale nejsem si jistý jejich schopností uvolnit obsahové látky do vody,jestli to má vůbec cenu.proto se s důvěrou obracím na vás-na odborníky a za odpověď předem moc děkuji :)

odpověď

Dobrý den. Ve vodě jako rozpoštědle nikdy nebude taková "výtěžnost" jako v alkoholu či jiném speciálním extrakčním činidle. Schizandra se používá asi nejvíce ve formě vodných roztoků s dobrou účinností. Sušené plody schizandry lze užívat samostatně přímo ústy nebo jako nálev či zápar. I eleuterokok lze používat fe formě nálevu.

otázka

Dobrý den, jen se chci zeptat, zda kromě Febicholu existuje nebo v minulosti existoval v Česku (možná i v zahraničí) nějaký registrovaný léčivý přípravek, který by byl vyroben nebo by obsahoval jakoukoliv obsahovou látku odvozenou od kurkumy? Děkuji předem za odpověď.

odpověď

Dobrý den. Momentálně není, kromě Febicholu, jiný registrovaný lék s obsahem kurkumy či látek z ní. K dispozici jsou pouze doplňky stravy.

otázka

Dobrý den, dva měsíce beru antidepresiva Seropram 20mg. Ale teď mám začít brát antikoncepci Yoseffinne. Ale mám strach, že je to na tělo moc. A tak se chci zeptat jestli mohu tyto prášky brát současně? Jestli se nějaký "nebijí"?

odpověď

Dobrý den. Kombinace Seropramu a Yoseffinne je možná. Nebyly popsány nežádoucí lékové interkace mezi nimi.

otázka

Dobrý den, chci se zeptat... když beru 10mg dávku aknenorminu, můžu si jednou za měsíc dát avanti nebo pivo, nebo něco podobného?

odpověď

Dobrý den, pokud nemáte nějaké jaterní onemocnění, je možné 1x za měsíc si dát pivo nebo Avanti v rozumném množství (1-2 sklenky). Tvrdý alkohol nedoporučuji.

otázka

Dobrý den, beru ráno (během jídla )Fokusin+Dutalan. Poté Concor Cor. Údajně všechny léky snižují tlak, který mám spíše nízký! Jak léky spolupůsobí a jak je ev. brát jinak. Dříve jsem bral na prostatu Duodart, ten jsem bral 30 min. po jídle?! Děkuji, M.Storch

odpověď

Dobrý den, snížení celkového tlaku způsobuje tamsulosin jen výjimečně či při předávkování. S Concor Cor nebyla žádná významná interakce zaznamenána. Pokud se náhodou ortostatická hypotenze projeví, doporučuji rychle nevstávat. Z lehu se pomalu přesunout do sedu a poté po chvíli pomalu vstát. Pokud by se stav opakoval, poraďte se s lékařem o případné změně léčby.

otázka

Dobrý den, byla jsem cca. 14 dní zpátky propuštěna z nemocnice z neurologickeho oddělení.. Zjistili mi že mám vyhřezlou plotýnku 8 mm. Na rezonanci. A dále léčím se praskámi.. zaldiarem a neurontinem. Jelikož zaldiar mi dochází a na první injekci do míchy mám jít ve středu ale ke svoji neurologovi jdu až 20. Března a jelikož mi dochází zaldiar a tak se ptám jestli můžu kombinovat tramal s neurontinem.. Jestli to nemá nějaký pro a proti.. Do té doby než mi neurologie předepíše zaldiar.. Protože zaldiar do té 20. Března to nevychází.. Jelikož beru to 3krat denně.. A bez toho já nemůžu mít.. Jelikož mívám pak záchvatovy bolesti.. A tak místo zaldiaru jestli můžu používat tramal.. Předem děkuji za zprávu.

odpověď

Dobrý den. Zaldiar obsahuje také jako jednu z účinných látek Tramadol. K překonání toho týdne, než Vám lékař napíše Zaldiar, můžete Tramal použít. Jelikož má více účinné látky v jedné tabletě než Zaldiar, může se stát, že budete více unavená, mohou se objevit závratě, poruchy koordinace, potíže s koncentrací. Pokud to je možné doporučuji užít Tramal v době, když nikam nepojedete a nebude potřeba,abyste se více soustředila. Pokud máte Tramal 50mg, můžete ho užívat 3x denně. V případě Tramalu Retard se užívá 1 tobolka maximálně 2x denně.

otázka

Dobrý den, beru ráno Fokusin a Dutalan (dle lékárny s jídlem). Po snídani Concor Cor 2,5, spíše na tep, než tlak, ten mám spíše nízký. Jak tyto léky spolupůsobí? Duodart, který jsem bral dříve, jsem měl brát min. 30 min. po jídle?! Děkuji

odpověď

Dobrý den, léky nemají mezi sebou žádné nepříznivé interakce. Kombinace tamsulosinu (fokusin) a dutasteridu (Dutalan) v porovnání s monoterapií (pouze 1 lékem) vede k rychlejšímu a trvalému zlepšení symptomů dolních močových cest a snížení rizika zhoršování benigní hyperplazie prostaty a tím i zlepšení kvality života. Doudart má tyto dvě látky v jedné tobolce. Proč došlo k jeho záměně za 2 samostatné léky?

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Bolest zad - pohybové metody, které prospějí tělu i duši

S bolestí zad se během svého života potýká až 80 % lidí. A není divu. Celý den prosedíme u počítače, do práce a z práce jezdíme autem, v tašce nebo kabelce přes rameno taháme notebook i rodinné nákupy – a záda a páteř dostávají každým dnem zabrat čím dál víc. Účinnou úlevu může přinést pravidelné cvičení, které svaly podél páteře protáhne, zpevní, a zádům tak znatelně uleví.

Ganglion - vada na kráse, která může způsobovat bolest

Ganglion je hmatné zduření, které se vyskytuje na zápěstí, v dlani nebo na prstech ruky, může se vyskytovat i na dolních končetinách. Zpravidla nezpůsobuje žádné potíže, může však být bolestivý, hlavně při jeho prvním výskytu, při pohybu nebo při větší pracovní zátěži. Některým pacientům vadí kosmeticky.

Prodělaný zánět spojivek a kontaktní čočky

Dobrý den. Před 3 týdny jsem prodělal zánět spojivek a od té doby si pravé oko nemůže zvyknout na kontaktní čočku. Vydrží 2-3 hod a začnu mít pocit cizího tělíska v oku. Oko nepálí, nebolí, ani není červené. Je možné že prostě oko přestalo snášet čočku? Děkuji

Roste počet lidí se záněty střev, i těch, kteří nesnáší lepek

Krvácení z konečníku, průjmy, bolesti břicha, hubnutí, časté nucení na stolici – to jsou časté příznaky střevních zánětů. Každý rok si vyslechne diagnózu asi 2 000 Čechů, dalších přibližně 7 600 ročně se od lékaře dozví, že má rakovinu tlustého střeva nebo konečníku. Zatímco úmrtnost na tento typ rakoviny kvůli účinnému screeningovému programu za posledních 10 let v ČR klesla o třetinu, počet lidí se střevními záněty každoročně o 4–5% vzroste.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce